• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Munkar med blåbär

augusti 10, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

Så ok, jag har hamnat i munk-träsket

Det är med viss skam jag kan konstatera att jag torskat dit ordentligt på de runda godsakerna. Man kan fråga sig varför det är så fel? Som jag ser det är det ju bara en vanlig vetedeg. Med en aning smör i. Som man sen friterar. Men bortsett från det.

Den klassiska och riktiga munken ska först jäsa, därefter bakas ut och sen få jäsa en gång till. Det är så de ska göras för att få kallas munkar. Det här är således inte munkar av den enkla anledning att de innehåller bakpulver. Kan vi kalla dem snabb-munkar?

Om vi börjar med det negativa så blir de inte fullt så fluffiga som jästa munkar. Tänk er som en lite luftigare scones-konsistens. På den positiva sidan finns så klart att de går mycket snabbare att göra. Inom 45 minuter är man klar. Man får helt enkelt ta det goda med det onda.

Återkommer inom kort med riktiga munkar. Jag ska bara hitta en militär hinderbana och jobba bort de här små krabaterna först.

Eftersom det här receptet innehåller olja som värms till nästan 200 grader kan jag inte nog poängtera (notera nu hur jag börjar prata med samma röst som hemkunskapslärarinnan när hon berättar att man ska ha max 7-8 droppar diskmedel i vattnet) att man håller alla barn och husdjur på behörigt avstånd, har ett lock liggandes intill utifall att oljan tar eld, att man använder grytvantar och har en stadig hålslev.

Munkar blåbär recept

Munkar med blåbär

Tid: 1 timme från start till mål
Mängd: 10-15 st beroende på hur stora man gör dem

  • 320 g vetemjöl
  • 70 g strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk nyriven muskot
  • 60 g smör
  • 120 g mjölk
  • 1 ägg
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj
  • 2-3 dl blåbär (från lite lagom till jättemånga blåbär)
  • Olja till fritering
  • 70 g smör
  • 330 g florsocker
  • 3 1/2 – 4 msk hett vatten
  1. Smält smöret och låt det svalna en aning.
  2. I en stor bunke häller man ner vetemjöl, strösocker, bakpulver, kanel och muskot. Rör tills allt blandats.
  3. Häll i mjölk och ägget i en liten bunke.
  4. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Ner med vaniljen i mjölken.
  5. Vispa mjölk / ägg / vanilj tills allt blandats och det inte återstår några vaniljklumpar.
  6. Ha i smöret i torrvarorna och rör runt med lämpligen en träsked. När man blandat ordentligt blir som en grovkorning smuldeg.
  7. Häll då i mjölkblandningen och rör vidare tills det blir en kladdig deg.
  8. Precis när man tycker att degen känns bra stoppar man och häller i blåbären. Jag föredrar att använda frysta blåbär eftersom det lätt blir alldeles för smetigt annars.
  9. Jobba in blåbären i degen och oroa dig inte för att de går sönder eftersom det bara är trevligt.
  10. Forma degen till en boll och lägg på ett lätt mjölat bakbord.
  11. Tryck ut degen med en kavel (föredrar min franska kavel här eftersom man får bättre kontroll då) till cirka 1 cm tjocklek.
  12. Ta ut rundlar med ett glas eller en kakskärare.
  13. Lägg på ett bakplåtspapper och ta därefter ut även mittenhålet. En äppelurkärnare är perfekt att använda i det här momentet.
  14. Häll ordentligt med olja i en kastrull. Jag vill ha minst 10 cm vilket innebär en stor kastrull eftersom jag gärna vill ha ytterligare 10-15 cm kvar till kanten så det inte stänker så förbaskat.
  15. Gör glasyren under tiden som oljan värms upp. Smält smöret och häll ner i en bunke. Tillsätt florsockret och rör tills det blandats så mycket som möjligt. Tillsätt 3 msk nästan kokande vatten och rör tills alla klumpar är borta. Tillsätt 1/2 msk vatten till och om glasyren är lös, men inte vattnig är den perfekt. Tycker du den är för fast kan du tillsätta 1/2 msk till.
  16. Värm oljan till 196 grader. Har du inte termometer kan du ta en liten tärning med vitt bröd och släppa ner i oljan. Om den börjar fräsa direkt är oljan lagom varm.
  17. Använd en hålslev och lägg i en munk. När den flyter upp till ytan låter man den ligga runt 20 sekunder till och vänder därefter på den. Det är viktigt att de får ordentligt med färg så de blir helg genomgräddade. Jag menar verkligen bruna, inte bara mysbruna. Det är ingen idé att man delar dem direkt efter att de kommer ur grytan för att kontrollera gräddningen eftersom de eftergräddar en aning innan de svalnat.
  18. Ta upp och låt svalna en aning på ett galler.
  19. Doppa dem därefter i glasyren och lägg tillbaka på gallret.
  20. Man kan fritera ett par munkar i taget, men det är viktigt att oljan inte svalnar av. Man ska samtidigt inte ha plattan på högsta värme eftersom det då innebär att oljan kan bli för varm.
  21. Äts så klart allra helst färska, men klarar sig till dagen efter i en låda med lock.

Munkar med blåbär

Filed Under: Finfika Tagged With: Sött

Previous Post: « 10 snabba frågor till Louise’s Spis
Next Post: Veckans länkkärlek – v 32 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme