vinbar recept

Skördetid för de små godsakerna

I ärlighetens namn, vinbär är inte det jag längtar mest efter under sommaren. Sura, svåra att se om de är mogna och ganska otrevliga i sitt naturliga tillstånd. Jag är bara inte mycket för dem.

Men, förädla dem på något sett och we’re talking a whole new ballgame. Eftersom jag inte har varit så aktiv i mitt bakande med vinbär tänkte jag att det bästa är att tipsa om andras mästerverk.

I Ingeborgs Kök svängde redan 2010 ihop den här Marängbakelsen med röda vinbär. Precis som hon skriver är det väldigt mycket 80-tal över receptet, men å andra sidan – vad är inte 80-tal med röda vinbär?

Min husgud PickiPicki frestade oss förra året med en Vinbärschutney. Det som gjorde att jag blev lite förälskad i den är att den är så ren på smaker. En chutney får gärna vara ett stort mishmash men den får också väldigt gärna vara ett par smaker och that’s it. Sen att den går sjukt snabbt att göra gör inte saken sämre. Är man inte så förtjust i tanken på just en chutney tycker jag man måste prova hennes Rödavinbärsmuffins

Saft måste man bunka med inför vintern. Eller vad är det jag säger, man måste så klart bunkra med allt man kan skörda så vintern inte blir så trist. Men saft då, det kan man göra på så oerhört många sätt och just att blanda smaker gör dem bara mer spännande. Så när Farbror Grön plocka ihop ett recept på Vinbär-, körsbär- och rabarbersaft åkte det direkt in bland bokmärkena.

Det är alltid någon som frågar efter curd. Tur då att Matildas Kafferep har gjort en vinbärscurd. Den lär vara något alldeles over-the-top god att ha i ett lager i en tårta och ett annat lager med rabarber- och jordgubbskompott.

Helenas Söta har hittat ett annat sätt att konservera smakerna – hon gjorde en Hallon- och vinbärssylt. Kan tänka mig att den passar alldeles utmärkt till en tjockpannkaka eller om man vill vara extra modig – på våfflorna.

Tillbaka till kakorna då – vad sägs om en Kladdkaka med vit choklad och vinbär som Fika Erica skapat? Jag som kanske inte skulle starta krig för att bevara den vita chokladen måste ändå krypa till korset och erkänna att det här ser riktigt, riktigt bra ut.

Förresten, om vi nu har berört ämnet vinbärskakor så måste jag samtidigt passa på att tipsa om Vinbärskaka med kokostosca, Vinbärskaka med frasigt täcke eller Margits Vinbärskaka.

Nån som har fler tips jag borde lägga till? Det är bara att posta en länk i kommentarerna!