• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sockerkaka med rom och choklad

januari 9, 2013 by Johan Hedberg Leave a Comment

romkaka recept

Det här är också ett sätt att göra av med rester

Julen är passé och som vanligt fylls januari med längtan efter nyttigheter, smoothies med bara färsk frukt och kruskakli tills hela min tarmflora bytts ut till rena fibrer. Eller vänta. Så är det inte alls.

Jag kanske inte längre vaknar med cravings efter revbensspjäll så saftiga att det rinner längs med min haka och till skillnad från förra månaden gör jag inte av med ett par flaskor vällagrad julmust varje kväll, men för den skulle har jag inte övergått till en kost bestående av enbart sånt är pricklöst hos ViktVäktarna eller har ett GI på samma nivå som asfalt.

En god kaka är aldrig fel och kan man göra den lite fluffig samtidigt som man får använder lite rester från julen blir saken bara bättre.

Det här är en klassisk sockerkaka med skillnaden att jag haft i lite russin och aprikoser som fått stå och dra några veckor (men det räcker med ett dygn) i mörk rom samt smaksatt halva smeten med god choklad. Som en tigerkaka med romsmak och bär.

Serveras allra helst med grädde som fått smak av lite apelsinskal eller en gnutta vanilj.


Sockerkaka med rom och choklad

Tid: 45 minuter

  • 50 g smör + en liten klick till formen
  • Lite ströbröd
  • 2 ägg
  • 180 g (2 dl) råsocker (strösocker funkar)
  • 1 vaniljstång
  • 2 clementiner (yttersta skalet)
  • 1 citron (yttersta skalet)
  • 150 g god, mörk choklad (använder Felchlin 62% Accra för det här receptet)
  • 200 g vetemjöl (3 dl + 2 msk)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 3 msk rom eller russin och aprikoser som dragit i rom ett dygn eller mer
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Smöra och bröa en rund form (eller avlång, det där är en smaksak).
  4. Knäck äggen i en skål, häll på sockret och vispa tills det är en fluffig smet som påminner om lättvispad grädde. Det tar runt 5 minuter och sluta inte innan. Det är det här arbetet som gör skillnaden!
  5. Skapa ur vaniljstången och ha i skrapet i äggvispet. Riv i citronskalet med ett zestjärn.
  6. Smält chokladen över vattenbad (se upp så du inte får vatten i chokladen för då blir den förstörd) och låt svalna en aning.
  7. Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten, tillsätt det smälta smöret, mjölk, salt och rom (eller rom och frukt) och ta hjälp av en slickepott för att vända runt smeten tills den är slät utan klumpar. Överarbeta den inte eftersom vi inte vill skapa en massa glutentrådar utan ha den fluffig och fin.
  8. Ta hälften av smeten och vänd i chokladen.
  9. Häll först i smeten utan choklad i formen, tillsätt därefter smeten med choklad och dra runt den lite med skaftet på slickepotten.
  10. Grädda i mitten av ugnen runt 45 minuter. Ta ut och låt svalna innan du stjälper upp kakan.

Filed Under: Finfika, Från ugnen Tagged With: choklad, recept, rom, sockerkaka, Sött

Previous Post: « Månadens matbild december 2012 – nu korar vi vinnaren!
Next Post: Financiers med hallonganache »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme