Det är något visst att ha den med i köket

När jag fick min första iPad var det som att den skrek efter att få följa med in i köket. Smidigare än att ha datorn framför sig och tog mindre plats än en kokbok. I början var det dock lite av tradition att konstant torka av deg och smet från skärmen när jag glömde att det inte var sidor av papper som jag med smetiga fingrar bläddrade bland. Samtidigt bättre det än när jag fick vaniljkräm i tangentbordet på förra datorn. E-knappen var sig aldrig riktigt lik efter det även om den doftade underbart.

Länge var dock utbudet av bra köksappar hopplöst begränsat och förutom de etablerade jättarna Martha-Jamie-Nigella var det bara mobila versioner av receptsiterna som gick att uppbåda. Idag är situationen tack och lov annorlunda och här är några tips på appar jag själv är förtjust i.

1. The Photo Cookbook – Pedagogisk receptsamling där varje steg tydligt förklaras och bilderna är många. Varierade recept som följer med men man kan även köpa till fler tema-delar som italienskt, bakning med flera. Man kan tycka att 38 kr är ovanligt mycket för en app, men betänk samtidigt det arbete som lagts ner både på att skapa själva appen men också recepten.

2. Kokbokshyllan – Förmodligen har alla matintresserade redan laddat hem den här, men för säkerhets skull påminner jag er en gång extra. Gratis kokböcker där Leif Mannerström är först ut. Filmat material, tydligare recept och mängder av bilder. Sa jag att det är sjukt snyggt? Att det är gratis? Att det kommer mer innehåll löpande?

3. Green Kitchen – Jag brukar säga att jag är ingen vegetarian, men jag älskar att äta vegetariskt. Det är inte som det var när jag provade att leva som vegetarian några månader när jag gick på gymnasiet vilket fick till följd att jag dels fick ta del av rackarns bra skolmat (gillade iofs den vanliga också) men också att min i köket gudabenådade farmor utökade det redan dignande lantjulbordet med vegetariska alternativ. Till slut blev dock saknaden för stor och köttet återkom likt en förlorade vän.
Med det sagt – det här är en fantastisk app med vegetariska recept. Upplagd som en stor canvas där man klickar sig vidare till recepten från oerhört smakfulla bilder (varför låter just oerhört smakfulla alltid som något hämtar ur en mäklarannons?) hamnar man sen i ett smidigt gränssnitt där det finns allt från superenkla till mer avancerade recept. Rekommenderas framför allt till den som inte tror sig gilla grönsaker.

4. Good Food Magazine – Magasin från BBC som är sprängfyllt med inspiration. 38 kr för varje  nytt nummer men helt klart värt det.

5. Ost-appar – Det finns egentligen två giganter inom ost för iOS – det ena är iPhoneappen The Complete Book of Cheese som så klart funkar även på en iPad. Den andra är Fromage. Båda är fyllda till bredden med ostsorter och tillhörande fakta och tips på vad man kan göra med dem.

6. Smoothies from Whole Living – En uppdaterad version av den tidigare appen då de numera ligger under Martha Stewarts paraply. Gratis för en begränsad period och vill du ha inspiration när det kommer till juicer och smoothies är det här ett måste-val.

Vilka appar för matlagning och bakning är dina favoriter? Tipsa i en kommentar nedan så lägger jag till dem på listan.