• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

En pralin med mandelmassa och russin marinerade i rom

februari 8, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Pralin choklad rom russin mandelmassa recept

Jakten på den perfekta pralinen går vidare

Det har använts väldigt mycket choklad i köket där hemma den senaste tiden. Skälet är enkelt – jag har bestämt mig att en gång för alla lära mig temperera på riktigt.

För den som inte lyssnade på Picki, Matgeek och Poden när vi var och hälsade på i chokladköket hos Annelie K tar jag det gärna en gång till:
Choklad måste tempereras för att bli hård, blank och (extra viktigt när man gör praliner) dra ihop sig när den stelnar och därmed lossna ur formen. Detta kan göras på två sätt. Antingen smälter man två tredjedelar av choklad och därefter har man i den återstående tredjedelen som hackats i småbitar och rör tills det är en jämn och slät smet. Nackdelen med den metoden är att det blir bra, men inte helt perfekt. Den håller sig inte lika längre som ordentligt tempererad och blir inte lika blank.

Den andra metoden är att smälta chokladen och säkerställa att den når 50 grader. Därefter häller man ut den på en marmorskiva (eller blankslipad granit, så länge det är sten blir det bra) och arbetar den fram och tillbaka. På fackspråk kallas detta för tablering. När temperaturen sjunkit till cirka 27-28 grader märker man att den blir krämigare och då gäller det att snabbt återföra den till bunken och hälla över chokladen i formarna. Om det ändå blir klumpar i den värmer man den försiktigt någon grad i vattenbad så den blir slät och fin.

Enkelt förklarat så låter jag de sen stå i en minut innan jag häller ur chokladen. Därefter in med formarna i kylen tills chokladen stelnat en aning, fyller dem med önskad fyllning nästan till kanten, tempererar lite mer choklad och häller på formen vilket bildar foten på pralinen, skrapar av formen ordentligt och ställer sen in den i kylen igen för att stelna fullständigt.

Till just den här pralinen har jag använt Felchlin Grenada 62%, min godaste mandelmassa blandat med finhackade russin som fiskats upp ur en burk rom där de legat och marinerat ett par månader. Lite färg får pralinerna av pulveriserade frystorkade hallon. Det funkar så klart att göra dem på annan choklad och Lindt  är då ett bra alternativ.

När man får in snitsen tar det max en halvtimme att göra dem och de håller sig utan problem ett par veckor i en burk på en sval plats.

 

Filed Under: Choklad, Hallon Tagged With: choklad, felchlin, mandelmassa, pralin, recept, rom, russin

Previous Post: « Pizza med tomater, rödbetor, chevre och en massa annat gott
Next Post: Veckans länkkärlek – v 6 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme