• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kyckling, ett par burkar ankfett och middagen var räddad

januari 26, 2013 by Johan Hedberg 2 Comments

Kyckling gryta ankfett recept

Lite fire & forget-varning på det här

Tillbaka efter två dagar på Gastronomiska Samtal och den mängd tid jag har lust att spendera i köket är minst sagt begränsad. Mest på grund av att jag knappt sovit och en kombination av gott te / skön soffa / nya tofflor och Vinterstudion equals kattmynta för mig.

Det är som sirenernas sång att höra ljuden av vikkäppar som slår emot benskydd, knarrandet av längdskidor mot stenhård snö och André Pops trygga stämma som guidar mig genom dagen. Har gärna näsan tryckt i en bok för att ibland titta upp och farbrors-humma lite för mig själv.

Men mat måste trots det ställas på bordet och idag om någon dag vill jag göra det någorlunda enkelt för mig. Ankfettet som står i kylen blir som många gånger förr räddningen. Det är smått otroligt hur mycket gott det kan användas till och efter att ha gjort sitt jobb silar man av det och återför det till sina burkar för att kunna användas ännu en gång, men då med ytterligare lite smak adderad.

Man pratar ofta om att något är confiterat vilket innebär att kött saltas, täcks med ankfett som sakta värms upp tills köttet är genomvärmt. Ner med köttet i en glasburk, på med fettet och voila har du en konserv som klarar sig i flera år. Vive la France!
När vi stöter på confiterad mat på restauranger är det dock inte i konserverad form utan man har täckt den med fett, värmt upp sakta och länge för att sedan serveras ljuvligt mör och så smakrik att man nästa blir gråtfärdig (testa med anka, kyckling, fläskkött eller varför inte en bit fet fisk?).

Helst vill ska temperaturen sättas till exakt 62 grader och sen får grytan stå i ugnen hela dagen. Då blir kycklingen perfekt tillagad och man behöver inte oroa sig för att den blir överkokt. Situationen den här gången var dock att tiden var aningen begränsad varför temperaturen höjdes.

Se för tusan till att lägga ett par kronor extra på en god kyckling. Om inte alltid så i alla fall nån gång, bara för att uppleva skillnaden.
Graisse de Canard kan man hitta på större ICA-butiker eller beställa från exempelvis Delices de France. Dyrt är det inte, framför allt om man betänker att det går att använda flera gånger.


Snabbconfiterad kyckling

Tid: 15 minuters jobb och 3 timmars väntan.
Mängd: 4 portioner

  • 1 liter (1.5 kg) ankfett
  • 4 stora kycklinglår
  • Lite citronskal
  • 2 vitlöksklyftor
  • Färsk salvia
  • Färsk rosmarin
  • Salt och peppar
  1. Sätt på ugnen på 90 grader.
  2. Smält fettet sakta i en kastrull.
  3. Torka av kycklingbitarna med en bit papper och gnid in dem med salt. Runt 1 tsk per lår tycker jag är lagom. Ett par drag med pepparkvarnen och sen ner med dem i grytan.
  4. Två bitar av det yttersta av citronskalet, vitlöksklyftorna som tryckts till lite med kniven, tio blad salvia och en kvist rosmarin åker därefter ner även de.
  5. Häll över fettet som ska täcka kycklingen. På med lock och in i ugnen i cirka tre timmar. Inntertemperatur 62 grader för den som vill vara på säkra sidan. Sila av fettet och häll tillbaka i burkarna.
  6. Jag serverar kycklingen med stora skivor bländande vit baguette, en rejäl sallad och en flaska öl (Landsort tror jag passar utmärkt till)

 

Filed Under: Från ugnen, Middagstips Tagged With: confit, graisse de canard, kyckling, recept

Previous Post: « Det där äggknepet
Next Post: Kanariska tomater – min räddning i vintermörkret »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme