• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Stekt och inlagd strömming

november 26, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

Strömming stekt recept

Man ska inte förakta inlagd fisk

Att få fisk som barn var lite samma känsla som när man överraskas av ett brev från Skatteverket – sannolikheten var stor att det skulle det sluta med att jag satt och fräste av frustration i takt med ett ökande illamående.
Fiskpinnar var helt ok och skolmatens syn på fisk slank alltid ner, men det var när vi började prata förväxta guppys i stil med aborre och strömming som paniken kom krypandes.

Hur kunde någon se fram emot att få äta ett tusental ben omgärdade av absolut minsta möjliga mängd kött? Var fanns charmen med det?

Jag har svaga minnen av att jag faktiskt provade inlagd stekt strömming när jag var liten och tyckte det var gott. Tills jag likt en nyinryckt beväring gjorde misstaget att känna efter och insåg att det som kittlade min gom var ben trots att min farmor lovade att de var så små att de inte skulle kännas. Alltså satte jag upp det på min mentala svarta lista och tittade aldrig tillbaka.

Snabbspola ett par decennier och situationen är helt annorlunda. Inlagd sill är en höjdpunkt närhelst den må serveras (trots att den bästa bara serveras på midsommar och är gjord enligt min släktings hemliga recept – jag längtar efter den från tidig vår), nyupptagen aborre som halstras lätt får det att vattnas i munnen och allsköns småfisk som friteras och äts med bara lite citron och en kall öl är nästan ett skäl i sig att åka till Spanien.

Dags igen då för stekt inlagd strömming att få göra entré på banan. Den feta fisken hittar sina absolut bästa vänner i en klassisk 1-2-3 lag med lite lök, morötter, lagerblad och olika pepparsorter. Ska man ha den på julbordet (eftersom det är ett så gott komplement till den annars ganska feta maten) kan man med fördel göra den ett par tre veckor innan och så minskar den där sista-minuten-stressen ännu ett snäpp.

 

Stekt och inlagd strömming

Tid: 30 minuter att göra och ett dygn i kylen

  • 500 g strömming
  • Grovt rågmjöl
  • Persilja
  • Dill
  • 6 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 2 dl ättika (12%)
  • 8 st vitpepparkorn
  • 4 st svartpepparkorn
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 4 st lagerblad
  • 1 morot
  • 2 mindre lökar (1 röd och 1 gul)
  • 1/2 msk salt
  1. Klipp av ryggfenan från strömmingen. Det gör inget om det blir ett hål på ryggen.
  2. Panera filéerna mer rågmjöl på båda sidor.
  3. Finhacka persilja och dill. Lägg en filé med skinnsidan nedåt, salta och peppra, placera en rejäl tuss persilja och dill och därefter en till skiva filé ovanpå med skinnsidan uppåt.
  4. Stek alla paketen i rikligt med smör i en stekpanna. Nån minut på vardera sidan och skeda över smör efter att de vänts en gång. Ta upp och låt svalna på papper.
  5. Koka upp lagen med vatten, socker och ättika tillsammans med pepparkornen, lagerbladen, moroten skuren i slantar och lök, löken skivad i halva ringar och saltet.
  6. Låt lagen svalna medan man packar strömmingspaketen i burkar (se till att öppningarna är så stora att det är lätt att få ur strömmingen) och häll därefter över lagen.
  7. Ställ svalt i minst ett par dagar innan man äter dem. Klarar sig riktigt, riktigt länge i kylen.

 

Stekt inlagd strömming recept

Filed Under: Husmanskost, Sylta, safta, konservera Tagged With: husmanskost, inläggningar, julmat, recept, strömming

Previous Post: « Jordgubbs- och rabarbersaft
Next Post: Veckans länkkärlek – v 47 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme