• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rabarbersaft med fläder

juli 10, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Rabarbersaft tagen till nästa nivå

Hittills har det varit ett fantastiskt år för rabarbern. Mycket regn och lagom med sol. Tror inte jag har vattnet de små krabaterna mer än ett par gånger och det växer fortfarande så det knakar.

Först ut i rabarberfrossan var självklart lite paj med fetaost, sen blev det en laddning rabarbercurd och lite annat gott innan jag samlade på mig en en rejäl laddning och gjorde en massa rabarbersaft.

Men nu är det flädersäsong och eftersom den passar så oerhört bra med bland annat rabarber valde jag att för första gången kombinera de två i en laddning saft.

Om rabarbern torkat till sig eller man bara använder väldigt ung rabarber blir nedanstående 1.5 kg väldigt mycket. Ha då som måttstock 1.5 liter när man skurit ned den i små bitar. Det rör sig om cirka 1-1.5 kg. Dock, hellre för mycket rabarber än för lite.

Se till att flädern är väl utslagen och skölj gärna av den innan man lägger ner den i bunken/hinken/saftiordningsställningslådan


Rabarbersaft med fläder

Tid: 1 timme plus 1 dygns väntan

  • 1.5 kg rabarber
  • 10 blomklasar fläder
  • 2 citroner
  • 30 g citronsyra
  • 2 liter vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
  1. Skär rabarberna i mindre bitar. Jag brukar göra cirka 5 mm tjock skivor. Lägg dem sen i en stor kastrull eller gryta.
  2. Skiva citronerna och tillsätt dem samt citronsyran till rabarbern.
  3. Skölj av flädern och lägg ner i bunken med rabarbern.
  4. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern.
  5. Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
  6. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
  7. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  8. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
  9. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
  10. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.

Filed Under: Rabarber, Sylta, safta, konservera Tagged With: fläder, rabarber, rabarbersaft, recept, saft, Sött

Previous Post: « Vanilj – hur kunde vi acceptera nästan uteslutande fusk?
Next Post: Surdegsbrödet man inte kan misslyckas med »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme