Länkkärlek

Bullvecka på väg att bli jaktvecka

Låt oss klara av det här med bullarna först av allt. Det var Kanelbullens Dag i torsdags, som traditionen påbjuder sedan 1999 och självklart hade det bakats kardemummabullar som skulle användas till att muta kollegorna med (det där att jag glömde dem hemma kan vi väl bara låtsas om inte hände, ok?).

Tycker det är roligt att se hur många olika varianter av bullar som andra bjöd på så här är en lista att spara till nästa gång ni ska fylla på förråden. För bullar är något man alltid ska ha i frysen.
Lilla Kråkans Skafferi bakar bullar på surdeg, helt utan jäst. Lång jäsningstid, men resultatet blir fantastiskt.
Husmor Lisa gör äppelbullar vilket passar perfekt när träden dignar av frukt.
Mästerkock i mitt eget kök har precis som jag upptäckt hur fantastiskt bullbaket blir med en fördeg.
Little Dessert har också bakat surdegsbullar, men med lite jäst i.
Nadjas Kitchen fick till kanelbullar med rejält med kanel. Som de var tänkta att vara.
Husmorsskolan gjorde redan förra året en variant som kallas Vegabullar.
Heavenly Cupcake svängde ihop morotsbullar med kanel och cream cheese.
Och nu något helt annat.  Jag älskar Den som äter palsternackor för den där helt okonstlade passionen kring mat som många försöker kommunicera, men få verkligen lyckas med utan att det ibland känns konstlat. Det visade sig att vi läser samma bok – The Flavour Thesaurus som nu även finns på svenska, Smaklexikon) och under kapitlet om blomkål hittar man ett fantastiskt litet recept som ni bara måste läsa om. Sa jag okonstlad passion?

Allt snack om wellness står mig helt ärligt upp i halsen. Är det inte kurser med diplomerade handledare (och diplom kan vem som helst utfärda så varför inte gå en kurs hos mig och bli diplomerad astronaut?), tidningar från alla stora förslag, appar med bilder på kattungar matchade med citat om alltings underbarhet så är det produkter i hyllan i mataffären som använder Wellness som säljande argument även om det  inte behöver betyda ett jota.
Senast ut i raden av företag är Arla som lanserat en serie med produkter som Matvett granskat och som egentligen inte är bättre än att de har lite mer vitaminer, mineraler och lactobaciller än deras vanliga produkter.
Bland annat använder man argumentet ”Mjölk som skyddar ditt försvar” vilket föranlett att Louise Ungerth som driver bloggen Konsumentkoll i september anmälde Arla till Livsmedelsverket.

Det som är roligt med Louise är att hon precis som jag är oerhört trött på kött förpackat i skyddande atmosfärProblemet med de gaser som används är att det påverkar köttet som slutar att möras naturligt och får en färg som man från branschen menar konsumenterna gillar, men jösses, det är ju helt onaturligt. Det är lite som i England där britterna ville ha sin Tikka så röd att den enorma mängd färgämne man tryckte till slut nådde hälsofarliga nivåer. Då är det kul att se hur en köttleverantör tänkt till lite och numera levererar köttfärs vacuumförpackat i en korv.

Lite annat läsvärt:
– Louise spis
gjorde riktigt höstiga cupcakes i veckan – Roasted Apple Pie Cupcakes with Cinnamon Frosting. Ge mig. Nu.
Sockerhumlorna har bakat Baumkuchen. Ser galet mäktig ut, men det har aldrig avskräckt mig.
Christer på NuKokarJag har gjort Små halloncheesecakes.

Med det sagt ska nu sista utrustningen justeras inför älgjakten. I morgon 06.30 häller jag upp första koppen kaffe i passet.