champagne

Här är vad jag kommer släpa upp ur källaren kommande veckorna

Jag förstår hela grejen med att dricka öl och snaps till midsommar, det gör jag verkligen. Ett gott öl, lite tunnbröd med en kraftfull ost till sill med färskpotatis, alla dar i veckan. Sen kanske det också har något att göra med att man blandar en uppsjö olika smaker och att hitta ett vin till då som passar är på gränsen till omöjligt.

Men innan hela buffén avtäcks vill jag gärna unna mig något riktigt, riktigt gott som får sätta tonen för resten av kvällen. Vad passar då bättre än champagne? Håll sen kvar just den frågan i huvudet resten av sommaren och unna dig ett glas närhelst du tycker det passar.

Vi har en helt skev syn i det här landet på när man kan öppna en flaska av den bubbliga drycken. Det måste vara en högtidsstund minst i paritet med firande av jämnt antal år för att allmogen accepterar att höra det underbara pysandet när en kork försiktigt vrids ur en flaska.

Inget kunde vara mer fel. En god champagne får man för strax över trehundra kronor och väl öppnad står den sig i två till tre dagar i kylskåpet (nån tipsade om att stoppa ner en upp-och-nedvänd tesked i flaskan, men vette sjutton om det funkar). Ett glas en unken tisdagkväll och livet blir genast lättare. Ett halvt glas en onsdageftermiddag när solen är lagom varm och man påtar i rabatten ger trivsamma ilningar i smaklökarna.

Dyrt säger somliga, men i förhållandet krona per lyckograd finns det få andra saker som ger samma mysvarma känsla för så modest prislapp.

Här är lite av det jag i sommar antingen tänker släpa upp ur källaren eller med lätta steg bära hem från närmaste Systembolag. Låt mig samtidigt tillägga att jag kan ytterst lite om champagne, att jag egentligen inte kan någonting alls om vin men att jag älskar att dricka det. Om nedanstående råkar vara någon sort som får mer kunniga att trött himla med ögonen är det era smaklökar det är fel på, inte mina.

1. Pierre Peters Cuvée de Réserve
Pris: 279:-
Art nr: 7350
Fasta sortimentet. Finns på alla Systembolag.

Tisdagschampagnen jag nämner ovan – här är ett praktexempel. Visst känner man att det inte lagrats mer än absolut nödvändigt och att det int hör till premiumskiktet, men aj vad gott det är ändå. Alltid en flaska i kylen och ett par extra i källaren.

2. Sublime Grand Cru Brut Blanc de Blancs
Pris: 319:-
Art nr: 77543
Beställningssortiment, räkna med 8-10 dagars leveranstid

Till champagne får endast druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier användas. Den första är en grön druva, de två andra är blåa. Ett blanc de blancs består enbart av Chardonnay. Man brukar säga att druvan ger toner av persika och citron vilket kanske är att ta i, men den blir betydligt piggare och krispigare. För den ringa prislappen får man ett tacksamt sommarvin, som gjort för varma eftermiddagar på bryggan.

3. Diebolt-Vallois Prestige
Pris: 359:-
Art nr: 7723
Begränsat till storstäderna men kan beställas till ditt lokala Systembolag på under en vecka.

Att ställa fram den här på ett bord får alltid någon att ta tag i flaskan och komma med uppskattande kommentarer. Det är som att den är skapad med målet att se ut som gemene man undermedvetet anser att en champagneflaska ska se ut. Det slår aldrig fel.
Härstammar från ett litet hus uppenbarligen fyllt med passion för den här är så krispig, frisk med en rund eftersmak att jag känner mig som ett barn varje gång den far runt i min gom.

Om du blir lika kär i den här som jag så beställ deras prestigechampagne Fleur de Passion som är väl värd de 750:- man får hosta upp.

Philipponnat Clos des Goisses
Den i jämförelse med jättehusen ganska lilla tillverkaren Philipponnat spottar ur sig runt 90.000 flaskor per år om jag inte missminner mig helt. Generellt gör de bra champagne men deras krona på verket står i en klass helt för sig själv. Druvorna växer i en slänt med perfekt lutning ut mot en å som flyter nedanför, allt i ett fång mot solen. Vinet är lagrat i nio år innan omkorkning. Det spelar ingen roll om ni inte förstår exakt vad det innebär, bara sug på det faktum att det legat i nio år innan det ens har funderat på att säljas till någon hugad spekulant.
Prislappen blir därefter och oftast får man betala runt 1.200:- för en flaska. Men titta på den. Hur vacker är den inte?
Med en färg som närmar sig bärnsten och en eftersmak som sjunger av mörka källarvalv i Champagne är det här förmodligen som guld vill smaka om det kunde smaka gott. Jag blir helt knäsvag varje gång jag dricker det.

Den är lite fel att ha med på listan eftersom den inte finns att köpa på Systembolaget just nu. Det kommer varje år en liten laddning som går åt på tok för fort. Hittar man den inte där brukar det dyka upp några objekt på Stadsauktions vinauktioner som anordnas några gånger per år. Själv hade jag turen att få tag i ett antal flaskor för ett år sen som nu ligger i källaren och ständigt ropar mitt namn.

Vilken är din bästa sommarchampagne? Tips mottages tacksamt!