• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Marockanska inlagda citroner

april 8, 2013 by Johan Hedberg 12 Comments

De må ta lite plats, men det är som nyttigt godis

Att jag ens började med det här beror på två enkla saker:
– Jag hade ohyggligt många citroner hemma
– Jag älskar att lägga in saker. Det är en del av min kökshoarder-mentalitet.

Det är nämligen något alldeles fantastiskt som händer när man packar in dem i en glasburk, slår på salt, citronsaft och olivolja. De blir nästan glasartade, smått genomskinliga. Alla de där smakerna som gömmer sig i skalet kommer fram och uppskurna till en gryta, grillad kyckling eller i en form som får stå ett tag över elden med lite primörer blir de som magi.

Somliga äter dem som de är med lite yoghurt, bröd, några nypor finhackad koriander och lite olivolja. Andra skär dem i fina bitar och har som tillbehör.

Allt jag kan säga är att för oerhört lite jobb får man något vackert att pryda köket med och samtidigt något vanvettigt gott att tugga på.

Använd nu inget annat än ekologiska citroner. Med tanke på att man äter dem hela, med skal och allt är det minst sagt obra att få i sig alla bekämpningsmedel som vanliga citroner är överösta med.


Marockanska inlagda citroner

Tid: En timme

  • Ett gäng citroner
  • Salt 100 g per kg citroner (ta ett bra havssalt)
  • Olivolja 1/2 dl per kg citroner (mild och inte för gräsig)
  1. Ta en riktigt stor glasburk. Diska ur och bränn ur i en het ugn eller skölj ordentligt med kokande vatten. Är den helt ren klarar sig citronerna betydligt mycket längre.
  2. Skölj och skrubba citronerna noggrant under rinnande vatten.
  3. Ställ dem på högkant och skär rakt igenom dem nästan hela vägen. Rotera citronen 90 grader och gör om proceduren. Nu har du en citron som du kan öppna i fyra klyftor. Upprepa med så många citroner som får plats i glasburken (när du packar dem rejält).
  4. Lägg i lite salt inuti citronerna.
  5. Häll i ett par matskedar salt i botten av burken. Packa citroner hela vägen upp. De ska inte ligga och flyta runt. Fyll på med resten av saltet.
  6. I med olivoljan. Pressa sen så många citroner som krävs för att saften ska fylla burken hela vägen upp. Citronerna får inte flyta upp på ytan, då blir de dåliga.
  7. Stäng igen och ställ på en fin hylla. Vänd den varje dag under första veckan, därefter varannan eller var tredje dag i cirka fyra veckor. Därefter är de klara att ätas. För att få dem att klara sig riktigt länge ställer man dem i ett svalt skafferi eller en matkällare, men de klarar sig även i rumstemperatur.

Filed Under: Sylta, safta, konservera, Tillbehör Tagged With: citron, inlagda, marockanska, recept

Previous Post: « Dessertmiddag hos Daniel Roos
Next Post: Konsten att inte bli starstruck »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme