Fläder

Hämta en stege och plocka så mycket du bara kan!

Näst efter rabarber, eller kanske till och med på delad förstaplats, kommer flädern. Få saker kan ge sån känsla av sommar som ett glas riktigt kyld flädersaft och en av de efterrätter jag minns mest från när jag var liten var min pappas fläderparfait.

Eftersom jag saknar fläderträd själv hänger jag upp hela min existens på en snäll släkting som låter mig gå loss på deras träd. En annan lösning är att titta i parker eller urbana skogsområden där det allt som oftast står ett träd och väntar på att bli plockat.

Som nästan alla år slår blommorna ut precis när man vågar börja tänka på annat än rabarber, rabarber och åter rabarber. Jag säger så klart inte att jag är trött på rabarber, men nu får man ett själ testa annat också. Sa jag att fläder passar väldigt bra med rabarber?

Plocka klasarna när de är helt utslagna, men inte överblommade. Några enstaka gulaktiga knoppar som sitter kvar gör absolut ingenting, men undvik de som består av fler knoppar än blommor. Då kan man istället vänta en dag eller två.
Jag plockar uteslutande påsar med 30 klasar i varje och stoppar sen direkt in i frysen. De flesta recepten är anpassade för just den mängden och det gör att man inte behöver trasa sönder dem i desperata försök att räkna om dem när de tas fram för att tina.

När jag frågade efter tips på Facebook fick jag mängder med förslag. Det var fläderkapris, friterade blomklasar, parfait, granité, curd, marinerad fläskfilé och en massa annat gott. Tills jag hunnit testa mig fram bland de förslagen kikar jag lite på vad andra har gjort.

Här är 8 st recept från andra bloggare som jag definitivt rekommenderar att man testar när man har laddat upp med ett lager saft och vill prova lite nya saker.

Fläderglass med rabarber- och smultronkompott
Fläder, rabarber och smultron passar vansinnigt bra ihop. Självklart även i glass.

Champagnesorbet med fläder och lime
Ett annat lysande exempel på bra kombination eftersom flädern inte bara smakar sommar utan även har som en svalkande egenskap. Ja, jag svamlar lite här, men håll med om att jag har lite rätt.

Fläderpannacotta
Oddsen för att det skulle slinka med ett pannacotta-recept? Ja, ni fattar. Pannacotta måste man göra.

Fläderchampagne
Omtalat av många, testat av få. Pickipickis recept står högst upp på att-göra-listan den här sommaren.

Flädermoussetårta på mandelbotten med halloncurd
Flädermousse. På mandelbotten. Med halloncurd. Seriöst. Jag dör.

Gammaldags flädersaft
Med brun farin i, det har jag inte testat tidigare.

Citron- och fläderpaj
Självklart ska det till en paj också. Citron bryter av mot flädern på ett tacksamt sätt och att ha dem tillsammans i en paj är given succé.

Lättgravad laxsida med fläder
Man kan självklart använda flädern även i matlagning. Testa att grava en lax och ge den smak av fläder.