jordgubbssaft fläder

En lite friskare variant av sommarens favoritsaft

Jag älskar helt vanligt jordgubbssaft utan några som helst krusiduller. Den är full med smak av sommar och passar oerhört bra när det ska drickas iskall saft utan några tilltugg. Är det däremot fin-fika med söta tillbehör blir det lite för sött och då är det betydligt mycket trevligare med till exempel flädersaft.

Men vad händer om man kombinerar de två? Eftersom rabarber och fläder ger en underbar saft känns det naturligt att jordgubbar och de vita blommorna från fläderträdet blir en bra kombination.

Gjorde ett test förra veckan och efter att ha balanserat det lite känns det som att jag hittat den vinnande formeln. Vill man ha den lite syrligare är mitt tips att ha i lite mer citron och några klasar fläder till.

Jag dömer inte den som vill ha i lite konserveringsmedel. Personligen föredrar jag att dricka upp den direkt eller frysa in och spara till vintern. Men det gör – tvärtemot vad som verkar vara den allmänna uppfattningen – mig inte till någon bättre människa.
Prova att frysa in saft i en iskubslåda. Två kuber i ett glas och sen fyller man på med vatten gör att man har ett iskallt glas saft på några sekunder.


Jordgubssaft med fläder

Tid: 1 timmes arbete totalt

  1. Dela jordgubbarna och lägg dem i en tjockbottnad gryta.
  2. Tillsätt vatten samt citronskal och -saft.
  3. Koka upp på medelvärme.
  4. När det börjar koka sänker man värmen så det bara sjuder.
  5. Låt sjuda i 20 minuter med locket på. Lyft på locket lite då och då och mosa jordgubbarna.
  6. Ta av från värmen, lägg i fläderblommorna, rör om och ställ på en sval plats minst 8 timmar. Över natten är med andra ord perfekt.
  7. Häll saft i en silduk och låt rinna av i minst 30 minuter. Man kan pressa ihop moset lite ibland men då riskerar man att få med små, små bitar vilket grumlar saften en aning. Ett tips är då att sila allt en gång till genom exempelvis en finmaskig tesil.
  8. Mät upp den avrunna saften, häll ner den i en gryta och tillsätt lämplig mängd socker. Börja hellre med för lite och smaka dig fram så den inte blir för söt. Angivelsen ovan är vad jag tycker passar, men det är väldigt personligt.
  9. Koka upp och låt koka cirka 10 minuter. Skumma under tiden noggrant.
  10. Häll upp på flaskor och ställ svalt. Ett tips är att fylla små PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in så har man saft hela vintern.