Så sjukt gott med saffran. Så sjukt gott med kola. Tillsammans? Over the top.

Har jag på något sätt varit otydlig med min kärlek till saffran? I så fall ber jag om ursäkt. Jag älskar saffran. Det funkar i så oerhört mycket och när det nu lackar mot dopparedan så var jag lite fundersam kring om jag skulle satsa på fudge, knäck eller kanske koka en god kola. Sistnämnda vann dragkampen och då återstod frågan kring smaksättning. Egentligen var det aldrig en fråga på riktigt, jag hade bestämt mig i samma ögonblick som jag plockade fram grädden ur kylen och vred på spisen. Nu skulle saffranet få visa om det var värdigt utmaningen.

Jag hade ett gram saffran som låg och marinerade i cognac sen dagen innan men vill man inte offra sprit kan man hetta upp grädden dagen innan kokningen, hälla i saffranet och ställa in i kylen för att dra ur så mycket smak som möjligt. Eller så kör man direkt. Det blir gott oavsett. Lita på mig.

Saffranskola

Tid: 1 timme

124 grader
  1. Smält smöret i en stor kastrull (ta en rejäl, smeten expanderar ordentligt under kokningen) och tillsätt därefter grädden.
  2. Låt det bli varmt och ha därefter i glukos, socker, sirap, saffran och salt.
  3. Koka upp och låt koka på medelhög värme tills det får en medelbrun färg och är 124 grader varmt.
  4. Har man ingen termometer kan man självklart hälla en tesked med kola i ett glas iskallt vatten och sen känna på konsistensen. Alternativet är att lägga in ett fat i frysen en stund innan och sen hälla en tunn tråd av kolan på fatet. Blir det hårt är det klart. Inte alls lika precist som att använda en termometer så jag rekommenderar verkligen att använda en sån.
  5. Smöra ett bakplåtspapper och lägg i en ugnssäker form så att det även täcker kanterna. Häll ner kolan i formen och låt svalna.
  6. Skär upp i mindre bitar och slå in i smörpapper. Förvaras svalt.