butternutsquash soppa recept

Där kom backlashen!

Det är inte det att jag har något emot julmat, snarare tvärtom. Men varje år laddar jag upp som vore det Vasaloppet och när julen väl har passerats, den sista skinkan är slukad och av vörten återstår bara smulor är också loppet över. Målet nått och därmed dags att gå vidare.

Som en naturlig del av processen blir jag då hängiven olika former av försök till lite nyttigare mat under en period vilket oftast innebär grötätande till frukost, framsläpande av råsaftcentrifugen från sommarens gömmor och tillbaka till de surare bröden. Eller som i det här exemplet – soppor.

Några dagar innan jul var vi över till Sofia och blev kungligt bortskämda med en riktig decembergryta vars smak jag fortfarande förnimmer. Det är helt galet vilken skillnad det blir när folk verkligen tar sig tid att låta något puttra tills alla smaker blommat ut vilket återigen sätter fingret på det faktum att är det något man inte ska stressa fram är det en gryta. Trots att den innebar tidig julafton för mina smaklökar var det soppan innan som satte djupast spår.

Varje år när pumpasäsongen infinner sig (eller lagom till Halloween) slår det mig att jag borde göra fler pumparätter och lik förbannat slutar det oftast på samma sätt – i en total frånvaro av dem. Så när vi innan grytan fick en liten skål med pumpasoppa var det samma sak som att ge en skeppsbruten en rulle Nickel. Jag vaknade ur koman.

Just butternutpumpa kan vara den tacksammaste sortens pumpa ur svenska konsumentögon. Den finns tillgänglig i så gott som alla butiker, man behöver inte ha med sig en mjölkkärra för att transportera hem den och man behöver inte slänga halva eftersom det inte är en armé man ska utfodra utan bara en familj.

Om köttet är åt det ljusare hållet är den inte helt mogen, men fortfarande god. Bäst är den när den nästan lyser av orange och luktar sött. 

En kul sak att testa är att inte spä den puré som man får efter mixandet utan istället servera den till lite grillat lamm tillsammans med en rejäl sallad. Sötpotatisen åkte i för att göra den en aning mer mättande (plus att det pågår kylskåpsrensning och eftersom svärfar hade med sig sötpotatis från USA fick den nu komma till lite nytta) och kan självklart bytas ut mot vanlig potatis eller uteslutas helt.


Buttnernutsquash-soppa

Tid: 1 timme

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär sötpotatisen i mindre tärningar, lägg i en ugnsfast form, stänk över olivolja och skaka runt så tärningarna täcks av ett tunt lager. Ställ in i ugnen.
  3. Dela pumpan, skrapa ur kärnhuset, skär bort skalet och dela sen i aningen större bitar än sötpotatisen. När potatisen stått inne runt 10 minuter tillsätter man pumpan och en aning mer olivolja. Sprinkla samtidigt över en aning salt och dra ett par drag med vitpepparkvarnen.
  4. Skär selleri, purjolök och salladslök i små bitar och lägg i formen när sötpotatisen och pumpan mjuknat ordentligt.
  5. Avvakta ytterligare 10-15 minuter tills allt ser mjukt ut och börjar få en aning färg. Finhacka lagom mängd timjan och fördela över grönsakerna, slå på 1 liter vatten och 2 msk kycklingfond (mognadsgraden på pumpan avgör mängden fond – om pumpan är ordentligt mogen behövs mindre fond då den står för större delen av smaken, är pumpan hård och ljusgul i köttet kan man behöva tillsätta mer fond längre fram).
  6. Låt puttra runt 10 minuter, ta ut och mixa soppan slät. Passera den puré som blir resultatet genom en finmaskig sil (fin, inte hyperfin) så man får bort timjanskvistarna.
  7. Värm upp i kastrull och späd med vatten till önskad konsistens. Tillsätt eventuellt mer kycklingfond.
  8. Smaka av med salt, svart- och vitpeppar.
  9. Serveras antingen som den är, kanske med lite färsk tryffel hyvlad på toppen, några droppar god olivolja, rostade pumpakärnor eller finskuren och knaperstekt sidfläsk.