• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Leverpastej med en kyss av portvin

mars 1, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Leverpastej recept

Leverpastej, denna gudagåva

Hela mitt medvetna liv har det funnits en närvaro av leverpastej. Från barndomens klassiska hyvelbara med ’tryffel’ i där utmaningen att inte få den att gå sönder när det bara återstod en tunn bit som vägrade låta sig hyvlas. Därefter gjorde den bredbara sitt intåg i vårt kök och med den smörgåsgurkan.

Krämig leverpastej funkar så oerhört bra med sötstark mat och det där var första beviset.

I lite äldre dar började jag uppskatta ugnsbakad och riktigt kryddig pastej, mer likt en paté och gärna med en kyss Cumberlandsås till.

Men, trots alla de goda pastejer man faktiskt kan hitta i butikerna idag, är det inget som ens kommer i närheten av en hemlagad variant, ömsint smaksatt med örter, fläsk och en gnutta cognac!

Den här rackaren gjorde jag på under halvtimmen och avslutade med att stänka i portvin som skänkte det hela en uppfriskande sötma. För den som är rädd för leverpastej eftersom leversmaken blir för mycket kan jag garantera att det här är en helt annan sak. Den blir rund, mild och fylld av olika smakintryck.

Vi gjorde lite smakexperiment med den på kontoret (bildbevis) och som en klar vinnare stod den med syltade trattkantareller. Sötman gjorde underverk. Den vandrade runt i gommen medan smaklökarna gjorde små krumsprång av lycka och jag drömde att det aldrig tog slut.

Senare på kvällen tog jag några nästan tinade hjortron och dammade över lite torkade, smulade lingon för att verkligen få till den fulländade kombon. Vill bara ha mer.

Slutligen, om man vill ha den i en fin burk och komplettera med något som skyddar den häller man på lite smält ankfett. Vackert är det också.

Leverpastej burk


Leverpastej med en kyss av portvin

Tid: 30 minuter

  • 500 g kycklinglever
  • 100 g rökt sidfläsk (det tjocka, ta inte bacon)
  • 1/2 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 dl cognac
  • 1 liten näve basilika
  • Lite färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 nypa havssalt
  • 2 drag med pepparkvarnen
  • 2 msk dijonsenap
  • 4 msk grädde
  • 100 g smör
  • 2 msk portvin
  1. Putsa kycklinglevern. Skär fläsk, lök och vitlök grovt. Stek allt på medelvärme ett par minuter i en tjockbottnad gryta.
  2. Slå i cognacen, basilika, timjan och lagerblad. Låt puttra tills levern är genomstekt utan att vara torr. Ett tips är att lägga på locket en stund när vätskan reducerats till att bara vara lite fukt på botten.
  3. Lägg allt i en mixer. Tillsätt salt, peppar, senap, grädde, smör och portvin. Mixa till nästan slät eller konsistens som du känner är lämplig.
  4. Flytta över till burkar och låt gärna stå ett dygn i kylen innan den äts så smakerna hinner utvecklas lite mer.

Filed Under: Husmanskost, Jul Tagged With: husmanskost, kycklinglever, leverpastej, midsommar, sidfläsk

Previous Post: « Svenskarna och köttet 2013 – 10% äter mindre kött
Next Post: Ätbart guld – tips för att köpa och använda »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme