Älskade chokladbiskvi, vad vore finfikat utan dig?

Sen flera år tillbaka har vi som tradition att på Midsommardagen åka till Elsa Anderssons Konditori i Norberg för att på deras glasveranda äta oss igenom utbudet av de mest ljuvliga bakverk som regionen har att uppbåda. Kontrasten mot midsommarfirandet dagen innan med ett otal sillinläggningar, snapsar, syltor, gratänger och allt som hör till är enorm. Här görs en total omsvängning från salt till sött, från kött och traditionell bondmat till inspiration från Frankrike och exotiska tillbehör som choklad och mousse gjord på frukt från Orienten.

Lite så känns det när man står vid disken och försöker att hålla nere antalet val till en nivå då det inte krävs att man genomför ett maratonlopp i direkt anslutning bara för att kunna komma i byxorna dagen efter. Förbannar precis i det ögonblicket att de inte kan göra som franska konditorier och erbjuda mini-versioner av alla bakelser.

Och det är just här som tjusningen med chokladbiskvier kommer in – jag vill ha dem så små att man kan äta två stycken. För känns det inte lite som att Supersize Me 2 skulle kunna handla om kaféer och konditoriers strävan att erbjuda störst kanelbulle, semla eller biskvi? Var ligger tjusningen i det? Det kanske ser lite roligt ut när man får en enorm bakelse framför sig, men efter några tuggor blir det bara absurt. Därför, gör de här krabaterna små som femkronor och alla som äter dem kommer utan problem kunna ta om.

Det här blir många biskvier. Jag skulle gissa på runt 50 stycken. Halvera receptet om du tycker det blir för mycket, men om man ändå håller på kan man lika gärna göra ett ordentligt antal. De passar nämligen utmärkt att frysa.

Chokladbiskvier

Tid: Runt 40 min arbete

 1. Sätt ugnen på 180 grader.
 2. Häll ner sockret i en bunke och slå över en tredjedel av äggvitan. Lite på en höft, det ska vara lagom så att socker går att fukta med äggvitan.
 3. Rör runt tills allt blandats.
 4. Ha i mandelmassan. Jag brukar bryta sönder den i mindre bitar med fingrarna för att underlätta nästa steg.
 5. Blanda till en grynig massa.
 6. Tillsätt resten av äggvitan och rör till en smet.
 7. För över massan till en sprits med rund tyll eller en påse som man klipper ett hål i.
 8. Spritsa ut degen på ett bakplåtspapper. Jag föredrar dem stora som femkronor. Lämna 1-1 1/2 cm utrymme mellan dem.
 9. In i ugnen med de små krabaterna och efter 10-14 min har de fin färg och doftar nästan lite svagt rostat. De ska bli brunaktiga på ytan, mer ljusbruna än mörkbruna. Lik förbannat får man inte ta ut dem för tidigt eftersom de då riskerar att inte fått den krispiga ytan.
 10. Gör smörkrämen, smält 120 g av chokladen, låt svalna och rör ner i smörkrämen.
 11. Lossa biskvierna från pappret (sitter de hårt kan man pensla på baksidan med lite vatten och därefter lossa det) och ta fram din bästa palett, smörkniv eller annat lämpligt verktyg som passar för att applicera krämen.
 12. Lägg en klick smörkräm på toppen av biskvien. Det ska vara som en klump mitt på som inte når ut till kanterna. Vinkla paletten eller kniven upp mot motten av biskvien och arbeta sedan ut klumpen så att den får en karaktäristiska toppiga formen. Det är enklare än man tror och om det känns bökigt beror det oftast på att smörkrämen blivit för lös. Ställ då in i den i kylen några minuter och fortsätt efter det.
 13. Sätt in de toppade biskvierna i kylen så de får stelna ordentligt. Min åsikt är att om man kan låta dem stå inne en timme har man mycket gratis när det är dags att täcka dem med choklad.
 14. Nu hävdar experterna att man ska temperera chokladen. Själv tycker jag att det finaste är om chokladen är lagom krispig så chokladbitarna inte trycks ner i smörkrämen när man tar en tugga. Så smält hälften av den återstående chokladen i ett vattenbad. Ta bort från vattenbadet, tillsätt resten av chokladen och rör tills det löst sig. Fortsätta röra tills den nästan är sval. Sätt då tillbaka skålen i vattenbadet och låt den bli lite varmare igen. Sen är den klar att använda.
 15. Doppa biskvierna i chokladen, håll dem upp och ner så de rinner av lite och notera nu hur snabbt chokladen stelnar eftersom biskvierna är så kalla.
 16. Ställ på ett galler eller bakplåtspapper och direkt tillbaka in i kylen.
 17. Frys dem gärna eller förvara i kylen ett par dagar.