Champagne

Häng  på låset, för nu är det dags för julhysteri

Mitt under alla släpp av T5, jullanseringar, hyperexklusiva webblanseringar och whatnot på Systembolaget tänkte jag lista mina favoriter till julbordet. Det är en blandning av nytt och gammalt men alla med alkohol. Det alkoholfria – musten – tar vi i ett eget inlägg.

För den som vill träffa undertecknad kommer jag att stå och frysa häcken av mig utanför Systembolaget på Regeringsgatan i Stockholm på lördag morgon eftersom det då släpps ett gäng riktiga godsaker i så små mängder att jag ser framför mig hur kotlettfrillorna bakom mig drar fram pepparsprayen i samma ögonblick som dörrarna öppnas. Det kommer bli ugly, men det är det värt.

1. Philipponnat Clos des Goisses, 2000
Pris: 1 239:-
Art nr: 95309
36 flaskor totalt i tre butiker

Om ni inte är helt nya besökare här borde ni veta vid det här laget att Clos de Goisses är min absoluta favoritchampagne alla kategorier. Jag lever och dör för att få dricka den med jämna mellanrum och i källaren lagras det ett antal årgångar. Nu släpps flaskorna som producerades av första skörden på den här sidan millenniet och bara tanken på att få bära hem ett par av de här guldklimparna gör det värt att stiga upp 06.00 på lördag och sätta sig i bilen (snälla låt det inte snöa…).

Druvorna växer i en slänt med perfekt lutning ut mot en å som flyter nedanför, allt i ett fång mot solen. Vinet är lagrat i nio år innan omkorkning. Det spelar ingen roll om ni inte förstår exakt vad det innebär, bara sug på det faktum att det legat i nio år innan det ens har funderat på att säljas till någon hugad spekulant.
Prislappen blir därefter och oftast får man betala runt 1.200:- för en flaska. Men titta på den. Hur vacker är den inte?

Svag bärnstenston fylld med en smak som för tankarna till de kalkstensdoftande källargångarna där den här toppchampagnen lagras. Får du hem gäster som säger att de inte är så förtjusta i champagne, bjud på den här. Det slår aldrig fel. Jag har sett folk svimma när de tagit första klunken.

2. Comtes de Champagne, Brut Blanc de Blancs, 2002
Pris: 1 200:-
Art nr: 99163
Cirka 100 flaskor totalt.

Juvelen i huset Taittingers krona produceras bara av första pressningen av druvor från ett fåtal gårdar och bara under år som varit exceptionellt bra. Juhlin, vår svenska champagnekung som hela världen lyssnar på, har hyllat det och tacka sjutton för det – det här är en champagne som man köper därför att ibland behöver man få smaka på livet självt. Jag blir nästan darrig på handen bara jag tänker på att få bära hem en flaska eller så på lördag. Bouzy.se har testat den för er som inte litar på mitt ord.

3. La Grande Dame, 2004
Pris: 999:-
Art nr: 95315
36 flaskor totalt.

Vueve Clicquot (Gula Änkan – ringer det en klocka?) har även de ett riktigt prestigebubbel som bara görs de år då alla förhållanden är perfekta. Senaste gången det begav sig var 1998 och nu är det alltså dags för nästa släpp och då hoppade kalendern fram 6 år. Jag har inte provat den själv men det är så klart inte svårt att förstå att de flesta som läppjat på den går i brygga. En av de svenskar som skrivit om den är alltid lika duktiga Champagne och Mat. Läs det han skriver men glöm inte att när du står där i butiken på lördag, spara en flaska åt mig. Tack.

4. Pol Roger, Brut Blanc de Blancs 2002
Pris: 529:-
Art nr: 90518
God tilldelning, stressa inte ihjäl dig.

Det är inte bara jag som gillar den här lite mer tacksamt prissatta kvalitetschampagnen. DI.se hyllar den och med all rätt. Även om den är rätt ung nu passar den bra att inleda årets nyårsafton med (drick för allt vad du gör inte bästa champagnen sist – då har du ju en massa andra smaker i munnen).

5. Louis M Martini, Napa Valley Cabernet Sauvignon
Pris: 199:-
Art nr: 6723
Finns över hela landet

Trodde ni att vi bara skulle prata champagne? Hur gott det än är måste man ha lite gott rödvin att antingen dricka som det är eller till det milt kryddade köttet. Låt mig beskriva det här precis som jag uppfattade det när jag drack det första gången: En oerhört rund och mild doft. Man känner bär, söta körsbär och något kakaoliknande. En rejäl klunk som får vandra runt i munnen och man inser att det är ett snällt vin. Det är vänligt inställt. Det anhåller med sin trevligaste röst om att få kittla dina smaklökar innan det glider genom strupen och samtidigt fyller din näsa med dofter som flödar upp genom svalget. Det saknar all form av strävhet och maken till milt vin men ändå komplext med en mängd smaker som utvecklas flera sekunder efter att man svalt det får man leta efter.
Jag hade höga förväntningar, det ska erkännas, men det tog inte lång stund innan det sattes upp på favoritlistan. Söker du ett riktigt bra rödvin till ett tacksamt pris är det här något du måste prova.

6. Billecart-Salmon, Cuvée Elisabeth Salmon, 2002
Pris: 1 149:-
Art nr: 90303
180 flaskor

Skapad som en hyllning till husets medgrundare är det här det bästa i roséväg som du kan bjuda på i år. Eller vänta, man får så klart öppna den i år men alla är rörande överens om att den gott kan få ligga till sig i några år till. Pinot noir och chardonnay i magisk gemenskap ger en fruktig och frisk champagne som spritter likt älvornas pulver i munnen. Helt klart värd att lägga vantarna på och för den som rynkar på näsan åt roséchampagne kan det här bli vändpunkten.

7. Godmé Père et Fils Les Alouttes Saint Bets
Pris: 399:-
Art nr: 90122

Enbart chardonnay-druvor i den här gynnaren som definitivt bör lagras ett tag för att utvecklas till fullo. Högklassig champagne till ett nästan skandalöst lågt pris. Tipsade om den när den släpptes för en månad sen men eftersom alla flaskor av någon outgrundlig anledning inte gått åt än så har ni fortfarande chansen. Förmodligen bäst i sin prisklass.

8. Diebolt-Vallois Fleur de Passion
Pris: 599:-
Art nr: 90323
Finns god tilldelning över hela landet.

Jag är väldigt förtjust i deras Prestige Brut som kostar tacksamma 359 kr men medan det är en bättre vardagschampagne är det här en ganska karaktärsfylld krabat som passar utmärkt att bjuda gäster på som vill ta ett steg åt sidan från Moët-eländet och smaka något lite mer personligt. Frisk smak med tydliga äppelnyanser som matchar den krispiga höstkväll då den ska drickas.

Nån som har fler bra förslag värda att plocka upp på lördag?