• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Saffranskola

december 19, 2011 by Johan Hedberg 6 Comments

Så sjukt gott med saffran. Så sjukt gott med kola. Tillsammans? Over the top.

Har jag på något sätt varit otydlig med min kärlek till saffran? I så fall ber jag om ursäkt. Jag älskar saffran. Det funkar i så oerhört mycket och när det nu lackar mot dopparedan så var jag lite fundersam kring om jag skulle satsa på fudge, knäck eller kanske koka en god kola. Sistnämnda vann dragkampen och då återstod frågan kring smaksättning. Egentligen var det aldrig en fråga på riktigt, jag hade bestämt mig i samma ögonblick som jag plockade fram grädden ur kylen och vred på spisen. Nu skulle saffranet få visa om det var värdigt utmaningen.

Jag hade ett gram saffran som låg och marinerade i cognac sen dagen innan men vill man inte offra sprit kan man hetta upp grädden dagen innan kokningen, hälla i saffranet och ställa in i kylen för att dra ur så mycket smak som möjligt. Eller så kör man direkt. Det blir gott oavsett. Lita på mig.

Saffranskola

Tid: 1 timme

  • 160 g smör
  • 280 g grädde
  • 3 msk glukos
  • 400 g socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 g saffran
  • En knivsudd salt
124 grader
  1. Smält smöret i en stor kastrull (ta en rejäl, smeten expanderar ordentligt under kokningen) och tillsätt därefter grädden.
  2. Låt det bli varmt och ha därefter i glukos, socker, sirap, saffran och salt.
  3. Koka upp och låt koka på medelhög värme tills det får en medelbrun färg och är 124 grader varmt.
  4. Har man ingen termometer kan man självklart hälla en tesked med kola i ett glas iskallt vatten och sen känna på konsistensen. Alternativet är att lägga in ett fat i frysen en stund innan och sen hälla en tunn tråd av kolan på fatet. Blir det hårt är det klart. Inte alls lika precist som att använda en termometer så jag rekommenderar verkligen att använda en sån.
  5. Smöra ett bakplåtspapper och lägg i en ugnssäker form så att det även täcker kanterna. Häll ner kolan i formen och låt svalna.
  6. Skär upp i mindre bitar och slå in i smörpapper. Förvaras svalt.

Filed Under: Jul, Kola Tagged With: jul, kola, recept, saffran, Sött

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 50
Next Post: Pepparkakor anno 1940 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme