• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Bolognese i crock pot

april 20, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Bolognese crock pot recept

Bolognesen som gjorde sig själv.

Som vanligt när sommaren närmar sig så har jag frysen full med älgkött som jag snålat på under vintern och när vi sen glider in i oktober kommer det en ny laddning efter jakten och lägger sig på det äldre köttet. Samma visa varje år. Jag bestämmer mig för att använda ordentligt, men det blir liksom inte av för jag har nån inbyggd hamsterådra som får överhanden så fort dörren till frysen åker igen.

Det måste blir ett slut på det här. Vore väl själva tusan om jag inte i alla fall kunde få slut på färsen, var som ett mantra i mitt huvud en dag. Därför tog jag fram crock poten och gav mig sjutton på att få ihop en god bolognese som utan alltför mycket uppmärksamhet kom att bli en av de bästa jag gjort.

Det här blir alldeles tillräckligt för fyra personer och en matlåda om inte aptiten är helt over the top. Viktigt att välja ett bra fläsk, att tomaterna är av bra kvalité och att man kan ge det den tid det faktiskt tar att få fram så mycket god smak som åtta timmars stilla puttrande leder till.

Har man ingen crock pot funkar det självklart alldeles utmärkt att ta en tjockbottnad gryta och ställa på svag, svag värme några timmar. Men det blir mer passande och inte riktigt samma lugn och ro som en slowcooker för med sig.

 

Bolognese i crock pot

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 6-8 timmars kokande

  • 700 g färs
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stång selleri
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk oxfond
  • 400 g krossade tomater
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika (eller en rejäl näve färsk)
  • 1 tsk torkad oregano (eller en halv dl färsk)
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk strösocker
  • Lite olivolja till stekning
  1. Skär sidfläsket i 3-4 mm tjocka skivor. Strimla skivorna i 3-4 mm tjock strimlor. Skär sen strimlorna till kuber.
  2. Hetta upp en stekpanna, i med en gnutta olivolja och låt fläsket svettas en stund. Det ska inte stekas hårt, men det ska stekas.
  3. Hacka lök, vitlök och selleri fint. Ner med det i stekpannan och stek tillsammans med fläsket. När löken blivit glansig och fläsket börjar få en aning yta häller man ner allt i en skål och ställer åt sidan en stund.
  4. Hetta upp stekpannan igen, ner med lite olja och fräs på färsen.
  5. Ta fram crock poten, täck botten med lök och fläsk. Häll färsen ovanpå.
  6. Töm i tomaterna, oxfonden och purén.
  7. Ner med salt, peppar, kryddor och socker.
  8. Lägg på locket och sätt på svag värme i 6-8 timmar. Ju längre det får stå desto mer smak får såsen.
  9. Servera med pasta, parmesan, goda tomater och kanske lite babyspenat. Glöm inte ett par drag med pepparkvarnen över det hela innan servering.

Filed Under: Crock-pot, Middagstips Tagged With: bolognese, crock pot, köttfärssås, middagstips, recept

Previous Post: « Beignets fyllda med äpplen
Next Post: Bars med rabarber »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme