• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kanderade apelsinskal – julens kanske godaste godis

november 22, 2012 by Johan Hedberg 9 Comments

Syltade apelsinskal recept

Det må ta sin tid, men oj vad det är värt det

Hur många gånger är det inte man läser om att något tar en mindre evighet att göra och att det såååå verkligen är värt det? Hur många gånger som helst. Hur ofta är det värt det på riktigt? Inte fullt lika ofta.

Bröd ska så klart inte stressas fram och en god gryta får gärna puttra en timme extra. Men vi pratar fortfarande mindre väntetider än ett dygn. När det kommer till det här receptet pratar vi två till tre veckor. Bryt inte ihop nu utan lita bara på mig när jag säger att det är värt all väntan.

På julbordet finns det ett antal godsaker jag tycker att man inte får missa. Choklad av olika sorter, hemkokt marmelad, goda kolor (kanske en saffranskola), tryfflar och kanderad frukt. En klassiker i sammanhanget är då de kanderade apelsinskalen.

Att kandera betyder att täcka med socker och metoderna varierar beroende på vad man vill uppnå för resultat. Kanderade rosenblad är täckta med äggvita och strösocker för att sedan torkas medan kanderade äpplen doppas i en sockerlag som nästan kokats till knäck.

När det kommer till kanderade apelsinskal så innebär det att vätskan i apelsinernas skal byts ut mot socker. Den vanligaste metoden är att man lägger renskrapade skal i en sockerlag och kokar dem tills de blivit alldeles blanka. Självklart går det mycket snabbare än min metod men den långvariga kokningen innebär samtidigt att man avlägsnar en massa smak ur apelsinerna, att de tappar i konsistens och känslan man står med är att de snarare är lite geleaktiga. Absolut gott, men inte klockrent.

Använd inget annat än ekologisk frukt. Ska man tugga i sig allt skal finns det inget skäl att samtidigt få i sig en massa besprutningsmedel.

När skalen är färdiga kan de förvaras i sockerlagen och innan användning låter man dem rinna av en stund. Hacka och ha i baket, låt dem pryda en fin drink eller som min personliga favorit – doppa i lite smält choklad och låt stelna innan de hamnar i en egen skål på julbordet.

Syltat apelsinskal recept


Kanderade apelsinskal

Tid: 15 minuters jobb första kvällen, därefter 5 minuter varje kväll i två-tre veckors tid.

  • Valfri mängd apelsiner
  • Salt
  • Socker
  • Vatten
  1. Tvätta apelsinerna noga, gärna med en mjuk svamp.
  2. Skär dem i klyftor och avlägsna köttet.
  3. Skrapa bort så mycket av det vita på insidan som går och lägg därefter skalen i en glasburk.
  4. Koka upp en saltlag med 2 liter vatten och 40 g salt. Häll saltlagen över skalen (det ska täcka dem), skruva på locket och låt stå ett dygn.
  5. Häll av saltlagen och skölj skalen under rinnande kallt vatten riktigt länge. Jag lät dem stå i ett durkslag nästan 40 minuter. Allt salt ska bort. Återför därefter klyftorna till glasburken.
  6. Koka upp en sockerlag med 1 del vatten och 2 delar socker. Låt koka 3-4 minuter och slå den därefter över apelsinskalen. På med locket igen.
  7. Varje dag häller man av lagen, kokar upp den och häller tillbaka i burken (samma lag hela tiden).
  8. Efter 2-3 veckor är skalen alldeles blanka och nästan genomskinliga. Då är de klara att avnjutas.
  9. Lagen är god att ha i hemgjord glass eller blanda ner i drinkar.

Filed Under: Jul, Sylta, safta, konservera Tagged With: apelsiner, apelsinskal, godis, jul, julgodis, kanderade

Previous Post: « Den stora löjromsresan
Next Post: Jordgubbs- och rabarbersaft »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme