• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Hummersoppa – kokad från grunden

februari 17, 2013 by Johan Hedberg 5 Comments

Hummersoppa recept
Varför har inte fler strofer skrivits till hummersoppans hyllning?

Hummersoppa är för mig en av de absoluta hörnpelarna när det kommer till att bemästra soppkokande. Inte för att den är svår att lyckas med utan för att den kräver tid, den kräver förhållandevis dyra råvaror och det får alltid gästerna att gå ner på knä och förära dig med ett litet altare till vilket de för alltid kommer återvända.

Smakerna man får ur skalen är så lena men har ett djup som kittlar gommen allra längst bak. Krämigheten från grädden gör den tjock, men inte trög och all den varma smaken av hummer lyfts fram lite extra av alla godsaker som den kokats med.

Personligen har jag inte kokat hummersoppa på evigheter. Fråga mig inte varför, det är inte direkt så att det inte funnits skal från diverse havslevande djur att dra ur smakerna ur. Det är förmodligen ren lättja som gjort att jag allt som oftast förpassat dem till soporna där de gått från att dofta underbart till att skrämma slag på allt levande inom en tiometersradie.

Det hade nog dröjt ännu ett tag om det inte var för att jag fick frågan på Facebook om det låg ett recept på soppa i nån låda och skräpade. Det gjorde det inte men i anteckningsboken som följt med mig ett antal år gick det fortfarande att tyda det som fanns nedklottrat. För att säkerställa att jag inte hade smuttat för mycket på cognacen när jag skrev det ställde jag mig vid grytorna i lördags och lagade det än en gång. Fortfarande gott.

Vill man ta det en nivå till – men det förutsätter att man har en timme extra – så rostar man skalen i en plåt på riktigt hög värme innan man förpassar dem till kastrullen. Är det säsong och man har tillgång till färsk tryffel är ett par oerhört tunna skivor ovanpå inte fel det heller.

Med det sagt, här är receptet på en riktig hummersoppa – kokad från grunden.


Hummersoppa

Tid: Ett par timmar får du räkna med
Mängd: Förrätt till 4 personer

  • 2 hela humrar
  • Lite rapsolja
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta (saftig och stor, annars ta 2)
  • 1  palsternacka
  • 1/2 fänkål
  • 2 morötter
  • 1 st selleristjälk
  • 1/4 röd chili
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl cognac
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 3 st tomater
  • 4 dl grädde
  • Lite dill
  • Salt
  • Vitpeppar
  • En knivsudd cayennepeppar
  1. Om fiskhandlaren inte klöv hummern åt dig så gör det själv och ta ur magsäck och inälvor. Finns det rom i den lägg åt sidan och ät som den är till förrätten. Ta ur allt kött ur hummern (glöm för bövelen inte klorna!) och lägg åt sidan.
  2. Förbered alla grönsakerna genom att skära dem i mindre bitar.
  3. Hetta upp lite rapsolja i en stor kastrull och fräs skalen. Jag brukar ta mortelstöten och krossa skalen en del, då får man fram ännu mer smak.
  4. I med grönsakerna samt lagerbladet. Dra ner värmen en aning så de mjuknar utan att ta en massa färg. Tillsätt tomatpurén.
  5. Slå i cognacen och sätt dit en brinnande tändsticka så du flamberar skalen. Skaka kastrullen en aning medan lågorna sakta dör ut.
  6. Tillsätt vitt vin och vatten sakta så man inte sänker värmen i grytan för mycket. Hacka tomaterna och ha i även dem.
  7. Låt sakta puttra, inte koka utan mer sjuda utan lock i en dryg timme.
  8. Sila av ordentligt (jag använder ett durkslag och därefter en finmaskig sil) och återför till grytan. Koka ihop tills minst hälften återstår.
  9. Tillsätt grädden och låt det sakta sjuda i cirka 30 minuter.
  10. Slutligen har du i lite salt, vitpeppar och en gnutta cayennepeppar.
  11. Innan servering garnerar man med lite dill och lägger i hummerköttet.

Filed Under: Middagstips, Soppor Tagged With: hummer, hummersoppa, lyx, middag, recept

Previous Post: « Torskfilé med kokosmjölk, lime och en massa tomater
Next Post: Tävla med ditt bästa tomatrecept »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme