Lingon rabarber saft recept

Det här blev en riktigt höstig saft

Helgen tillbringades på landet där vi nästan chockades över hur fint vädret blev trots utlovat rusk och regn. Tanken var att slappa och absolut inte göra några utflykter till skogen där det enligt ryktet frodades svamp av nästan legendariska mängder. I skafferiet finns det fortfarande ett antal burkar med torkad svamp från förra året vilket lede till att jag tidigt under sommaren lovat den församlade omgivningen att i år ska vi inte plocka bara för plockandets skull. Dumt att okynneslevla i köks-hoarder skillsen.

Men så blev det så klart inte. Två och en halv timme senare ställdes det istället in korgar med svamp och ett antal liter lingon i bilen. Den som spar han har.

Sen var det det där med vad man ska göra med allt. Svampen rensades och spreds ut på galler för att torkas. En del gula kantareller stektes i rikligt med smör, fick en kyss av pepparkvarnen och rejält med salt. Ovanpå det klipptes lite av den sista persiljan från landet innan allt lades på nästan bränt hårt bröd.

När det blev lingonens tur rensades allt innan det mesta blev infryst direkt för att senare i vinter förvandlas till lingonsylt (ska bara göra slut på förra årets skörd först). Det som blev kvar kokades det dricka av för lingondricka kan vara den höstigaste av drickor och passar så himla bra till finfika och lövräfsande.

Första gången jag provade en hemgjord lingondricka slogs jag av att den till att börja med är väldigt lik den man serveras på det där jättestora möbelvaruhuset som en gammal farbror driver. Sen kommer eftersmaken. På samma sätt som ostron påminner om havet leder det här osökt tankarna till skogen, till hög, klar luft och till nästan en mintaktig friskhet.

Självklart kan man nöja sig där. Låta lingonen göra jobbet. Köpa läget. Eller så går man ut till rabarberlandet, letar upp ett gäng riktigt krispiga och inte för tjocka exemplar och tar med sig dem in. För lingondricka med rabarber i är verkligen en höjdare.

Lingon- och rabarberdricka

Tid: Runt 30 min arbete + 2 1/2 timmes väntan

  1. Häll lingon, rabarber, citronskal och vatten i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka rejält 6-7 minuter. Skumma löpande.
  3. Ta av från plattan och mosa lingonen en del. Lägg på ett lock och låt stå ett par timmar.
  4. Häll allt i en silduk och låt rinna av 30 minuter.
  5. Rör i 2-3 dl socker (2 dl ger syrlig saft, 3 dl ger trivsamt söt utan att bli übersöt).
  6. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Perfekt att fylla små PET-flaskor till två tredjedelar och sen frysa in.