• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Ostkaka

juli 6, 2012 by Johan Hedberg 4 Comments

Ostkaka recept

Det här är den småländska varianten

Om det är något jag kommer ihåg sen jag var liten var det ostakaka som serverades med körsbärssylt ibland till middag. Vet inte varför jag var så förtjust i just ostkaka, men det var alltid lika välkommet.

I Sverige har vi ätit det sen 1600-talet och med tiden har variationerna blivit många. Kortfattat kan man säga att den småländska innehåller mandel och den från Hälsingland aldrig innehåller mandel. Men det är också väldigt kortfattat.

Vill man ha det lite bekvämt gör man den på keso istället för att böka med löpe och lågpastöriserad gammeldags mjölk, men samtidigt är det lite fusk. Riktig ostkaka får man fram genom att göra sina egna ostgryn, punkt slut.

När det kommer till mjölken är det säkert inte bara jag som inte har en ko på ängen utanför som gärna upplåter sin mjölk till allsköns experimenterande. Men butikens vanliga mjölk är klart olämplig att göra ostkaka på eftersom den är högpastöriserad homogeniserad (tack till Lena som upplyste mig i kommentaren nedan) (jag går inte in på detaljerna kring vad det är med det som förstör, utan konstaterar bara att det är så). Antingen köper man då Åsens lantmjölk från Skånemejerier eller Gammeldags mjölk från Arla. Båda är lågpastöriserade och den förstnämnda kommer i smidig tvåliters förpackning.

Ostlöpe köper man på nästan alla apotek.

Ostkaka

Tid: Runt 20 min + 1 1/2 timme i ugnen

  • 3 liter mjölk
  • 50 g vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 3 ägg
  • 50 g strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 20 g sötmandel
  • 2 1/2 st bittermandlar
  • Lite smör att smöra formarna med
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Häll ner all mjölk utom cirka 2 dl i en stor kittel eller kastrull med tjock botten. Jag använder min Le Creuset-gryta eftersom den fördelar värmen bra och tillåter en sakta och jämn uppvärmning.
  3. Ta den sparade mjölk och lägg i en skål. Häll i vetemjölet och vispa ut det tills alla klumpar är borta.
  4. Värm upp den stora grytan till 35-37 grader. Använd en termometer och tänk på att eftersom värmen kommer underifrån skiljer sig temperaturen i kastrullen mycket mellan yta och botten. Ta av kastrullen från värmen och låt den stå ett par minuter så att den heta bottnen svalnar av och värmen blir jämn. Löpet dör när temperaturen är över 38 grader vilket är skälet till att man ska vara varsam. Lyckas man ha i löpen när det är för varmt och man inser sitt misstag kan man låta mjölken svalna och sen ha i en laddning löpe till.
  5. När temperaturen är bra har man i vetemjölet och löpen, rör om ordentligt och lägger på locket.
  6. Låt stå framme i rumstemperatur i 40 minuter.
  7. Lyft på locket och notera hur det nu blivit en konsistens som påminner om yoghurt. Ta en ballongvisp eller en träslev och rör kraftigt om några varv. På med locket igen.
  8. Lämna grytan 30 minuter.
  9. Den här gången har ostmassan sjunkit till botten och ovanför flyter vasslen som en utspädd minimjölk.
  10. Ta fram en silduk eller en finmaskig sil. Skopa upp massan i duken (eller silen) och se till att all vassle rinner av.
  11. Smöra formarna. Jag tog tre små formar som lämpar sig att frysa. Varje form är lagom stor när det ska serveras efterrätt till fyra personer.
  12. I en bunke häller man i vispgrädde, ägg och strösocker. Rör om tills allt blandats.
  13. Riv ner sötmandel och bittermandel i bunken. Den söta rev jag på ett lite grövre zestjärn medan bittermandeln finrevs.
  14. Ha i ostmassan och rör om tills den fördelats i hela smeten. Den blir grynig, med små ostklumpar.
  15. Häll i massan i formarna. Spara 1 1/2 cm till kanten eftersom den höjer sig lite.
  16. Grädda cirka 1 1/2 timme i mitten av ugnen till den fått en fin färg.
  17. Personligen äter jag den helst ljummen med körsbärssylt, men även här är variationerna oändliga. Vispad grädde till är inte direkt fel.

Filed Under: Desserter, Från ugnen, Husmanskost, Mejeriprodukter Tagged With: husmanskost, kesokaka, ostkaka, recept

Previous Post: « Tårtbotten – det enda recept du behöver
Next Post: 10 snabba frågor till Bara En Kaka Till »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme