Länkkärlek

Chokladvecka galore

Medverkan på Chokladfestivalen satte sin prägel på hela veckan. Ett antal inköpta böcker, skafferiet fyllt med bra choklad och på torsdagen anlände de första pralinformarna. Nu ska det bara ordnas en till sten för att kunna temperera ordentligt och sen attans i min låda vad det ska göras praliner.

I går satte jag en laddning apelsinskal som under två veckors tid ska genomgå processen till att bli fulländat kanderade. Men det är så mycket mer man kan kombinera med choklad – marsipan av bästa kvalité, ganacher, kolor, marmelader och kanske när jag får in snitsen, lite sprit. Därför, räkna med en massa choklad innan julbakandet slår till med full kraft.

Med det sagt – här är läsvärda länkar från veckan som har varit

Cupcakes i alla dess former är underbara både för ögat och gommen (och jag vet att det inte är så modernt längre, att det av många anses vara lite för mycket enkelt-att-lyckas-med-för-den-outbildade-hemmabagaren och att många gör dem alldeles för sliskiga, but bear with me) och det här kan vara veckans finaste – Champagnecupcakes.

Vi pratade ju lite om Liselotte Forslin i förra avsnittet av Picki, Matgeek och Poden och här är ett av skälen till av vi älskar hennes och kollegan Ulrikas blogg – Pastadeg. Gör din egen pasta och inse hur enkelt det är. Sen tycker jag att pasta som spaghetti ska torkas och inte ätas färsk eftersom färsk pasta aldrig går att få al dente.

Äppelsäsongen är fortfarande i full gång och jag skulle kunna spendera hela dagar i köket med att inte göra annat än experimentera med dem. Ikväll tänkte jag hyvla ett gäng Åkerö-äpplen lövtunt på mandolinen och sen torka dem i ugnen till krispiga chips. Vill man göra något mushigare kanske jag kan få rekommendera Bakade äpplen med marsipan eller Knäckig äppelkaka istället?

Ska vi prata om vad som är i säsong kanske inte rom är det första man tänker på, men nu är det så att ju kallare det blir desto bättre behöver man de lite varmare smakerna, gärna kopplat till en liten spritig kyss. Hence rom och varför då inte i en helt galet god Karibisk romkaka?

Eftersom jag är så bisarrt konflikträdd kan jag knapp närma mig sånt här utan att få lite ångest, men det är intressant läsning när Sebastien Boudet ryker ihop med Gateau kring vad som är hantverk när det kommer till bröd.

Lite andra goda höstrecept:
 En riktig boeuf!
– Skrev tidigare om min bästa chokladmousse men måste ändå tipsa om den här, för det var så oerhört fina bilder.
Rödvinsbrässerad långkokt högrev
Fläsklägg med rotstomp och äppelsenap
Raggmunk med fläsk
Världens godaste chili

Slutligen – 13 november kommer jag att vara med på Mat och Relationer och från scenen berätta lite om inläggningar. Det blir allt från klassisk gurka till svamp och kanske något riktigt weird. Men, mitt ego till trots, det riktigt stora som sker under dagen är att det är semifinal i Årets Kock 2012. Lägg till ett gäng utställare, en massa bra föreläsningar och diskussioner så har du en heldag.