Länkkärlek

Jag kan inte förstå varför någon vill använda margarin. Det är ett uselt substitut till smör som togs fram när det rådde hungersnöd och vi envisas med att fortsätta använda det trots att det är fullt med tillsatser och smakar inte inte ens smör (det lilla man känner kommer från artificiellt framställd diacetyl). Aftonbladets artikel är så klart utformad som ren skrämselpropagande där det verkar som att margarinet framställs i Dr Baltazars laboratorium (notera att ett vanligt mejeri ser likadant ut) men där det istället för bakteriekulturer och naturliga syror åker i både det ena och det andra i tankarna. Den stora poängen är – håll inte på och baka med en kemisk sörja utan använd det som gör att resultatet smakar allra bäst – riktigt smör.

Visst har vi pratat om My Italian Smorgosbard tidigare? Jo, det var väl det jag hade för mig. Passar på att tipsa om det här surdegsbrödet med durumvete som fått välförtjänt uppmärksamhet senaste veckan. Inte bara ett bra recept utan också helt fantastiska bilder.

Läste i en bok nyligen om hur man kan odla ostronskivling hemma vilket känns som ett lockande projekt till nästa år. Tills dess får man hoppas på tur som den här då Farbror Grön stötte på en jättesamling mitt inne i Västerås.

Sebastien Boudet sopade hem ett par priser när Svenska Måltidsakademin med Carl-Jan himself i spetsen utsåg årets bästa kokböcker.  Årets bästa brödbok kändes given men kul att han även fick pris för Bästa form. Jag tycker att många böcker som släpps idag saknar något när det kommer till formgivningen där känslan som boken vill förmedla inte riktigt följer med hela vägen. Förstår mycket väl att man inte kan binda in alla böcker i handgarvat läder av rent ekonomiska skäl, men kunde inte någon våga göra en mindre upplaga av en hypergenomarbetad bok där omslaget lockar läsaren likt kartan till Salomons gruvor? Det är nämligen precis så man känner för Boudets bok – omslaget blir som ett förord till boken, den sätter tonen, får läsaren att nästan känna doften av briocher som precis tas ut ur ugnen och nånstans i bakgrunden hör man Edith Piafs sköra stämma.

Har en massa hallon kvar i frysen. Det är inget fel med det om det inte vore för att jag också har en massa saker som vill in i frysen och behöver platsen bättre. Vad göra med hallonen? Fryser in i iskuber. Ett hallon i varje. Perfekt att lägga i vattnet till maten. Marmelad har jag tillräckligt av. Sylt likaså. Tack och lov för det här receptet på Hallon- och Granatäpplekompott.

Nu börjar det första glöggrecepten dyka upp. Vad sägs om chili- och vaniljglögg?

Skolmaten är som alla vet katastrof på många håll i landet men nu verkar det som att fler och fler kommuner förstår kopplingen mellan bra mat till eleverna och vad de presterar i klassrummen. Landskrona stad introducerar efter höstlovet en ny inställning kring skolmaten där man satsar mer på att det ska vara en fröjd både för gom och öga. Bättre kryddad mat, större utbud av tillbehör och politiker som faktiskt ska komma och äta av maten. Bra jobbat!

Mitt Kök öppnar snart portarna. I år finns det ett extra bra skäl att besöka Kockarnas Krog eftersom min lagkamrat från Chokladfestivalen Årets Konditor 2011 Josefine Baumann har gjort efterrätten och då lär den vara värd att köa för.

Med det sagt – fortsatt trevlig vecka!