• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

En riktigt ordentlig ganache

november 11, 2012 by Johan Hedberg 4 Comments

Ganache recept

Skamkänslorna att jag äter den med sked samtidigt som jag skriver det här…

Det landade 6 kg choklad i mitt kök och den är så god att mina smaklökar dansar varje gång en bit sakta smälter i munnen. Schweizisk Felchlin, 62% Accra i små pastiller. Perfekta för att göra praliner med – vilket är min avsikt – men tyvärr även väldigt smidiga att bara stoppa i munnen så fort andan faller på. Provsmaka är aldrig fel, men jag vet inte om mitt beteende snarare kan kategoriserar som rent ätande.

Så det mesta handlar just nu om choklad och med choklad menar jag praliner. Sliter med att bemästra tempereringen, putsar pralinformar med bomullstussar mest hela tiden och funderar på vad jag ska fylla slutresultaten med.

Bland det tacksammaste att få i en pralin är ganachen. Den går att smaksätta i all oändlighet, men funkar hur bra som helst som den är med bara en helt enorm chokladsmak.

Ett lager ganache på en rostad smörgås lyfter vilken frukost som helst till nya höjder, en liten klick på de amerikanska pannkakorna gör att gästerna ger ifrån sig små glädetjut och har man i den i glass kan vad som helst hända.

Vill man ha lite mer kolasmak på ganachen använder man 2/3 mörk choklad och 1/3 ljus, men undvik mjölkchoklad.


Chokladganache

Tid: Räkna med att du behöver minst 4 timmar men bara jobba i 20 minuter

  • 250 g vispgrädde
  • 60 g glykos
  • 40 g naturell honung
  • 400 g choklad (då pratar vi min 62%-iga och det här varierar en del, men har man en mörkare tar man lite mindre)
  • 150 g smör
  1. Häll grädde, glykos och honung i en kastrull och låt koka upp.
  2. Finhacka chokladen, häll ner i en bunke och slå över den kokande grädden.
  3. Kör helst med en stavmixer utan att den kommer upp till ytan (luftbubblor vill man verkligen inte ha i den) men om en sådan inte finns att tillgå rör man i mitten med en träslev. Sakta men säkert arbetas grädden in i chokladen som blir till en helt slät smet.
  4. Klicka i smöret när chokladen svalnat till strax under 40 grader. Arbeta in den tills man återigen har en helt jämn och slät massa.
  5. Täck med hushållsplast ända ner till ytan (den ska ligga på ytan, inte sitta runt bunkens kant) och låt stå minst 3 timmar för att få rätt konsistens.
  6. Fyll praliner med ganachen och ställ in det som blir över i kylen.

Filed Under: Choklad, Fyllning och creme Tagged With: choklad, ganache, recept

Previous Post: « Här ska det pratas brunch!
Next Post: Surdegsbrödet som fick smak av kummin »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme