• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Den inlagda gurkan som fick dill som sällskap

september 21, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Inlagd gurka

Annorlunda eller fel, bara tiden kan utvisa

Jag vet att det så klart ska vara persilja i en gurkinläggning, men jag ville verkligen lägga in en massa slanggurka / leka med min nya fina mandolin. Att det då inte fanns någon persilja hemma men väl en rejäl knippa dill innebar att allt ni läser nedan egentligen är en ursäkt för att jag inte orkade gå och handla.

Bortsett från det faktum att jag fick slänga en omgång på grund av att det kom med lite finger (ja, jag vet att man ska använda medföljande hållare och inte greppa gurkan med bara fingrarna, men som man är det likställt med att läsa en manual innan man installerar en TV – man gör det bara inte) så gick det här riktigt bra.

Skillnaden från den heminlagda smörgåsgurkan är att den här gången ville jag ha en gurka som passar till höstens älggrytor. Jakten börjar om några veckor och nu är allt fokus på att äta ur frysen. De sista stekarna ska användas och då brukar det i ren desperation bli några grytor.

Snabbinlagd gurka skulle några kalla det här och det stämmer så klart. I grunden är det en vanlig inläggning men istället för persilja har jag haft i dill eftersom jag tycker det blir mer höst så. Vill man så kan man gott ha i lite mer socker för en snällare inläggning, men eftersom den här ska ätas till kött med inslag av enbär och riktigt djup smak av vilt vill jag ha något som stinger till lite. Ordentligt med syra som även lyfter fram lingonen jag alltid har som tillbehör.

Attans om inte det här blir det som passar bäst till älgköttbullarna också?


Dillgurka

Tid: Runt 30 min arbete

  • 1 st slanggurka
  • 2 dl vatten
  • 10 g salt (cirka 1 1/2 tsk)
  • 30-40 g socker (2-3 msk)
  • 1/2 dl ättikssprit (12%)
  • 1 knippe dill (finhackad)
  • Ev en liten, liten gnutta citronskal
  1. Skiva gurkan fint, fint, fint.
  2. Koka upp vatten, salt, socker och ättikssprit. Låt svalna.
  3. Ta fram en väl rengjord burk (bränn ur i ugnen och låt svalna eller slå över kokande vatten och låt svalna) och packa i gurkan varvad med dill.
  4. Slå över lagen och lägg i citronskalet (om man så önskar).
  5. Förslut och förvara gärna svalt.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: gurka, inläggning

Previous Post: « Lingon- och rabarberdricka
Next Post: Inlagd blomkål – det här måste jag alltid ha i kylen »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme