Länkkärlek

Nämen hörni, vi öser på med ett gäng bra länkar va?

Silverkocken fortsätter att äta en ny middag varje dag och delar på ett oerhört smidigt sätt med sig av sina kulinariska framgångar. Jag stör mig nästan på att han får det att låta så enkelt och se så gott ut varenda dag. Kolla bara på det här Salsiccia-receptet. Och det var bara en random dag vilken som helst. Plocka in honom i era RSS-läsare för konstant inspiration.

Pernilla Elmquist har en bra poäng när hon likt mig påpekar det lite dumma att folk väljer att utesluta potatis ur sin kost då det är ett av de bästa baslivsmedlen vi har i Sverige. Lokalt odlat, fullt med nyttigheter och billigt. Sen ska man kanske inte äta enbart potatis skuren i stavar och friterad i olja, då håller jag med om att det finns bättre alternativ. Men en sak man verkligen ska unna sig är rårakor och varför inte då testa något av hennes förslag. Unna er Kalixlöjrom eller den minst lika bra från Vänern, men undvik fulalternativen som man hittar i butikshyllorna och kommer från nåt obskyrt ställe. Det kanske är billigare, men det är då verkligen inte gott.

Made by Mary är en på så många sätt en riktigt, riktigt bra matblogg. Det här är inte första gången jag länkar dit och definitivt inte sista gången när jag nu ber att få rekommendera ett riktigt smarrigt och enkelt julgodis – Saltrostade nougatmandlar med kanelkakao.

Moma’s Kitchen är förmodligen den enda i Sverige som skriver om karibisk mat och som hon gör det! Jag grämer mig fortfarande för att jag missade inbjudan till hennes matkalas för ett par veckor sen men tröstar mig med det här Karibiska Isteet. Strunt samma att det är vinter – här ska det drickas sommar!

Det är inte bara Sebastien Boudet som surnat ur på att Saltå Kvarn köper in mjöl från Kazakstan när det svenska inte räcker till. Jag kan tycka att problemet ligger i att Saltå jobbar så förbannat hårt på sin genomtrevliga ekologiska image och så länge det är producerat enligt deras principer verkar det inte spela någon roll var i världen det kommer från. Notera gärna på deras förpackningar hur lite det är som faktiskt kommer från Sverige. Jag gillar deras mjöl eftersom det är sån bra kraft i det, men på sistone har jag övergivit deras produkter till fördel för andra kvarnar. Just nu är jag helt såld på Stora Hällsta utanför Sala som gör ett helt fantastiskt vetemjöl av gårdens egen skörd. Man hittar deras produkter i deras egen gårdsbutik eller på ICA Åkrahallen i Sala. Stöd din lokala bonde och köp svenskt. Det behöver inte vara svårare än så.

Om det är någon som är sugen på att prova deras mjöl tänkte jag åka dit och bunkra med en rejäl laddning inom kort. Bor du i närheten av Uppsala / Stockholm kan du hojta till i en kommentar nedan så ordnar jag lite mjöl åt dig till samma pris som jag får betala för det.

Blir glad som ett barn när nån använder mina recept och idéer. Igår skickade Cecilia över en bild på sina kanderade apelsinskal in the making. Way to go!

Clementinsäsongen börjar dra igång på allvar nu. Kommer man över en större mängd ska man så klart göra en sats curd men när det är klart tycker jag att ni ska testa klassikern tigerkaka, men den här gången smaksatt med clementine och mörk choklad, allt i regi av Malin’s Diner.

Jul equals rödkål, i den uppfattningen har jag levt så många år nu. Men för bövelen, varför äter vi inte rödkål hela vintern? Det är ju så attans gott, framför allt stekt i smör och därefter kokt i vin. Därför ber jag er göra en särskild notis angående Mat i Casa Spångtorp och den ursmaskiga Helstekt sidfläsk med kokt rödkål som presenteras där. Ser för jäkla gott ut.

Sånt här stör mig nästan lite. Har ni kollat bloggen Sött och Salt? Inte nog med att receptet på Morotssoppa med en touch av apelsin låter riktigt, riktigt gott – bilderna gör mig helt knäsvag. När jag var 14 år må tekniken ha varit en aning annorlunda, men det spelar ingen roll, jag hade ändå inte kommit närheten och gör det inte än idag. Eller vad sägs om Kaiserschmarren? Jag skulle kunna hålla på så här resten av dagen. Det är en fantastisk blogg och nu är det du som lägger till den i din RSS-läsare.

Victoria och Johanna som driver Några med socker på får mig att inse att är det något man ska använda lite av all saffran till så är det Saffransdrömmar. Ännu en fantastisk blogg med många trevliga recept (vem hade hört talas om Krabbelurer tidigare?). Garanterat inte sista gången jag länkar dit.

Har du vägarna förbi Gamla Stan i Stockholm måste man att döma av den här recensionen från Foodjunkies besöka den pop-up restaurang med totalt fokus på hamburgare som huserar i kvarteren till strax innan jul. Snacka om att hamburgare blivit på modet (säger jag och har en bit högrev i kylen som ska bli precis det i morgon).

Slutligen, det är så här jag kommer tillreda min julskinka i år. Alla som provat verkar lyriska. Fullt förståeligt, det måste vara helt fantastiskt gott.