Fläderbärssaft recept

Toppa upp dryckesförrådet med lite höstsaft

Tidig sommar brukar alltid innebär att precis när man fått sitt lystmäte mättat med rabarber är det dags att plocka fläder och börja med det seriösa saftandet. Det man inte hinner med att plocka kan man alltid frysa in och i min box på landet ligger det ett antal påsar med en sats i varje redo att plockas fram när desperationen infinner sig i vintermörkret.

Men nu när det är höst och paletten av smaker förändras blir det lätt väldigt mycket fokus på äpplen. Inte för att det är något fel med det men ibland är det kul med omväxling. Om man då som jag missade att plocka alla blommor kan man nu istället skörda bären från fläderträdet. Innan de mognat helt och har en grön nyans kan man göra kapris av dem men när de sen svartnat är de minst sagt spännande att koka saft på.

Antalet kombinationer är som vanligt oändliga men jag brukar oftast ha i äpplen, rabarber eller lingon. I gårdagens kok passade jag på att använda de sista äpplena som låg i skålen i köket. Ta svenska äpplen med rejält med smak och låt skalet sitta kvar på.

Det kan som bilden ovan visar vara en del små gynnare som trivs bland bären. Plocka bort och bär tillbaka dem för utan deras hjälp blir det inte lika mycket gott nästa sommar.

 

Fläderbärssaft med äpplen

Tid: Runt 30 min arbete

  1. Skölj bären och plocka bort sniglar och smådjur.
  2. Dela äpplena och lägg med bären i en stor gryta.
  3. Slå över vattnet och koka upp. Låt koka 15-20 minuter så att bären blir riktigt mosiga.
  4. Häll i ett nät och låt rinna av. Mosa gärna bären lite extra så man får ur allt det goda.
  5. Koka upp och låt koka 5-6 minuter samtidigt som man skummar löpande.
  6. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.