Ganache recept

Skamkänslorna att jag äter den med sked samtidigt som jag skriver det här…

Det landade 6 kg choklad i mitt kök och den är så god att mina smaklökar dansar varje gång en bit sakta smälter i munnen. Schweizisk Felchlin, 62% Accra i små pastiller. Perfekta för att göra praliner med – vilket är min avsikt – men tyvärr även väldigt smidiga att bara stoppa i munnen så fort andan faller på. Provsmaka är aldrig fel, men jag vet inte om mitt beteende snarare kan kategoriserar som rent ätande.

Så det mesta handlar just nu om choklad och med choklad menar jag praliner. Sliter med att bemästra tempereringen, putsar pralinformar med bomullstussar mest hela tiden och funderar på vad jag ska fylla slutresultaten med.

Bland det tacksammaste att få i en pralin är ganachen. Den går att smaksätta i all oändlighet, men funkar hur bra som helst som den är med bara en helt enorm chokladsmak.

Ett lager ganache på en rostad smörgås lyfter vilken frukost som helst till nya höjder, en liten klick på de amerikanska pannkakorna gör att gästerna ger ifrån sig små glädetjut och har man i den i glass kan vad som helst hända.

Vill man ha lite mer kolasmak på ganachen använder man 2/3 mörk choklad och 1/3 ljus, men undvik mjölkchoklad.


Chokladganache

Tid: Räkna med att du behöver minst 4 timmar men bara jobba i 20 minuter

  1. Häll grädde, glykos och honung i en kastrull och låt koka upp.
  2. Finhacka chokladen, häll ner i en bunke och slå över den kokande grädden.
  3. Kör helst med en stavmixer utan att den kommer upp till ytan (luftbubblor vill man verkligen inte ha i den) men om en sådan inte finns att tillgå rör man i mitten med en träslev. Sakta men säkert arbetas grädden in i chokladen som blir till en helt slät smet.
  4. Klicka i smöret när chokladen svalnat till strax under 40 grader. Arbeta in den tills man återigen har en helt jämn och slät massa.
  5. Täck med hushållsplast ända ner till ytan (den ska ligga på ytan, inte sitta runt bunkens kant) och låt stå minst 3 timmar för att få rätt konsistens.
  6. Fyll praliner med ganachen och ställ in det som blir över i kylen.