• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Fläderbärssaft med äpplen

september 24, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Fläderbärssaft recept

Toppa upp dryckesförrådet med lite höstsaft

Tidig sommar brukar alltid innebär att precis när man fått sitt lystmäte mättat med rabarber är det dags att plocka fläder och börja med det seriösa saftandet. Det man inte hinner med att plocka kan man alltid frysa in och i min box på landet ligger det ett antal påsar med en sats i varje redo att plockas fram när desperationen infinner sig i vintermörkret.

Men nu när det är höst och paletten av smaker förändras blir det lätt väldigt mycket fokus på äpplen. Inte för att det är något fel med det men ibland är det kul med omväxling. Om man då som jag missade att plocka alla blommor kan man nu istället skörda bären från fläderträdet. Innan de mognat helt och har en grön nyans kan man göra kapris av dem men när de sen svartnat är de minst sagt spännande att koka saft på.

Antalet kombinationer är som vanligt oändliga men jag brukar oftast ha i äpplen, rabarber eller lingon. I gårdagens kok passade jag på att använda de sista äpplena som låg i skålen i köket. Ta svenska äpplen med rejält med smak och låt skalet sitta kvar på.

Det kan som bilden ovan visar vara en del små gynnare som trivs bland bären. Plocka bort och bär tillbaka dem för utan deras hjälp blir det inte lika mycket gott nästa sommar.

 

Fläderbärssaft med äpplen

Tid: Runt 30 min arbete

  • 800 g fläderbär (man kan låta dem sitta kvar på klasarna)
  • 300 äpplen
  • 5 dl vatten
  • Hälften mängd socker mot mängden avrunnen vätska (i mitt fall var det 600 g saft och 300 g socker)
  1. Skölj bären och plocka bort sniglar och smådjur.
  2. Dela äpplena och lägg med bären i en stor gryta.
  3. Slå över vattnet och koka upp. Låt koka 15-20 minuter så att bären blir riktigt mosiga.
  4. Häll i ett nät och låt rinna av. Mosa gärna bären lite extra så man får ur allt det goda.
  5. Koka upp och låt koka 5-6 minuter samtidigt som man skummar löpande.
  6. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: fläder, fläderbär, recept, saft

Previous Post: « Månadens matbild – September
Next Post: Sirapsbröd med anis »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme