Beignets apple fritters recept

Beignets, apple fritters, whatever – de är sjukt goda

Hur ska man beskriva de här gynnarna? Beignets är så klart en fransk skapelse från början. Det troliga är att det var de här som sedan blev dagens munkar.

Förvånansvärt snabba att göra med tanke på att resultatet blev på gränsen till livsfarligt gott. Ja, ni vet ju hur sunk-munkarna på marknader brukar vara – Helt OK (alltså, jag erkänner, äter gärna ett par stycken när jag får chansen). Tänk då hur de blir om man gör dem själv, med bra ingredienser och sen ett par kryddor som lyfter dem ett par snäpp extra.

I just de här har jag haft i äpplen, men det går så klart att variera till förbannelse.
– Kanske banan och lönnsirap?
– Chokladbitar?
– Trycka i lite äppelmos eller en curd i dem när de är friterade?
– Borde inte bacon vara gott?
And so on…

De ska ätas färska eller i alla fall inom ett par timmar. Å andra sidan kan man göra smeten i god tid, ställa åt sidan och sen friterar man dem precis innan servering.


Beignets med äpplen

Tid: Runt 30 min allt som allt

 1. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
 2. Ta fram en stor kastrull, häll i rikligt med frityrolja och slå på värmen. Ha ett lock till hands och gärna en termometer.
 3. Sikta ner vetemjölet i en bunke.
 4. Ha även i socker, bakpulver, salt, kanel och muskot.
 5. Rör ordentligt tills allt blandats väl.
 6. Gör en grop i mitten och knäck i ägget. Häll även i mjölken, det rivna citronskalet och vaniljen (dela stången på mitten, skrapa ur och ha i skrapet. Släng stången).
 7. Vänd runt allt med en slickepot tills det blandats helt, men okynnesrör inte en massa.
 8. Skala äpplet och hacka i små, små tärningar (tänk köpt fryst pytt-i-panna och ni är  på rätt spår). Vänd ner även det i smeten.
 9. Kolla temperaturen på oljan. Med en termometer kan man se så att den är 170 grader. Utan termometer kan man stoppa i en liten bit vitt bröd (allså, vi pratar en liten bit, inte en skiva) och fräser den och blir fin är temperaturen helt OK.
 10. Klicka i små bollar av smeten (låter svårt eftersom den är lös, men klicka i och tryck direkt till med ett par skedar samt snurra den omedelbart i grytan när den landat i oljan så blir det fina bollar. Ge det några försök så sitter det) och fritera tills de fått fin färg på alla sidor. Det gör inget om det blir ojämna bitar, om det är något som sticker upp eller om de bara ser lite lattjo ut. Mer personligt och fortfarande lika gott.
 11. Ta upp med en hålslev eller en kökstång och vill man ha ett sockerlager på dem så rullar man dem omedelbart i strösocker.
 12. Som tillbehör kan man om man vill gå helt bananas ha en klick vaniljglass och lite lönnsirap.