• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Veckans länkkärlek – v 47

november 27, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

Länkkärlek

Nu börjar uppladdningen inför julen

I veckans avsnitt av Picki, Matgeek och Poden pratar vi om hur man på bästa sätt kan ladda inför julen och genom lite smart planering slippa stressa med allt sista veckan. Tinas fantastiska glögg provsmakades (det är inte för sent att sätta din egen!) och så pratade vi en del om min löjromsresa. Men mest pratade vi jul.

Söndagsmiddagen behövde röras ihop kvickt som bara den. Inte läge för en stek eller ett långkok. Så jag gjorde som Silverkocken och kokade en jordärtskockssoppa och som tillbehör fräste jag lite finhackad tryffelsalami i en aning olja och lät den torka på hushållspapper innan den ströddes över. Ibland är det så lätt att äta gott.

Eftersom det tydligen ska pratas julförberedelser kanske jag kan få tipsa om att man nu ska göra sin Christstollen. Detta fantastiska tyska bakverk som är späckat med frukt och gärna en hel del marsipan går även under namnet Weinachtsstollen och ska enligt traditionen väga minst 2 kg. För den som likt mig gärna gör sin stollen själv rekommenderar jag det här receptet. Om man har kanderade apelsinskal klara ska de självklart med i kakan de också.

Champagnebloggare i Sverige finns det inte alltför många av. På en lista över de bästa hittar man så klart Champagne och mat samt min personliga favorit Bouzy som precis passerat milstolpen 400 provade champagner. Det är så man blir tårögd av lycka bara vid tanken och när den han passerar gränsen med är Taittingers Comtes de Champagne kan man inte annat än buga av avund. Den sistnämnda börjar för övrigt säljas 1 december och då gäller det att hänga på låset, men mer om det släppet inom kort.

Aran som står bakom den helt fabulösa bloggen Cannelle et Vanille har hittat till Sverige med sina workshops och i juni 2013 kommer hon till Nyköping för att lära ut svenskt matlagning tillsammans med Ola Rudin och Sebastian Persson från TRIO i Malmö, till vad jag skulle tro mestadels är amerikaner. Funderar på att åka dit för att höra mer om vad det är som just nu får folk på andra sidan av Atlanten att gå i spinn över det skandinaviska köket.

Hittar till Truly Kira på grund av en helt sjuk sesamglass med dadelkaka och saltkola. Ärligt talat, närmare nån av dödssynderna går knappast att komma och jag måste stålsätta mig för att inte plocka fram glassmaskinen och göra en egen laddning på stört. Kan jag här få tillägga att hon kan vara veckans stora överraskning. Fantastiska bilder och recept på saker som man verkligen blir sugen på.

Har ni börjat marinera er saffran än? 1 g saffran, 2 msk cognac, 1 msk råsocker. Ner i en burk och låt stå så länge ni bara klarar.

 

Filed Under: Länkkärlek

Previous Post: « Stekt och inlagd strömming
Next Post: Vörtbröd med surdeg »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme