Bolognese crock pot recept

Bolognesen som gjorde sig själv.

Som vanligt när sommaren närmar sig så har jag frysen full med älgkött som jag snålat på under vintern och när vi sen glider in i oktober kommer det en ny laddning efter jakten och lägger sig på det äldre köttet. Samma visa varje år. Jag bestämmer mig för att använda ordentligt, men det blir liksom inte av för jag har nån inbyggd hamsterådra som får överhanden så fort dörren till frysen åker igen.

Det måste blir ett slut på det här. Vore väl själva tusan om jag inte i alla fall kunde få slut på färsen, var som ett mantra i mitt huvud en dag. Därför tog jag fram crock poten och gav mig sjutton på att få ihop en god bolognese som utan alltför mycket uppmärksamhet kom att bli en av de bästa jag gjort.

Det här blir alldeles tillräckligt för fyra personer och en matlåda om inte aptiten är helt over the top. Viktigt att välja ett bra fläsk, att tomaterna är av bra kvalité och att man kan ge det den tid det faktiskt tar att få fram så mycket god smak som åtta timmars stilla puttrande leder till.

Har man ingen crock pot funkar det självklart alldeles utmärkt att ta en tjockbottnad gryta och ställa på svag, svag värme några timmar. Men det blir mer passande och inte riktigt samma lugn och ro som en slowcooker för med sig.

 

Bolognese i crock pot

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 6-8 timmars kokande

  1. Skär sidfläsket i 3-4 mm tjocka skivor. Strimla skivorna i 3-4 mm tjock strimlor. Skär sen strimlorna till kuber.
  2. Hetta upp en stekpanna, i med en gnutta olivolja och låt fläsket svettas en stund. Det ska inte stekas hårt, men det ska stekas.
  3. Hacka lök, vitlök och selleri fint. Ner med det i stekpannan och stek tillsammans med fläsket. När löken blivit glansig och fläsket börjar få en aning yta häller man ner allt i en skål och ställer åt sidan en stund.
  4. Hetta upp stekpannan igen, ner med lite olja och fräs på färsen.
  5. Ta fram crock poten, täck botten med lök och fläsk. Häll färsen ovanpå.
  6. Töm i tomaterna, oxfonden och purén.
  7. Ner med salt, peppar, kryddor och socker.
  8. Lägg på locket och sätt på svag värme i 6-8 timmar. Ju längre det får stå desto mer smak får såsen.
  9. Servera med pasta, parmesan, goda tomater och kanske lite babyspenat. Glöm inte ett par drag med pepparkvarnen över det hela innan servering.