• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Tapenade

september 4, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

Tapenade recept

Snabbare förrätt får man leta efter

Alright, tänk er följande två scenarion:
1. Det är höstkväll och utanför blåser det en massa löv, regnet piskar ner och framför dig har du ett mail från Sony som meddelar att InFamous 2 numera kostar noll och intet för PlayStation Plus-medlemmar. Inga andra planer existerar och det närmaste du tänker komma ett lagat mål mat när alla tankar istället är på att kasta blixtar med dina bara händer, är några skivor av det där brödet du gjorde tidigare under dagen. Så ringer det på dörren och utanför står polarna som du timmarna innan lovat cava, godsaker och chansen att se Liverpool åka på smörj för burtonde gången redan i inledningen av säsongen. Paniken sprider sig. Vad göra?

eller

2. Förkylningen från Mordor sveper fram genom Sverige och nätterna tillbringas i ett Otrivin-rus famlandes efter imaginär Nyquil. Kleenex PR-byrå ringer dig för att sponsra med näsdukar och du funderar ärligt på att nässkölja dig med trädgårdsslangen. Det behövs något kraftigt som får den där eländiga snuvan att släppa sitt grepp.

Entré: Tapenade.

Ja, jag vet, alla har fått det på någon schavig tapastalrik som en kvarterskrog i Palma de Turista langar fram på bordet i tron att du ska svälja i dig utan att egentligen reflektera över vad det är du äter. Du trodde det var så det skulle smaka. Du hade fel. Det är så här det ska smaka.

Oliverna ska dränka din mun i kraftig, rå nästan hård smak. Vitlöken ska leta sig upp precis längst bak i gommen, ringla sig upp i näsan och väcka alla celler ur sin dvala. Sardellerna rullar över tungan och ger den där salt-kyssen du inte visste att du behövde.

Sen tar det 10 minuter att göra, håller flera dagar i kylen och du har allt du behöver hemma. Ärligt talat, sluta läs, res på arschlet och gör lite tapenade. Nu.


Tapenade

Tid: 10 minuter
Mängd: Cirka 3 dl

  • 150 g svarta oliver – efter att de kärnats ur
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardellfiléer
  • 1 msk kapris
  • 2 msk olivolja
  • 2 drag med svartpepparkvarnen
  1. Återigen – köp inte färdigurkärnade oliver. Det blir helt enkelt inte samma sak. Kärna istället ur bra Kalamata-oliver så du har 150 g fruktkött.
  2. Lägg oliver och vitlök i en bunke.
  3. Sardellfiléerna finns även de av olika bra kvalité så klart. Ta nu inte de billigaste, men du behöver heller inte spåra ur och sätta dig på ett privatplan ner till effin Sardinien bara för att hitta mother-of-all-sardeller.
  4. I med sardellfiléer och kapris i bunken.
  5. Kompromissa inte med olivoljan. Använd en god. Du vet att det är värt det. I med även den och svartpepparn.
  6. Ta fram stavmixern eller kör i matberedaren. Det ska inte bli mos utan snarare som en grynig massa. Får gärna vara en del bitar kvar.
  7. Använd direkt eller ännu hellre – flytta till en liten skål, lägg över lite plastfolie och förvara i kylen till dagen efter. Då ska du få se på en duktig smaksensation.

Tapenade recept

Filed Under: Snabbt och gott, Tillbehör Tagged With: oliver, recept, tapenade, tillbehör

Previous Post: « En vinnare och en podcast
Next Post: Surdegsbrödet med nypon i »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme