Smör hemgjort

Smör, så enkelt och så himla gott

Min relation till smör är som följer: Jag gillar smör. Jag bakar med smör, jag har smör på färskpotatisen, jag vill ha smör på en bit rykande nybakat bröd och jag förväntar mig att få smör när jag äter på en restaurang.

Margarin är ett otyg på så många olika sätt men framför allt är det för mig helt oförstående varför man vill betala samma peng för något som är framtaget att vara ett substitut till det dyra smöret på 1800-talet. Jag säger det igen – på 1800-talet! Seriöst, vad är det för fel på oss konsumenter ibland? Eller vänta, nu känner jag att jag blev lite hetsig. Vi försöker med ett lite mer pedagogiskt upplägg:

Varför använder man margarin? Är det för att det är billigare? För visst, det är det. Men köper man det för att få något som är som smör och inte kostar lika mycket? Till exempel Garants margarin består i princip av oljor som man fått att hårdna, vasslepulver, smörsmak och lite emulgeringsmedel. Typ så. Japp, det är billigare än smör, men stå då för tusan inte och känn dig så himla rätt för att allt annat du köper är närproducerat och fritt från tillsatser.

Sen har vi det där med smaken. Äter jag på en restaurang – och jag bryr mig inte om det är ett trestjärnigt fancy-pancy-ställe eller det där schaviga stället nere på hörnet med tafatta försök till cancerframkallande pizzeria-tar-steget-till-kackerlacks-bistro-mat – det är aldrig ok att servera Lätta till brödet. Jag skyr det som pesten. Det är inte bara ett hån mot kunderna att tro att alla vill ha ett uselt substitut för smör (skippa det helt istället då), det är som att ge mig ett långfinger i ansiktet när det inte ens finns riktigt smör i utbudet eftersom det är så oooooerhört lite man använder på en smörgås och varför ska man då kompromissa med smaken?

Just det här med att bli serverad annat än smör till smörgåsar är sånt som jag skulle kunna dra ut på korståg mot. Om man som restaurang serverar mat så ska man vara stolt över den, annars så begår man en form av bedrägeri mot kunderna (vi är inte nöjda med det här, men ät och betala nu är du snäll). Alltså är det man har i och till maten viktigt – right? Hur kan man då servera Lätta? Vem tycker i ärlighetens namn att det är gott?

Så har vi det här med matlagningen. Stek i margarin och det blir stekt. Stek i smör och det får smak, färg och doft likt inget annat. Nån som provat Skirat Margarin till fisken nyligen? Anyone? Inte det, nej. Funderat på varför? Jo, för att det är skräp.

Slutligen, när det kommer till bakning så använder man smör. S-m-ö-r. Ska man göra något som smakar ljuvligt så finns det väl inget skäl till att inte använda det som gör att allt blir så himla gott?

Men varför då envisas med att göra eget smör? Förklaringen är enkel – för att det går och för att det blir så gott. Ärligt talat har jag inte gjort det tidigare. Funderat ett bra tag på att testa, men det har inte blivit av. Jag har varit så nöjd med Valios smör när det kommer till bakandet och ibland slagit till på något mer exklusivt smör när det vankats fin-bröd. Nu var dock tiden kommen för att prova ett eget smör.

Använd en grädde med 40% fetthalt och se till att den är så färsk som möjligt. Det underlättar även om den är kylskåskall.
Saltet jag hade i är ett finkornigt havssalt som fördelas bra och ger en mycket behaglig smak. Mängden salt är så klart högst personlig, se min mängd som ett bra riktmärke till att börja med.


Smör

Tid: 15 minuter  

  1. Antingen häller man vispgrädden i en skål och vispar med en elvisp eller så använder man en hushållsassistent eller Kitchen Aid med visptillbehöret.
  2. När man vispar blir det först vispgrädde, därefter övervispad grädde och därefter en grynig massa. Fortsätt vispa.
  3. Nu kan man börja fundera på om det är något som är fel. I flera minuter händer absolut ingenting. Sen händer allt.
  4. Helt plötsligt börjar massan separeras och kärnmjölken frigörs som en vattenliknande vätska. Häll av vätskan och vispa ett tag till för att säkerställa att all vätska frigjorts.
  5. Det kan här vara en idé att badda smöret en aning för att få bort den absolut sista ytvätskan, men det är inget krav.
  6. Vispa i salt efter smak. Prova dig fram försiktigt. Även om det är gott med salt i smör vill man inte att det blir för mycket.
  7. Lägg smöret i en fin skål eller slå in i lite papper och lägg in i kylen. Klarar sig en vecka utan problem. Ta fram en stund innan det ska användas så det får mjukna lite.