Julkorv recept

Ännu en produkt jag inte kommer köpa färdig igen

Jag vet, det kan verka så oerhört pretto med allt man ska göra själv. Som om det var något egentligt fel på den korv vi kan köpa i butiken?

För det första – det må vara mycket tillsatser i en del produkter, men i de flesta fall är det inte något att bli direkt upprörd över. Ta till exempel Scans Julkorv där man bara hittar E300 (askorbinsyra, aka C-vitamin) och E250 (natriumnitrit, aka nitrit). Det förstnämnda är ett antioxidationsmedel som hindrar fettet från att härskna och det andra är ett konserveringsmedel som återfinns i de flesta charkprodukter. E250 är det som ger till exempel skinkan sin rosa färg. Farliga? Tveksamt även om en gammal rapport försökt påvisa ökad cancerrisk hos råttor vid E250-konsumtion.

För det andra – hur ska man ha tid att göra allt själv? Det spelar ingen roll om det går att börja med förberedelserna veckan efter att älgjakten är över, man kan inte ha frysen fylld med bara julmat, skafferiet proppat med inläggningar och tid över att besöka varje producent inom en sexmilsradie för att köpa direkt från odlarna.

Själv har jag snart fått ihop allt jag hade tänkt göra själv samtidigt som jag inte har det minsta dåliga samvetet över att jag köper en hel del i butik (går det så blir det i mindre butiker, men hey, jag har burit ut ett gäng kassar från Kvantum utan minsta tillstymmelse till dåligt samvete). Men på en viktig punkt skiljer sig årets matlagande radikalt från förra året eftersom jag numera gör min egen julkorv.

Som en sann korvälskare kan jag inte riktigt förstå hur jag inte prioriterat att göra det här tidigare år, men när jag nu provat finns det ingen återvändo. För som sagt, jag har inget emot köpekorven. Det är bara det att den hemgjorda är så oerhört mycket godare.

Efter att ha kokat upp lagen och därefter låtit den dra några minuter lät jag en liten korv sjuda några minuter för att sen få stå och marineras lite till samtidigt som doften som spred sig i köket var helt fantastisk. Av allt jag gjort var det det här som fick julstämningen till en Arne Wieseisk nivå (så här såg provkorven ut).

När det kommer till hemgjord korv är det några saker som är väldigt viktigt att tänka på:
– Se till att all utrustning är väl rengjord
– Kyl färs och annat innehåll ordentligt. Jag ställde ut det på balkongen där det var runt nollstrecket i en timme.
– Kyl korvhorn och andra löstagbara detaljer.
– Direkt när korven är klar tillagar man eller fryser den. Förvara i kylen över natten funkar, men längre skulle jag inte rekommendera. Bättre då att koka den och förvara i lagen i kylen över natten.

 

Julkorv

Tid: 1 timme
Mängd: 5 meter korv

  1. Lägg fjälstret i vatten och skölj det väl. Spola ur det inuti (jag har i en deciliter vatten och låter det rinna igenom som en bubbla).
  2. Mortla, mal och blanda alla torra ingredienser väl så det inte återstår några klumpar av potatismjölet.
  3. Blanda kryddor och fläskfärs.
  4. Tillsätt nästan allt vatten. Arbeta igenom degen och känns den inte tillräckligt lös fortsätter man späda. Ibland behövs det mer vatten än 7 dl. Det ska bli en smet, dock inte rinnande.
  5. Trä upp fjälstret på korvhornet och stoppa korven utan att den blir för hårt stoppar. Snöra av lämpliga längder antingen under tiden som man stoppar eller efteråt.
  6. Vid tillagning sticker man små hål på korven och lägger den i sjudande vatten (inte kokande!) med några lagerblad och kryddpepparkorn.