Leverpastej recept

Leverpastej, denna gudagåva

Hela mitt medvetna liv har det funnits en närvaro av leverpastej. Från barndomens klassiska hyvelbara med ’tryffel’ i där utmaningen att inte få den att gå sönder när det bara återstod en tunn bit som vägrade låta sig hyvlas. Därefter gjorde den bredbara sitt intåg i vårt kök och med den smörgåsgurkan.

Krämig leverpastej funkar så oerhört bra med sötstark mat och det där var första beviset.

I lite äldre dar började jag uppskatta ugnsbakad och riktigt kryddig pastej, mer likt en paté och gärna med en kyss Cumberlandsås till.

Men, trots alla de goda pastejer man faktiskt kan hitta i butikerna idag, är det inget som ens kommer i närheten av en hemlagad variant, ömsint smaksatt med örter, fläsk och en gnutta cognac!

Den här rackaren gjorde jag på under halvtimmen och avslutade med att stänka i portvin som skänkte det hela en uppfriskande sötma. För den som är rädd för leverpastej eftersom leversmaken blir för mycket kan jag garantera att det här är en helt annan sak. Den blir rund, mild och fylld av olika smakintryck.

Vi gjorde lite smakexperiment med den på kontoret (bildbevis) och som en klar vinnare stod den med syltade trattkantareller. Sötman gjorde underverk. Den vandrade runt i gommen medan smaklökarna gjorde små krumsprång av lycka och jag drömde att det aldrig tog slut.

Senare på kvällen tog jag några nästan tinade hjortron och dammade över lite torkade, smulade lingon för att verkligen få till den fulländade kombon. Vill bara ha mer.

Slutligen, om man vill ha den i en fin burk och komplettera med något som skyddar den häller man på lite smält ankfett. Vackert är det också.

Leverpastej burk


Leverpastej med en kyss av portvin

Tid: 30 minuter

  1. Putsa kycklinglevern. Skär fläsk, lök och vitlök grovt. Stek allt på medelvärme ett par minuter i en tjockbottnad gryta.
  2. Slå i cognacen, basilika, timjan och lagerblad. Låt puttra tills levern är genomstekt utan att vara torr. Ett tips är att lägga på locket en stund när vätskan reducerats till att bara vara lite fukt på botten.
  3. Lägg allt i en mixer. Tillsätt salt, peppar, senap, grädde, smör och portvin. Mixa till nästan slät eller konsistens som du känner är lämplig.
  4. Flytta över till burkar och låt gärna stå ett dygn i kylen innan den äts så smakerna hinner utvecklas lite mer.