• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Chokladdessert med majonnäs, hallon och guld under en kupol av choklad

april 3, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Chokladdessert hallon recept

En kväll i majonnäsens tecken kröntes med den här godsaken

Strax innan påsk åkte jag till en fantastiskt mysig byggnad i Stockholm, där tegel mötte gammal industri och skapade något som kändes lite steampunk / postapokalyps.

Vi var ett gäng matbloggare som tillsammans skulle skapa en påskinspirerad buffet för Hellman’s Majonnäs och självklart sladdade jag och Justice (bilen/jeepen/legenden) in lite för sent och med lite för mycket pepp.

Kan jag återigen få poängtera hur fantastisk lokalen var?

 

Dessert med majonnäs kan låta som en snirklig kombo och helt enkelt var det inte. En god chokladkaka som får en fudgekänsla tack vare majonnäsen samtidigt som den får fram chokladsmaken på ett intressant sätt.

Jag byggde upp kakan genom att ta ut små rundlar av en mandelkaka. Ovanpå den strödde jag lite bruspulver (minns ni godiset som sprakar i munnen? Det pulvret) och täckte sen med en rundel av chokladkakan. Spacklade med lite chokladmousse och toppade med lite bladguld. Chokladkupol på det och garnerade med ett hallon och smulade frystorkade hallon.

Kokade därefter en sås på hallon, lite citron och socker. Vid serveringen hällde jag på lite sås och samtidigt som gästerna tog sina tallrikar smälte kupolerna och blottade kakan och guldet under.

Jag täckte som sagt min kaka med en chokladkupol som jag gjutit i en form som efterliknade ett påskägg, men vill man göra det lite enklare för sig kan man så klart täcka den med en rejält med chokladmousse eller en ganache.

Här är en liten film på hur kvällen utvecklade sig. Runt 3:30 in, notera hur kupolerna smälter ner. Jag hade oroat mig sönder och samman för att jag gjöt för tjocka kupoler.


Chokladdessert med majonnäs, hallon och guld

Tid: En timme
Antal: 10 st

  • 250 g mandelmassa
  • 25 g äggvita
  • 100g + 300 g bra, mörk choklad
  • 300 g vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 300 g vetemjöl
  • 230 g florsocker
  • 200 g majonnäs
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver / 2 tsk vaniljsocker)
  • 100 g vispgrädde
  • 0.5 citroner
  • 1 nypa salt
  • 200 g hallon
  • 3 tsk strösocker
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa mandelmassa och äggvita. Bred ut på en silipatmatta eller ett bakplåtspapper i ett 2 mm tjockt lager. Grädda tills ytan är svagt gyllene.
  3. Ta omedelbart ut runda formar med cirka 3 cm diameter. Vänd kakorna upp och ned och grädda ett par minuter till.
  4. Smält 100 g choklad över vattenbad. Låt den svalna. Vispa grädden och låt den därefter bli lite rumstempererad. Blanda ner chokladen i grädden och tillsätt därefter äggulorna. Ställ in i kylen och låt stelna en aning.
  5. Sänk värmen i ugnen till 180 grader.
  6. Blanda bakpulver med vetemjöl och florsocker. Vänd i majonnäsen, den urskrapade vaniljstången och vispgrädden. Riv ner det yttersta citronskalet och ha i saltet. Rör tills allt är blandat.
  7. Bred ut på en silipatmatta eller bakplåtspapper cirka 2 mm tjockt. Grädda i några minuter tills den stannat och blivit fast.
  8. Ta ut rundlar lika stora som mandelkakan på direkten.
  9. Koka upp hallonen med saften som kramas ur den halva citronen. I med strösockret och låt puttra på svag värme tills kakan ska serveras.
  10. Placera en mandelkaka i botten, placera chokladkakan ovanpå, spackla mousse runt om och garnera med färska hallon, lite hyvlad choklad och lite bladguld om du har det liggandes. Eller så går du all in och gjuter en chokladkupol och ställer över.
  11. Häll över hallonsåsen i samband med servering.

Filed Under: Choklad, Desserter Tagged With: choklad, hallon, kaka, majonnäs, recept

Previous Post: « Tips inför Systembolagets lansering 2 april
Next Post: Perfekta pommes frites – med tryffelmajonnäs »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme