Syltade apelsinskal recept

Det må ta sin tid, men oj vad det är värt det

Hur många gånger är det inte man läser om att något tar en mindre evighet att göra och att det såååå verkligen är värt det? Hur många gånger som helst. Hur ofta är det värt det på riktigt? Inte fullt lika ofta.

Bröd ska så klart inte stressas fram och en god gryta får gärna puttra en timme extra. Men vi pratar fortfarande mindre väntetider än ett dygn. När det kommer till det här receptet pratar vi två till tre veckor. Bryt inte ihop nu utan lita bara på mig när jag säger att det är värt all väntan.

På julbordet finns det ett antal godsaker jag tycker att man inte får missa. Choklad av olika sorter, hemkokt marmelad, goda kolor (kanske en saffranskola), tryfflar och kanderad frukt. En klassiker i sammanhanget är då de kanderade apelsinskalen.

Att kandera betyder att täcka med socker och metoderna varierar beroende på vad man vill uppnå för resultat. Kanderade rosenblad är täckta med äggvita och strösocker för att sedan torkas medan kanderade äpplen doppas i en sockerlag som nästan kokats till knäck.

När det kommer till kanderade apelsinskal så innebär det att vätskan i apelsinernas skal byts ut mot socker. Den vanligaste metoden är att man lägger renskrapade skal i en sockerlag och kokar dem tills de blivit alldeles blanka. Självklart går det mycket snabbare än min metod men den långvariga kokningen innebär samtidigt att man avlägsnar en massa smak ur apelsinerna, att de tappar i konsistens och känslan man står med är att de snarare är lite geleaktiga. Absolut gott, men inte klockrent.

Använd inget annat än ekologisk frukt. Ska man tugga i sig allt skal finns det inget skäl att samtidigt få i sig en massa besprutningsmedel.

När skalen är färdiga kan de förvaras i sockerlagen och innan användning låter man dem rinna av en stund. Hacka och ha i baket, låt dem pryda en fin drink eller som min personliga favorit – doppa i lite smält choklad och låt stelna innan de hamnar i en egen skål på julbordet.

Syltat apelsinskal recept


Kanderade apelsinskal

Tid: 15 minuters jobb första kvällen, därefter 5 minuter varje kväll i två-tre veckors tid.

  1. Tvätta apelsinerna noga, gärna med en mjuk svamp.
  2. Skär dem i klyftor och avlägsna köttet.
  3. Skrapa bort så mycket av det vita på insidan som går och lägg därefter skalen i en glasburk.
  4. Koka upp en saltlag med 2 liter vatten och 40 g salt. Häll saltlagen över skalen (det ska täcka dem), skruva på locket och låt stå ett dygn.
  5. Häll av saltlagen och skölj skalen under rinnande kallt vatten riktigt länge. Jag lät dem stå i ett durkslag nästan 40 minuter. Allt salt ska bort. Återför därefter klyftorna till glasburken.
  6. Koka upp en sockerlag med 1 del vatten och 2 delar socker. Låt koka 3-4 minuter och slå den därefter över apelsinskalen. På med locket igen.
  7. Varje dag häller man av lagen, kokar upp den och häller tillbaka i burken (samma lag hela tiden).
  8. Efter 2-3 veckor är skalen alldeles blanka och nästan genomskinliga. Då är de klara att avnjutas.
  9. Lagen är god att ha i hemgjord glass eller blanda ner i drinkar.