Bladguld ätbart

Dekadent, snyggt och inte så kostsamt som man kan tro

Att smycka sina skapelser med guld har människan roat sig med sen den dag de först grävde upp den metall som så lätt ger oss lite febriga känslor.

Det är lätt att avfärda snacket om guldfeber som något man bara ser på film, men för den som en gång hållt ett Krugerrand i sin hand är det ett högst påtagligt mentalt tillstånd. När jag en gång fick det placerat i handflatan kom jag på mig själv med att sitta ett par minuter och bara titta på det. Det skimrar så vackert och färgen är något helt oöverträffbart.

När man överför den känslan på bakverk och praliner skänker man dem inte bara en känsla av flärd och lyx, utan ger dem en finish som drar blickar till sig. I en kyldisk på konditoriet är det godsakerna med guld som hamnar i centrum och i chokladbutiken försöker man ger det en smakfull kontrastfärg ingen kan motstå.

Själv använder jag bladguld för att smycka biskvierna, lägger lite i pralinformen innan jag gjuter dem, livar upp en klar festsoppa med några stänk, ger en oväntad effekt till den vita fisken, toppar marmeladkuberna eller lägger som en avslutande touch på alla former av vackra bakelser. 

Men vänta nu – äta guld?
När de oroliga föräldrarna förfärades av de metallöverdragna sockerkulorna som dök upp i smågodishyllorna vid den tid jag gick i högstadiet och det viskades om att man kunde bli förgiftad om man åt dem var de dåligt pålästa. Guld, likt flera andra metaller, är inte farligt att äta i mindre mängder och det är hysteriskt små mängder man får i sig via bladguld på en pralin.

Det vanligaste är att man använder just bladguld som läggs på plats med hjälp av pensel, pincett eller en liten palett. Det kräver en del fingerfärdighet att hantera större ark eftersom de är så tunna att minsta pust viker arket.

En annan variant är guldströ som ibland levereras i smidig ströare ur vilken man skakar ut lämplig mängd.
Självklart finns det även som spraybar färg och har man tillgång till en airbrush är en klassiker att lägga ett tunt lager i pralinformen eller låta färgen sjunka in i enbar håligheter eller veck i formen för att skapa en effekt av guldfärgade åsar på pralinen.

Det går att köpa vad som benämns som ätbart bladguld från svenska Kreatima som tar 198 kr för 5 ark á 6,5 X 6,5 cm. Det är dock smått hutlöst pris om man jämför med min favoritleverantör Connoiseur Gold som tar £13.95 (cirka 130 kronor) för 25 ark á 5 X 5 cm. Frakt tillkommer, men man hamnar ändå inte i närheten av det svenska priset. Men i ärlighetens namn funkar det att gå in på vilken ramaffär som helst och kolla om man kan köpa lite direkt av dem. Guld är guld och är den på 23 eller 24 carat vet man att det blir bra i slutändan.

(Photo credits: Flickr/Missmeng)