Tapenade recept

Snabbare förrätt får man leta efter

Alright, tänk er följande två scenarion:
1. Det är höstkväll och utanför blåser det en massa löv, regnet piskar ner och framför dig har du ett mail från Sony som meddelar att InFamous 2 numera kostar noll och intet för PlayStation Plus-medlemmar. Inga andra planer existerar och det närmaste du tänker komma ett lagat mål mat när alla tankar istället är på att kasta blixtar med dina bara händer, är några skivor av det där brödet du gjorde tidigare under dagen. Så ringer det på dörren och utanför står polarna som du timmarna innan lovat cava, godsaker och chansen att se Liverpool åka på smörj för burtonde gången redan i inledningen av säsongen. Paniken sprider sig. Vad göra?

eller

2. Förkylningen från Mordor sveper fram genom Sverige och nätterna tillbringas i ett Otrivin-rus famlandes efter imaginär Nyquil. Kleenex PR-byrå ringer dig för att sponsra med näsdukar och du funderar ärligt på att nässkölja dig med trädgårdsslangen. Det behövs något kraftigt som får den där eländiga snuvan att släppa sitt grepp.

Entré: Tapenade.

Ja, jag vet, alla har fått det på någon schavig tapastalrik som en kvarterskrog i Palma de Turista langar fram på bordet i tron att du ska svälja i dig utan att egentligen reflektera över vad det är du äter. Du trodde det var så det skulle smaka. Du hade fel. Det är så här det ska smaka.

Oliverna ska dränka din mun i kraftig, rå nästan hård smak. Vitlöken ska leta sig upp precis längst bak i gommen, ringla sig upp i näsan och väcka alla celler ur sin dvala. Sardellerna rullar över tungan och ger den där salt-kyssen du inte visste att du behövde.

Sen tar det 10 minuter att göra, håller flera dagar i kylen och du har allt du behöver hemma. Ärligt talat, sluta läs, res på arschlet och gör lite tapenade. Nu.


Tapenade

Tid: 10 minuter
Mängd: Cirka 3 dl

  1. Återigen – köp inte färdigurkärnade oliver. Det blir helt enkelt inte samma sak. Kärna istället ur bra Kalamata-oliver så du har 150 g fruktkött.
  2. Lägg oliver och vitlök i en bunke.
  3. Sardellfiléerna finns även de av olika bra kvalité så klart. Ta nu inte de billigaste, men du behöver heller inte spåra ur och sätta dig på ett privatplan ner till effin Sardinien bara för att hitta mother-of-all-sardeller.
  4. I med sardellfiléer och kapris i bunken.
  5. Kompromissa inte med olivoljan. Använd en god. Du vet att det är värt det. I med även den och svartpepparn.
  6. Ta fram stavmixern eller kör i matberedaren. Det ska inte bli mos utan snarare som en grynig massa. Får gärna vara en del bitar kvar.
  7. Använd direkt eller ännu hellre – flytta till en liten skål, lägg över lite plastfolie och förvara i kylen till dagen efter. Då ska du få se på en duktig smaksensation.

Tapenade recept