Ska vi prata grillande?

Ett par veckor kvar till några veckors semester och det är med viss skam jag inser att det inte grillats mer än vid ett par tillfällen hittills i år. När några storslagna tankar på att få helgrilla lättrökt lamm i år igen eller långsamt tillaga några nyfångade abborrar i en grop tillsammans med glöd och massor med örter.

Tills det händer försöker jag stilla behovet genom att läsa om andras framgångar.

Pappakock har skrivit en guide till grillande på DaddyLiving.se där det inte bara är konkreta tips på hur man gör utan också receptet på det som alla behöver men många missar – en bra rub!

Picanha är en intressant bit kött. Namnet kommer från brasilianskan och vad vi pratar om på ren svenska är rostbifflock med fettkappa. Fusionfood tipsade tidigare i år om grillad picanha med mangosalsa, chimichurri och grillad paprika som känns väldigt lockande. Hittar jag inget blir valet till nästa grilltillfälle lammkotletter. Så sjukt underskattade.

Ost är gott att grilla och ett av standardvalen är så klart Halloumi men vill man överraska lite så är hemgjord ramslöksost helt klart en ögonöppnare. Fler tillbehör som passar bra på grillen är kronärtskockor,

Sallader och salsor är nästan lika viktigt som köttet och vinet. På sommaren kan man experimentera med svala sallader, fyllda av mushiga söta saker och lite fastare med mer sälta. Melon- och gurksallad kanske eller så skär man vattenmelon och fetaost i små kuber, lite salt, peppar och citron för att avsluta med små krutonger som strös över precis innan servering.
Eller så gör man en gremolata.

Innan maten – gubbröra så klart!
Efter behöver man något sött. Till exempel en kokospannacotta med hallonsås.

Avsluta med en riktigt god sauternes.

Upprepa lämpligen varje kväll tills snön kommer.