Länkkärlek

Nu börjar uppladdningen inför julen

I veckans avsnitt av Picki, Matgeek och Poden pratar vi om hur man på bästa sätt kan ladda inför julen och genom lite smart planering slippa stressa med allt sista veckan. Tinas fantastiska glögg provsmakades (det är inte för sent att sätta din egen!) och så pratade vi en del om min löjromsresa. Men mest pratade vi jul.

Söndagsmiddagen behövde röras ihop kvickt som bara den. Inte läge för en stek eller ett långkok. Så jag gjorde som Silverkocken och kokade en jordärtskockssoppa och som tillbehör fräste jag lite finhackad tryffelsalami i en aning olja och lät den torka på hushållspapper innan den ströddes över. Ibland är det så lätt att äta gott.

Eftersom det tydligen ska pratas julförberedelser kanske jag kan få tipsa om att man nu ska göra sin Christstollen. Detta fantastiska tyska bakverk som är späckat med frukt och gärna en hel del marsipan går även under namnet Weinachtsstollen och ska enligt traditionen väga minst 2 kg. För den som likt mig gärna gör sin stollen själv rekommenderar jag det här receptet. Om man har kanderade apelsinskal klara ska de självklart med i kakan de också.

Champagnebloggare i Sverige finns det inte alltför många av. På en lista över de bästa hittar man så klart Champagne och mat samt min personliga favorit Bouzy som precis passerat milstolpen 400 provade champagner. Det är så man blir tårögd av lycka bara vid tanken och när den han passerar gränsen med är Taittingers Comtes de Champagne kan man inte annat än buga av avund. Den sistnämnda börjar för övrigt säljas 1 december och då gäller det att hänga på låset, men mer om det släppet inom kort.

Aran som står bakom den helt fabulösa bloggen Cannelle et Vanille har hittat till Sverige med sina workshops och i juni 2013 kommer hon till Nyköping för att lära ut svenskt matlagning tillsammans med Ola Rudin och Sebastian Persson från TRIO i Malmö, till vad jag skulle tro mestadels är amerikaner. Funderar på att åka dit för att höra mer om vad det är som just nu får folk på andra sidan av Atlanten att gå i spinn över det skandinaviska köket.

Hittar till Truly Kira på grund av en helt sjuk sesamglass med dadelkaka och saltkola. Ärligt talat, närmare nån av dödssynderna går knappast att komma och jag måste stålsätta mig för att inte plocka fram glassmaskinen och göra en egen laddning på stört. Kan jag här få tillägga att hon kan vara veckans stora överraskning. Fantastiska bilder och recept på saker som man verkligen blir sugen på.

Har ni börjat marinera er saffran än? 1 g saffran, 2 msk cognac, 1 msk råsocker. Ner i en burk och låt stå så länge ni bara klarar.