romkaka recept

Det här är också ett sätt att göra av med rester

Julen är passé och som vanligt fylls januari med längtan efter nyttigheter, smoothies med bara färsk frukt och kruskakli tills hela min tarmflora bytts ut till rena fibrer. Eller vänta. Så är det inte alls.

Jag kanske inte längre vaknar med cravings efter revbensspjäll så saftiga att det rinner längs med min haka och till skillnad från förra månaden gör jag inte av med ett par flaskor vällagrad julmust varje kväll, men för den skulle har jag inte övergått till en kost bestående av enbart sånt är pricklöst hos ViktVäktarna eller har ett GI på samma nivå som asfalt.

En god kaka är aldrig fel och kan man göra den lite fluffig samtidigt som man får använder lite rester från julen blir saken bara bättre.

Det här är en klassisk sockerkaka med skillnaden att jag haft i lite russin och aprikoser som fått stå och dra några veckor (men det räcker med ett dygn) i mörk rom samt smaksatt halva smeten med god choklad. Som en tigerkaka med romsmak och bär.

Serveras allra helst med grädde som fått smak av lite apelsinskal eller en gnutta vanilj.


Sockerkaka med rom och choklad

Tid: 45 minuter

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Smöra och bröa en rund form (eller avlång, det där är en smaksak).
  4. Knäck äggen i en skål, häll på sockret och vispa tills det är en fluffig smet som påminner om lättvispad grädde. Det tar runt 5 minuter och sluta inte innan. Det är det här arbetet som gör skillnaden!
  5. Skapa ur vaniljstången och ha i skrapet i äggvispet. Riv i citronskalet med ett zestjärn.
  6. Smält chokladen över vattenbad (se upp så du inte får vatten i chokladen för då blir den förstörd) och låt svalna en aning.
  7. Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten, tillsätt det smälta smöret, mjölk, salt och rom (eller rom och frukt) och ta hjälp av en slickepott för att vända runt smeten tills den är slät utan klumpar. Överarbeta den inte eftersom vi inte vill skapa en massa glutentrådar utan ha den fluffig och fin.
  8. Ta hälften av smeten och vänd i chokladen.
  9. Häll först i smeten utan choklad i formen, tillsätt därefter smeten med choklad och dra runt den lite med skaftet på slickepotten.
  10. Grädda i mitten av ugnen runt 45 minuter. Ta ut och låt svalna innan du stjälper upp kakan.