Champagne

Kan jag be att få en sån, en sån och ett par såna tack?

Efter den fullkomliga orgie som december innebar framför allt vad gällde champagne känns det som att vi månad efter månad matats med ganska mediokra släpp utan något rejält att hetsa upp sig över.

Nog för att mars-släppet förde med sig mitt älskade Clos des Goisses och då den förnäma årgången 2002, men i övrigt var det stiltje.

Jag önskar att jag kunde säga att nu vänder det, men april blir inte heller den månad som får mina kreditgivare att nervöst ringa och undra vad tusan jag håller på med. Samtidigt finns det tillräckligt för att få mig att överleva, och källaren fyllas upp en aning till.

Vi går direkt på godsakerna.

1.Diebolt-Vallois Millésime Blanc de Blancs
Pris: 350 kr
Art nr: 90313
Överjäkligt goda Fleur de Passion från samma producent har fått mig att gå i brygga under vintern och den här är på god väg att uppnå samma sak. Drack en annan årgång under en middag på Lammet & Grisen och den lockar med samma förföriska brödighet som Clos des Goisses, samma nyans av källarvalv, om än inte i lika stor mängd. Gott så det förslår.

2. Special Club José Michel & Fils
Pris: 379 kr
Art nr: 95017
Inte testad, men jag litar så blint på Håkan Larsson att jag inte hyser några tvivel kring att den här gott kan få ligga och vila ett par år i källaren. 

Kan vi glädjas åt några andra saker på samma gång?

– Vårt  mest köpta boxvin – SomeZin, som är ett riktigt gott rödvin finns numera på klassisk glasflaska. Upptäckte den för ett tag sen och den funkar på de flesta middagar. Elitisten i mig var så klart skeptisk, men i ärlighetens namn – det var ett riktigt gott vin. Brett, tacksamt och folkligt utan att för den skull vara tråkigt eller sakna personlighet.

–  I mars lanserades tio alkoholfria äppelmuster och efter att ha testat dem alla inser jag att ingen är någon besvikelse utan att de utan undantag är oerhört smakrika. Bäst är följande två:

Kullamust Premium
Gjord på Belle de Boskoop som inte syns alltför ofta i affärernas hyllor men är ett matäpple med ursprung i Holland.
Varunr: 91159
Pris: 36 kr (630 ml)
Smak: Pigg, frisk som sjutton där man anar gula, söta äpplen. Lätt utan att vara tunn. Fantastiskt läskande.

Maglehem n:o 4
Gravensteiner, cox pomona, cox orange, ingrid marie, spartan och ribston som alla kommer från Österlen.
Varunr: 90449
Pris: 48 kr (630 ml)
Smak: Tung, nästan som om den vore lagrad. Fin balans mellan de olika äppelsorterna med en krispig eftersmak. Funderar på att lägga undan en låda till en hejdundrande vårfest.

Vi blev hallonsugna för ett par dar sen. Dricker man inte rosé till sånt? Vi slog till på en Domaene Gobelsburg som levde upp till förväntningarna och därmed är rosésäsongen igång. Nåt säger mig att det kommer pendla mellan Segura Viudas Rosé (en riktig grillcava man dricker väl kyld i goda vänner lag) och Gosset Celebris Extra Brut (som man dricker tillsammans med jävligt goda vänner som har vett att uppskatta den).
Men det finns risk för instick av Pata Negra Rosado som släpps i morgon, även den.

Så, det började med att jag verkade sur, men lik förbannat kommer jag stå där i kön och huttra i morgon klockan 10.00 för att vara säker på att få det jag är på jakt efter. Lite som bokrean brukade vara. Men lite vuxnare. Och godare.