Felchlin grand cru 65 hackad

Får jag dela med mig av ännu en smutsig liten hemlighet?

Ok, here goes. Jag har alltid, så länge jag kan minnas, älskat chokladpudding som man gör av mjölk och pulver. En liten klick grädde ovanpå eller bara som den är, det spelar ingen roll. Fluffig nog för att tillåta att man äter en ordentlig mängd och med en snäll chokladsmak. Vad mer kan man begära?

Så för ett år sen eller så gjorde jag en chokladmousse från grunden. Det är inte så komplicerat utan det handlar egentligen bara om att blanda ägg med vispad grädde och röra i smält choklad. Går nästan lika fort som att göra med pulver. Skillnaden är bara att smaken är som natt och dag. Återigen har vi ett utmärkt exempel på något som har man väl gjort det själv kommer man aldrig att se åt halvfabrikatet igen. Första skeden och tanken som slår en är – Ah, var det så här det skulle smaka?

Kombinera det med att jag nånstans anade att förra helgens besök på Chokladfestivalen skulle sätta sina spår. Att komma hem med ett kg Felchlin-choklad och bara lägga upp dem nånstans i skafferiet var inte att tänka på. Vad skulle jag göra med den då?

Samtidigt hade det väckts en längtan efter att få göra egna praliner hemma, att lära sig bemästra tempereringens konst och att skapa fyllningar som fick smaklökarna att jubla. Tror det bara tog ett par timmar efter hemkomsten innan de första formarna var beställda.

Jag ska återkomma till hela grejen om varför det inte duger att använda vanlig choklad till praliner. Alltså, varför man inte kan komma hem med 70%-ig choklad av valfritt märke och tro att det blir som perfekt resultat. Tills dess, kom ihåg följande: Använd en bra choklad. Man får vad man betalar för och det är en så liten kostnad relativt sätt men påverkar totalresultatet så till den grad att man inte får slarva.

Samma sak när det gäller chokladmousse. Fram åkte därför en 65%-ig Grand Cru som är så len att jag inte smakat på maken.

Det här receptet räcker till 12 personer om man häller upp den i små portionsskålar. Tänk på att den blir oerhört mäktig och det är förödande om gästerna inte när de ätit sista skeden tänker Det skulle vara gott med lite, lite till. Då vet man att man lyckats.

Receptet fick jag av en före detta kollega för ett par år sen och hur mycket jag än vill kan jag inte ta åt mig äran för det.

Vill du istället ha en chokladmousse som är lite luftigare och som även funkar som fyllning rekommenderar jag min chokladmousse man kan bli religiös av.

Chokladmousse

Tid: Cirka 30 minuter

  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp den mindre mängden grädde och slå över chokladen.
  2. Rör tills all choklad är helt löst.
  3. Häll strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp.
  4. Separera äggen och spara äggulorna (använd äggvitan till maränger, macarons eller kanske ett par suffléer).
  5. Vispa ner äggulorna i sockerlagen. Vispa hela tiden så inte äggen koagulerar och det blir ett grynigt elände.
  6. Sätt kastrullen över vattenbad och fortsätt vispa hela tiden. När äggen börjar bli krämiga tar man av dem från värmen och sätter ner kastrullen i iskallt vatten medan man fortsätter vispa. Viktigt att de svalnar fort.
  7. Vispa den större mängden grädde förhållandevis hårt. Vänd försiktigt i äggen och därefter chokladen.
  8. Fördela i portionsformar (små burkar med lock är ett mysigt sätt att presentera dem på) och ställ svalt.
  9. Innan servering brukar jag hyvla över lite choklad eller placera ett par färska hallon på toppen.