Chokladdessert hallon recept

En kväll i majonnäsens tecken kröntes med den här godsaken

Strax innan påsk åkte jag till en fantastiskt mysig byggnad i Stockholm, där tegel mötte gammal industri och skapade något som kändes lite steampunk / postapokalyps.

Vi var ett gäng matbloggare som tillsammans skulle skapa en påskinspirerad buffet för Hellman’s Majonnäs och självklart sladdade jag och Justice (bilen/jeepen/legenden) in lite för sent och med lite för mycket pepp.

Kan jag återigen få poängtera hur fantastisk lokalen var?

 

Dessert med majonnäs kan låta som en snirklig kombo och helt enkelt var det inte. En god chokladkaka som får en fudgekänsla tack vare majonnäsen samtidigt som den får fram chokladsmaken på ett intressant sätt.

Jag byggde upp kakan genom att ta ut små rundlar av en mandelkaka. Ovanpå den strödde jag lite bruspulver (minns ni godiset som sprakar i munnen? Det pulvret) och täckte sen med en rundel av chokladkakan. Spacklade med lite chokladmousse och toppade med lite bladguld. Chokladkupol på det och garnerade med ett hallon och smulade frystorkade hallon.

Kokade därefter en sås på hallon, lite citron och socker. Vid serveringen hällde jag på lite sås och samtidigt som gästerna tog sina tallrikar smälte kupolerna och blottade kakan och guldet under.

Jag täckte som sagt min kaka med en chokladkupol som jag gjutit i en form som efterliknade ett påskägg, men vill man göra det lite enklare för sig kan man så klart täcka den med en rejält med chokladmousse eller en ganache.

Här är en liten film på hur kvällen utvecklade sig. Runt 3:30 in, notera hur kupolerna smälter ner. Jag hade oroat mig sönder och samman för att jag gjöt för tjocka kupoler.


Chokladdessert med majonnäs, hallon och guld

Tid: En timme
Antal: 10 st

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa mandelmassa och äggvita. Bred ut på en silipatmatta eller ett bakplåtspapper i ett 2 mm tjockt lager. Grädda tills ytan är svagt gyllene.
  3. Ta omedelbart ut runda formar med cirka 3 cm diameter. Vänd kakorna upp och ned och grädda ett par minuter till.
  4. Smält 100 g choklad över vattenbad. Låt den svalna. Vispa grädden och låt den därefter bli lite rumstempererad. Blanda ner chokladen i grädden och tillsätt därefter äggulorna. Ställ in i kylen och låt stelna en aning.
  5. Sänk värmen i ugnen till 180 grader.
  6. Blanda bakpulver med vetemjöl och florsocker. Vänd i majonnäsen, den urskrapade vaniljstången och vispgrädden. Riv ner det yttersta citronskalet och ha i saltet. Rör tills allt är blandat.
  7. Bred ut på en silipatmatta eller bakplåtspapper cirka 2 mm tjockt. Grädda i några minuter tills den stannat och blivit fast.
  8. Ta ut rundlar lika stora som mandelkakan på direkten.
  9. Koka upp hallonen med saften som kramas ur den halva citronen. I med strösockret och låt puttra på svag värme tills kakan ska serveras.
  10. Placera en mandelkaka i botten, placera chokladkakan ovanpå, spackla mousse runt om och garnera med färska hallon, lite hyvlad choklad och lite bladguld om du har det liggandes. Eller så går du all in och gjuter en chokladkupol och ställer över.
  11. Häll över hallonsåsen i samband med servering.