Så ok, jag har hamnat i munk-träsket

Det är med viss skam jag kan konstatera att jag torskat dit ordentligt på de runda godsakerna. Man kan fråga sig varför det är så fel? Som jag ser det är det ju bara en vanlig vetedeg. Med en aning smör i. Som man sen friterar. Men bortsett från det.

Den klassiska och riktiga munken ska först jäsa, därefter bakas ut och sen få jäsa en gång till. Det är så de ska göras för att få kallas munkar. Det här är således inte munkar av den enkla anledning att de innehåller bakpulver. Kan vi kalla dem snabb-munkar?

Om vi börjar med det negativa så blir de inte fullt så fluffiga som jästa munkar. Tänk er som en lite luftigare scones-konsistens. På den positiva sidan finns så klart att de går mycket snabbare att göra. Inom 45 minuter är man klar. Man får helt enkelt ta det goda med det onda.

Återkommer inom kort med riktiga munkar. Jag ska bara hitta en militär hinderbana och jobba bort de här små krabaterna först.

Eftersom det här receptet innehåller olja som värms till nästan 200 grader kan jag inte nog poängtera (notera nu hur jag börjar prata med samma röst som hemkunskapslärarinnan när hon berättar att man ska ha max 7-8 droppar diskmedel i vattnet) att man håller alla barn och husdjur på behörigt avstånd, har ett lock liggandes intill utifall att oljan tar eld, att man använder grytvantar och har en stadig hålslev.

Munkar blåbär recept

Munkar med blåbär

Tid: 1 timme från start till mål
Mängd: 10-15 st beroende på hur stora man gör dem

 1. Smält smöret och låt det svalna en aning.
 2. I en stor bunke häller man ner vetemjöl, strösocker, bakpulver, kanel och muskot. Rör tills allt blandats.
 3. Häll i mjölk och ägget i en liten bunke.
 4. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Ner med vaniljen i mjölken.
 5. Vispa mjölk / ägg / vanilj tills allt blandats och det inte återstår några vaniljklumpar.
 6. Ha i smöret i torrvarorna och rör runt med lämpligen en träsked. När man blandat ordentligt blir som en grovkorning smuldeg.
 7. Häll då i mjölkblandningen och rör vidare tills det blir en kladdig deg.
 8. Precis när man tycker att degen känns bra stoppar man och häller i blåbären. Jag föredrar att använda frysta blåbär eftersom det lätt blir alldeles för smetigt annars.
 9. Jobba in blåbären i degen och oroa dig inte för att de går sönder eftersom det bara är trevligt.
 10. Forma degen till en boll och lägg på ett lätt mjölat bakbord.
 11. Tryck ut degen med en kavel (föredrar min franska kavel här eftersom man får bättre kontroll då) till cirka 1 cm tjocklek.
 12. Ta ut rundlar med ett glas eller en kakskärare.
 13. Lägg på ett bakplåtspapper och ta därefter ut även mittenhålet. En äppelurkärnare är perfekt att använda i det här momentet.
 14. Häll ordentligt med olja i en kastrull. Jag vill ha minst 10 cm vilket innebär en stor kastrull eftersom jag gärna vill ha ytterligare 10-15 cm kvar till kanten så det inte stänker så förbaskat.
 15. Gör glasyren under tiden som oljan värms upp. Smält smöret och häll ner i en bunke. Tillsätt florsockret och rör tills det blandats så mycket som möjligt. Tillsätt 3 msk nästan kokande vatten och rör tills alla klumpar är borta. Tillsätt 1/2 msk vatten till och om glasyren är lös, men inte vattnig är den perfekt. Tycker du den är för fast kan du tillsätta 1/2 msk till.
 16. Värm oljan till 196 grader. Har du inte termometer kan du ta en liten tärning med vitt bröd och släppa ner i oljan. Om den börjar fräsa direkt är oljan lagom varm.
 17. Använd en hålslev och lägg i en munk. När den flyter upp till ytan låter man den ligga runt 20 sekunder till och vänder därefter på den. Det är viktigt att de får ordentligt med färg så de blir helg genomgräddade. Jag menar verkligen bruna, inte bara mysbruna. Det är ingen idé att man delar dem direkt efter att de kommer ur grytan för att kontrollera gräddningen eftersom de eftergräddar en aning innan de svalnat.
 18. Ta upp och låt svalna en aning på ett galler.
 19. Doppa dem därefter i glasyren och lägg tillbaka på gallret.
 20. Man kan fritera ett par munkar i taget, men det är viktigt att oljan inte svalnar av. Man ska samtidigt inte ha plattan på högsta värme eftersom det då innebär att oljan kan bli för varm.
 21. Äts så klart allra helst färska, men klarar sig till dagen efter i en låda med lock.

Munkar med blåbär