• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Jordgubbssaft med fläder

juli 25, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

jordgubbssaft fläder

En lite friskare variant av sommarens favoritsaft

Jag älskar helt vanligt jordgubbssaft utan några som helst krusiduller. Den är full med smak av sommar och passar oerhört bra när det ska drickas iskall saft utan några tilltugg. Är det däremot fin-fika med söta tillbehör blir det lite för sött och då är det betydligt mycket trevligare med till exempel flädersaft.

Men vad händer om man kombinerar de två? Eftersom rabarber och fläder ger en underbar saft känns det naturligt att jordgubbar och de vita blommorna från fläderträdet blir en bra kombination.

Gjorde ett test förra veckan och efter att ha balanserat det lite känns det som att jag hittat den vinnande formeln. Vill man ha den lite syrligare är mitt tips att ha i lite mer citron och några klasar fläder till.

Jag dömer inte den som vill ha i lite konserveringsmedel. Personligen föredrar jag att dricka upp den direkt eller frysa in och spara till vintern. Men det gör – tvärtemot vad som verkar vara den allmänna uppfattningen – mig inte till någon bättre människa.
Prova att frysa in saft i en iskubslåda. Två kuber i ett glas och sen fyller man på med vatten gör att man har ett iskallt glas saft på några sekunder.


Jordgubssaft med fläder

Tid: 1 timmes arbete totalt

  • 1 kg rensade jordgubbar (drygt 2 liter)
  • 3 dl vatten
  • Skalet av 1/2 citron
  • 2 tsk pressad citron
  • 10 klasar fläderblommor
  • 5 dl strösocker för varje liter saft
  1. Dela jordgubbarna och lägg dem i en tjockbottnad gryta.
  2. Tillsätt vatten samt citronskal och -saft.
  3. Koka upp på medelvärme.
  4. När det börjar koka sänker man värmen så det bara sjuder.
  5. Låt sjuda i 20 minuter med locket på. Lyft på locket lite då och då och mosa jordgubbarna.
  6. Ta av från värmen, lägg i fläderblommorna, rör om och ställ på en sval plats minst 8 timmar. Över natten är med andra ord perfekt.
  7. Häll saft i en silduk och låt rinna av i minst 30 minuter. Man kan pressa ihop moset lite ibland men då riskerar man att få med små, små bitar vilket grumlar saften en aning. Ett tips är då att sila allt en gång till genom exempelvis en finmaskig tesil.
  8. Mät upp den avrunna saften, häll ner den i en gryta och tillsätt lämplig mängd socker. Börja hellre med för lite och smaka dig fram så den inte blir för söt. Angivelsen ovan är vad jag tycker passar, men det är väldigt personligt.
  9. Koka upp och låt koka cirka 10 minuter. Skumma under tiden noggrant.
  10. Häll upp på flaskor och ställ svalt. Ett tips är att fylla små PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in så har man saft hela vintern.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: fläder. recept, jordgubbar, jordgubbssaft, saft, Sött

Previous Post: « 6 kokböcker för regniga sensommardagar
Next Post: Månadens matbild – Juli »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme