• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Veckans länkkärlek – v 43

oktober 30, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Länkkärlek

Jag kan inte förstå varför någon vill använda margarin. Det är ett uselt substitut till smör som togs fram när det rådde hungersnöd och vi envisas med att fortsätta använda det trots att det är fullt med tillsatser och smakar inte inte ens smör (det lilla man känner kommer från artificiellt framställd diacetyl). Aftonbladets artikel är så klart utformad som ren skrämselpropagande där det verkar som att margarinet framställs i Dr Baltazars laboratorium (notera att ett vanligt mejeri ser likadant ut) men där det istället för bakteriekulturer och naturliga syror åker i både det ena och det andra i tankarna. Den stora poängen är – håll inte på och baka med en kemisk sörja utan använd det som gör att resultatet smakar allra bäst – riktigt smör.

Visst har vi pratat om My Italian Smorgosbard tidigare? Jo, det var väl det jag hade för mig. Passar på att tipsa om det här surdegsbrödet med durumvete som fått välförtjänt uppmärksamhet senaste veckan. Inte bara ett bra recept utan också helt fantastiska bilder.

Läste i en bok nyligen om hur man kan odla ostronskivling hemma vilket känns som ett lockande projekt till nästa år. Tills dess får man hoppas på tur som den här då Farbror Grön stötte på en jättesamling mitt inne i Västerås.

Sebastien Boudet sopade hem ett par priser när Svenska Måltidsakademin med Carl-Jan himself i spetsen utsåg årets bästa kokböcker.  Årets bästa brödbok kändes given men kul att han även fick pris för Bästa form. Jag tycker att många böcker som släpps idag saknar något när det kommer till formgivningen där känslan som boken vill förmedla inte riktigt följer med hela vägen. Förstår mycket väl att man inte kan binda in alla böcker i handgarvat läder av rent ekonomiska skäl, men kunde inte någon våga göra en mindre upplaga av en hypergenomarbetad bok där omslaget lockar läsaren likt kartan till Salomons gruvor? Det är nämligen precis så man känner för Boudets bok – omslaget blir som ett förord till boken, den sätter tonen, får läsaren att nästan känna doften av briocher som precis tas ut ur ugnen och nånstans i bakgrunden hör man Edith Piafs sköra stämma.

Har en massa hallon kvar i frysen. Det är inget fel med det om det inte vore för att jag också har en massa saker som vill in i frysen och behöver platsen bättre. Vad göra med hallonen? Fryser in i iskuber. Ett hallon i varje. Perfekt att lägga i vattnet till maten. Marmelad har jag tillräckligt av. Sylt likaså. Tack och lov för det här receptet på Hallon- och Granatäpplekompott.

Nu börjar det första glöggrecepten dyka upp. Vad sägs om chili- och vaniljglögg?

Skolmaten är som alla vet katastrof på många håll i landet men nu verkar det som att fler och fler kommuner förstår kopplingen mellan bra mat till eleverna och vad de presterar i klassrummen. Landskrona stad introducerar efter höstlovet en ny inställning kring skolmaten där man satsar mer på att det ska vara en fröjd både för gom och öga. Bättre kryddad mat, större utbud av tillbehör och politiker som faktiskt ska komma och äta av maten. Bra jobbat!

Mitt Kök öppnar snart portarna. I år finns det ett extra bra skäl att besöka Kockarnas Krog eftersom min lagkamrat från Chokladfestivalen Årets Konditor 2011 Josefine Baumann har gjort efterrätten och då lär den vara värd att köa för.

Med det sagt – fortsatt trevlig vecka!

Filed Under: Länkkärlek

Previous Post: « Chokladglass – första försöket
Next Post: Några riktigt bra viner i november månads släpp »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme