Tomater kanariska

Varför har jag inte upptäckt de här krabaterna tidigare?

Jag vet inte hur många gånger under sommaren och hösten jag hyllar den svenska tomaten. Denna fantastiska godsak som finns i en uppsjö sorter, storlekar och smaker gör att jag längtar till växthuset på landet eller att få åka till Norrängens Tomater i Sala och varje gång komma ut med lådor proppade med tomater av alla de slag.

Men säg den glädje som varar för evigt. Efter höst kommer vinter och i samma veva förändras butikernas utbud till att omfatta något som skulle kunna agera kulor i forna tiders musköter. Likheten med sötman och doften från svenska tomater är totalt obefintlig och vinterdepressionen blir allt djupare.

Jag vill inte låta som ett pretto, men jag har stört mig som bara den på att det inte går att hitta annat än holländska tomater under vintern (för övrigt är de holländska tomaterna i majoritet i mängder av butiker även under sommaren, men vi berör inte det, då tappar jag humöret fullständigt).

Man kan ju tycka att det är fantastiskt att ett land i vår direkta närhet kan säkerställa att vi har tomater hela året men tror ni att Holland ligger i tropikerna? För bövelen, det är kallt där. Det är vinter även om snön lyser med sin frånvaro. Så hur tror ni att tomaterna mognar? Det är korrekt, i växthus uppvärmda på alla andra sätt än av solens strålar. Hur det påverkar miljön? Jag är ingen expert, men bra kan det inte vara. Vad jag däremot vet är att det påverkar smakerna.

Holländska tomater smakar absolut ingenting. Svagt orangea ligger de där i disken och hånar mig. Krispiga som äpplen och totalt smaklösa.

Här kunde historien ha slutat. Accepterat ödet och helt enkelt skippat tomaterna under vintern. Men så kom det ett samtal från Spanska Ambassaden som ville ha hjälp med att göra några recept. Lät oerhört spännande tills jag hörde att temat var Tomater. Min spontana tanke var att avböja tills de började prata om tomater från Kanarieöarna.

Det ligger nämligen till så här: För den som helt missat det klassiska chartermålet kan jag upplysa om att Kanarieöarna så här års har sommar. I den stekande solen odlar de tomater som skeppas till oss här i Norden. Det finns en uppsjö olika sorter som fått hänga i samma miljö som tusentals svenska soldyrkare. Med ungefär samma färg som jag brukar få plockas de och strax därefter hittar vi dem i våra butiker.

Jag bad att få återkomma.

Tog en tur till CityGross och började rota i deras fruktdisk. Pep iväg till Kvantum. Spenderade en stund på Coop. Lurkade lite på ICA Maxi. Tamejtusan om de inte hade rätt.

Jag har gått igenom ett gäng förpackningar, nosat på dem, klämt och känt för att slutligen smaka och det är helt klart så nära svenska sommartomater man kan komma. Dåså, mina kära spanjorer – challenge accepted. De skulle få sina tomatrecept om jag fick publicera dem här också.

Därför mina vänner, låt oss nu försöka pigga upp vintermörkret med för en gångs skull goda tomater och ett antal goda saker man kan göra med dem.

Jag återkommer i frågan under veckan.