• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Ätbart guld – tips för att köpa och använda

mars 3, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Bladguld ätbart

Dekadent, snyggt och inte så kostsamt som man kan tro

Att smycka sina skapelser med guld har människan roat sig med sen den dag de först grävde upp den metall som så lätt ger oss lite febriga känslor.

Det är lätt att avfärda snacket om guldfeber som något man bara ser på film, men för den som en gång hållt ett Krugerrand i sin hand är det ett högst påtagligt mentalt tillstånd. När jag en gång fick det placerat i handflatan kom jag på mig själv med att sitta ett par minuter och bara titta på det. Det skimrar så vackert och färgen är något helt oöverträffbart.

När man överför den känslan på bakverk och praliner skänker man dem inte bara en känsla av flärd och lyx, utan ger dem en finish som drar blickar till sig. I en kyldisk på konditoriet är det godsakerna med guld som hamnar i centrum och i chokladbutiken försöker man ger det en smakfull kontrastfärg ingen kan motstå.

Själv använder jag bladguld för att smycka biskvierna, lägger lite i pralinformen innan jag gjuter dem, livar upp en klar festsoppa med några stänk, ger en oväntad effekt till den vita fisken, toppar marmeladkuberna eller lägger som en avslutande touch på alla former av vackra bakelser. 

Men vänta nu – äta guld?
När de oroliga föräldrarna förfärades av de metallöverdragna sockerkulorna som dök upp i smågodishyllorna vid den tid jag gick i högstadiet och det viskades om att man kunde bli förgiftad om man åt dem var de dåligt pålästa. Guld, likt flera andra metaller, är inte farligt att äta i mindre mängder och det är hysteriskt små mängder man får i sig via bladguld på en pralin.

Det vanligaste är att man använder just bladguld som läggs på plats med hjälp av pensel, pincett eller en liten palett. Det kräver en del fingerfärdighet att hantera större ark eftersom de är så tunna att minsta pust viker arket.

En annan variant är guldströ som ibland levereras i smidig ströare ur vilken man skakar ut lämplig mängd.
Självklart finns det även som spraybar färg och har man tillgång till en airbrush är en klassiker att lägga ett tunt lager i pralinformen eller låta färgen sjunka in i enbar håligheter eller veck i formen för att skapa en effekt av guldfärgade åsar på pralinen.

Det går att köpa vad som benämns som ätbart bladguld från svenska Kreatima som tar 198 kr för 5 ark á 6,5 X 6,5 cm. Det är dock smått hutlöst pris om man jämför med min favoritleverantör Connoiseur Gold som tar £13.95 (cirka 130 kronor) för 25 ark á 5 X 5 cm. Frakt tillkommer, men man hamnar ändå inte i närheten av det svenska priset. Men i ärlighetens namn funkar det att gå in på vilken ramaffär som helst och kolla om man kan köpa lite direkt av dem. Guld är guld och är den på 23 eller 24 carat vet man att det blir bra i slutändan.

(Photo credits: Flickr/Missmeng)

Filed Under: Nörderier Tagged With: bladguld, tips, utsmyckning

Previous Post: « Leverpastej med en kyss av portvin
Next Post: Musiken i mitt kök »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme