• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Lingon- och rabarberdricka

september 18, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Lingon rabarber saft recept

Det här blev en riktigt höstig saft

Helgen tillbringades på landet där vi nästan chockades över hur fint vädret blev trots utlovat rusk och regn. Tanken var att slappa och absolut inte göra några utflykter till skogen där det enligt ryktet frodades svamp av nästan legendariska mängder. I skafferiet finns det fortfarande ett antal burkar med torkad svamp från förra året vilket lede till att jag tidigt under sommaren lovat den församlade omgivningen att i år ska vi inte plocka bara för plockandets skull. Dumt att okynneslevla i köks-hoarder skillsen.

Men så blev det så klart inte. Två och en halv timme senare ställdes det istället in korgar med svamp och ett antal liter lingon i bilen. Den som spar han har.

Sen var det det där med vad man ska göra med allt. Svampen rensades och spreds ut på galler för att torkas. En del gula kantareller stektes i rikligt med smör, fick en kyss av pepparkvarnen och rejält med salt. Ovanpå det klipptes lite av den sista persiljan från landet innan allt lades på nästan bränt hårt bröd.

När det blev lingonens tur rensades allt innan det mesta blev infryst direkt för att senare i vinter förvandlas till lingonsylt (ska bara göra slut på förra årets skörd först). Det som blev kvar kokades det dricka av för lingondricka kan vara den höstigaste av drickor och passar så himla bra till finfika och lövräfsande.

Första gången jag provade en hemgjord lingondricka slogs jag av att den till att börja med är väldigt lik den man serveras på det där jättestora möbelvaruhuset som en gammal farbror driver. Sen kommer eftersmaken. På samma sätt som ostron påminner om havet leder det här osökt tankarna till skogen, till hög, klar luft och till nästan en mintaktig friskhet.

Självklart kan man nöja sig där. Låta lingonen göra jobbet. Köpa läget. Eller så går man ut till rabarberlandet, letar upp ett gäng riktigt krispiga och inte för tjocka exemplar och tar med sig dem in. För lingondricka med rabarber i är verkligen en höjdare.

Lingon- och rabarberdricka

Tid: Runt 30 min arbete + 2 1/2 timmes väntan

  • 1 liter lingon
  • 0.5 liter rabarber (skuren i mindre bitar)
  • En liten bit citronskal (bara det yttersta)
  • 0.5 liter vatten
  • 2-3 dl socker
  1. Häll lingon, rabarber, citronskal och vatten i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka rejält 6-7 minuter. Skumma löpande.
  3. Ta av från plattan och mosa lingonen en del. Lägg på ett lock och låt stå ett par timmar.
  4. Häll allt i en silduk och låt rinna av 30 minuter.
  5. Rör i 2-3 dl socker (2 dl ger syrlig saft, 3 dl ger trivsamt söt utan att bli übersöt).
  6. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Perfekt att fylla små PET-flaskor till två tredjedelar och sen frysa in.

Filed Under: Från skogen, Rabarber, Superfood, Sylta, safta, konservera Tagged With: dricka, lingon, lingondricka, rabarber, recept, saft

Previous Post: « Veckans länkkärlek – v 37
Next Post: Den inlagda gurkan som fick dill som sällskap »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme