• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Soppa på butternutsquash – nu är det slut med julmaten

december 27, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

butternutsquash soppa recept

Där kom backlashen!

Det är inte det att jag har något emot julmat, snarare tvärtom. Men varje år laddar jag upp som vore det Vasaloppet och när julen väl har passerats, den sista skinkan är slukad och av vörten återstår bara smulor är också loppet över. Målet nått och därmed dags att gå vidare.

Som en naturlig del av processen blir jag då hängiven olika former av försök till lite nyttigare mat under en period vilket oftast innebär grötätande till frukost, framsläpande av råsaftcentrifugen från sommarens gömmor och tillbaka till de surare bröden. Eller som i det här exemplet – soppor.

Några dagar innan jul var vi över till Sofia och blev kungligt bortskämda med en riktig decembergryta vars smak jag fortfarande förnimmer. Det är helt galet vilken skillnad det blir när folk verkligen tar sig tid att låta något puttra tills alla smaker blommat ut vilket återigen sätter fingret på det faktum att är det något man inte ska stressa fram är det en gryta. Trots att den innebar tidig julafton för mina smaklökar var det soppan innan som satte djupast spår.

Varje år när pumpasäsongen infinner sig (eller lagom till Halloween) slår det mig att jag borde göra fler pumparätter och lik förbannat slutar det oftast på samma sätt – i en total frånvaro av dem. Så när vi innan grytan fick en liten skål med pumpasoppa var det samma sak som att ge en skeppsbruten en rulle Nickel. Jag vaknade ur koman.

Just butternutpumpa kan vara den tacksammaste sortens pumpa ur svenska konsumentögon. Den finns tillgänglig i så gott som alla butiker, man behöver inte ha med sig en mjölkkärra för att transportera hem den och man behöver inte slänga halva eftersom det inte är en armé man ska utfodra utan bara en familj.

Om köttet är åt det ljusare hållet är den inte helt mogen, men fortfarande god. Bäst är den när den nästan lyser av orange och luktar sött. 

En kul sak att testa är att inte spä den puré som man får efter mixandet utan istället servera den till lite grillat lamm tillsammans med en rejäl sallad. Sötpotatisen åkte i för att göra den en aning mer mättande (plus att det pågår kylskåpsrensning och eftersom svärfar hade med sig sötpotatis från USA fick den nu komma till lite nytta) och kan självklart bytas ut mot vanlig potatis eller uteslutas helt.


Buttnernutsquash-soppa

Tid: 1 timme

  • 1 rejäl sötpotatis
  • 1 butternutsquash
  • 1 stång selleri
  • 1/2 purjolök
  • 2 salladslökar
  • Timjan
  • Kycklingfond
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Salt
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär sötpotatisen i mindre tärningar, lägg i en ugnsfast form, stänk över olivolja och skaka runt så tärningarna täcks av ett tunt lager. Ställ in i ugnen.
  3. Dela pumpan, skrapa ur kärnhuset, skär bort skalet och dela sen i aningen större bitar än sötpotatisen. När potatisen stått inne runt 10 minuter tillsätter man pumpan och en aning mer olivolja. Sprinkla samtidigt över en aning salt och dra ett par drag med vitpepparkvarnen.
  4. Skär selleri, purjolök och salladslök i små bitar och lägg i formen när sötpotatisen och pumpan mjuknat ordentligt.
  5. Avvakta ytterligare 10-15 minuter tills allt ser mjukt ut och börjar få en aning färg. Finhacka lagom mängd timjan och fördela över grönsakerna, slå på 1 liter vatten och 2 msk kycklingfond (mognadsgraden på pumpan avgör mängden fond – om pumpan är ordentligt mogen behövs mindre fond då den står för större delen av smaken, är pumpan hård och ljusgul i köttet kan man behöva tillsätta mer fond längre fram).
  6. Låt puttra runt 10 minuter, ta ut och mixa soppan slät. Passera den puré som blir resultatet genom en finmaskig sil (fin, inte hyperfin) så man får bort timjanskvistarna.
  7. Värm upp i kastrull och späd med vatten till önskad konsistens. Tillsätt eventuellt mer kycklingfond.
  8. Smaka av med salt, svart- och vitpeppar.
  9. Serveras antingen som den är, kanske med lite färsk tryffel hyvlad på toppen, några droppar god olivolja, rostade pumpakärnor eller finskuren och knaperstekt sidfläsk.

 

Filed Under: Från ugnen, Middagstips, Soppor Tagged With: butternut, pumpa, recept, soppa

Previous Post: « Saffransinkokta päron
Next Post: Tips inför nyårsmiddagen »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme