• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Baklava

augusti 18, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Baklava recept

Man förstår varför de är så lyckliga runt Medelhavet

Ursäkta, det var värsta klyschan. Om all lycka i livet härstammade från mat skulle nästan all jordens befolkning gå runt i ett konstant lyckorus. Men det är svårt att inte bli glad när man får en liten bit baklava och ett riktigt starkt kaffe framför sig. Det supersöta och crunchiga tillsammans med beskan i kaffe kan rädda vilken dag som helst.

Självklart hävdar alla länder med självaktning vid östra Medelhavet eller Mellanöstern att upphovet till kakan kan spåras till just deras land, men somliga forskare menar att ordet i sig härstammar från mongoliskan. Jag lovar att det finns krig som startats kring just den här frågan.

Filodeg envisas jag inte med att göra själv. Den som går att köpa i butik är riktigt bra och bara man låter den tina i lugn och ro finns det inget negativt att säga om den.

Viktigt när man gör baklava är att man har lite bra musik i bakgrunden (zigenarbrass är den personliga favoriten), gott om tid och framför allt ska den stå över natten innan servering för att bli riktigt bra.

Man kan göra den i många olika formar, men just det här receptet är anpassat för en som är cirka 28 x 20 cm. Vill man göra en större tar man bara lite mer nötter eller gör lagren tunnare. Problemet med min form var att jag var tvungen att offra ganska mycket av filodegen (som alltså är betydligt större) men hade ingen form som passade till det jag skar bort. Sved lite i hjärtat.

Servera med kaffe, plommonbrännvin eller flädersaft. Klarar sig utan problem en vecka i rumstemperatur bara den är ordentligt övertäckt. Om den blir lite torr på ytan kokar man bara mer sockerlag och häller över.


Baklava

Tid: 1 timme (men första gången man gör den räkna med nästan 2 timmar)

  • 350 g pistage-, pekan- och valnötter
  • 50 g strösocker (lite drygt 1/2 dl)
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk nymortlad kardemumma
  • 250 g smör
  • 3 förpackningar filodeg (totalt 18 ark)
  • 300 g vatten
  • 350 g strösocker
  • 2 msk glukos
  • 4 st nejlikor
  • 2 bitar citronskal
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka nötterna för hand eller i en matberedare. Det får gärna vara lite grövre bitar kvar för att få till den där crunchigheten som är så god.
  3. Blanda nötterna med strösockret, kanelen och kardemumman.
  4. Smält smöret i en skål. Det ska inte brynas, inte fräsa, utan bara smälta.
  5.  Ta fram en förpackning filodeg och lägg på en skärbräda.
  6. Ställ formen ovanpå och skär runt kanterna.
  7. Lägg en bit bakplåtspapper i botten av formen och pensla det sedan med smör.
  8. Ta ett ark filodeg och pensla bort det överflödiga mjölet på det med en torr borste eller allra helst en mjuk pensel.
  9. Lägg arket i formen och pensla det med ordentligt med smör. Det är här man är tacksam för den där mjuka penseln man köpte några dagar innan.
  10. Ta ett ark till, lägg i formen och pensla det med smör. Upprepa med totalt sex ark.
  11. Häll därefter på hälften av nötblandningen och bred ut så att det blir ett jämnt lager.
  12. Ta fram filodegspaket nr 2, skär till och lägg på sex ark till, vart och ett penslat med smör.
  13. Häll över resten av nötblandningen.
  14. Täck med de sista sex arken filodeg (som kommer från filodegspaket nr 3).
  15. Ta nu en vass kniv och skär igenom de översta lagren enligt följande: Först från nedre kanten till den övre. Jag lämnar cirka 4 centimeters mellanrum mellan varje linje. Därefter skär man diagonalt över hela formen så att det blir som ett rombformat mönster.
  16. Ta fram en duschflaska med vatten och spraya lite dimma över formen. Detta förhindrar att de översta lagren reser sig en massa när man tillagar kakan.
  17. Ställ in i ugnen. 20 minuter på 175 grader och därefter drar man ner till 150 grader i cirka 15 minuter till. När kakan fått en gyllenbrun yta tar man ut den.
  18. Under tiden som kakan gräddas häller man vatten, strösocker, glukos, nejlikor och citronskal i en kastrull och kokar upp.
  19. Låt koka tills det blir en lite trögare sirapsliknande massa. Här är återigen en bra anledning till att ha en termometer. När den visar 106 grader är sockerlagen klar.
  20. Ta av den från plattan och låt svalna en liten aning.
  21. När kakan är ute ur ugnen skär man igenom skårorna hela vägen ner. Se till att kniven är nyslipad så den verkligen skär och inte förstör lagren.
  22. Häll därefter sockerlagen (som är varm, men inte kokande) i skårorna och därefter över varje enskild kaka.
  23. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur, minst 4 timmar.
  24. Servera!

Filed Under: Desserter, Finfika, Från ugnen Tagged With: baklava, filodeg, kaka, nötter, recept, Sött

Previous Post: « Smördegsbakelse med hallon
Next Post: Veckans länkkärlek – v 33 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme