• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Produkttest: Konsten att kunna vakuumförpacka utan att bli ruinerad.

april 24, 2013 by Johan Hedberg 23 Comments

OBH Nordica Prestige Sealer

Hej min nya lekkamrat!

Det är inte ofta jag gör rena produkttester. Skälet är dels att det är så förbannat stigmatiserat och dels vill jag inte framstå som den där lättköpta typen som skriver om allt som landar i brevlådan.

Men ibland dyker det upp saker som gör mitt liv ännu lite bättre och vore det då inte fel att inte skriva om dem?

Jag var i kontakt med OBH Nordica angående deras nysläppta vacuumförseglare för hemmabruk – Food Sealers Prestige och erbjöds möjligheten att prova den. Inga pengar har växlat händer, inga löften om framtida guld och gröna skogar har uttalats och det jag nu kommer berätta för er är baserat på upplevelser jag själv haft.

Låt oss börja från början.
Att vacuumförpacka mat har mängder med fördelar. Låt oss först prata om de rent bakteriologiska (och ta nu i beaktande att jag saknar all form av utbildning kring ämnet och därför kan det jag skriver framstå som amatörmässigt svammel för de som faktiskt har faktabaserad kunskap).

Bakterier behöver syre för att kunna föröka sig. Vacuum är per definition avsaknad av bland annat syre. Alltså blir hållbarheten i något som vacuumförpackats alldeles fantastiskt bra.

Stekpåse har många testat när det tillagats skinka, kyckling eller kalkon, men förstå grejen att ta en bit kött, stänga in den tillsammans med kryddor, örter och andra godsaker, suga ur all luft och sen låta den marinera ett par dar? Det blir knappast bättre.

Slutligen, platsbesparande utan dess like. För evigheter sen när Zoovillage var nytt och jag var helt kär i märken som AemKei var det ett märke som skickade alla kläder vacuumförpackade. Genialt och så snyggt att jag ibland lät dem ligga oöppnade i garderoben bara för att ustöta små suckar varje morgon när jag såg paketet.

Tänk då när man gör korv, färsbiffar eller annat som i vanliga fall knökas in i påsar i en redan överfulld frysbox. Nu lägger man dem på rad, suger ur luften och har därefter ett preussiskt paket redo. Testa inte med nybakade kanelbullar. Inte helt otippat blir det katastrof.

Ok, fattar poängen. Hur göra utan att det krävs Lottomiljoner?
Jag har länge suktat efter en riktig MiniVAC men ärligt talat känns nästan 16.000 plus moms aningen svettigt. Nästa stora inköp till köket blir en PacoJet (dryga 40.000, men jag kommer säga till sambon att jag hittade en billig begagnad) och därmed är MiniVACen nedprioriterad till nån gång runt nästa sekelskifte.

Ändå aningen deprimerad över utsikten att inte kunna köra ordentlig sous-vide till sommaren började jag leta efter alternativ. I samma veva ramlade den här från OBH Nordica in.

Food Sealer Prestige är en vacuumförpackare som kostar runt 1.295 kr i butik. Låter det mycket ber jag att få hänvisa till prislappen på proffsmodellen ovan. 14.500 kr mer för den. Nu kom saken i ett annat ljus va?

Med i förpackningen följer rullar med påsar som man själv klipper i lagom längd. Försegla ena sidan, i med innehållet, sug ut luften och försegla andra sidan. Klart.

Påsarna tål att sjudas, kan köras i micron och självklart i ugnen (lite osäker på exakt maxvärme, men återkommer i frågan).

Ärligt talat, är den bra?
Ärligt talat – ja. Här är några exempel på hur jag använt den:

– Torskfilé: Salt, peppar, dill, citronzest och lite citronjuice. Ner i påsen, låt ligga en timme. Sjud 7 minuter. Klipp upp ett hörn, sila ner spadet (förvånansvärt lite så det mesta av fukten satt kvar i fisken) i vitvinssåsen. Servera med sparris. Fisken genomkokt men ändå oerhört saftig. Smakerna har liksom tryckts in i köttet. Succé hos hela familjen.

– Älgstek: Putsa, klappa in med kryddor (rosmarin, timjan, salvia, enbär, salt, peppar). Förpacka. Låt marinera ett par dar i kylen. Sätt ugnen på 60 grader, stoppa in steken på morgonen och när du kommer hem tar du ut den, bryner hastigt lite yta och serverar sen.

– Kycklingfiléer: Mortlade chili, rökt paprikapulver, lite ingefära och en massa färsk vitlök. Klappade in kycklingen. Förpackade. Dagen efter åkte de på grillen. Välmarinerade är bara förnamnet.

– Den perfekta vaniljkrämen: Mycket av hemligheten ligger i att låta vaniljen dra i grädden riktigt länge. Så jag kokade upp grädde tillsammans med en urskrapad vaniljstång (skrapet och stången), lät det svalna en aning, hällde ner det i en påse, förslöt och lade i kylen ett dygn (här är receptet).

– Testade även burkarna som appliceras på maskinen och är perfekta för ömtåliga saker som bär eller torrvaror som man inte vill ska utsättas för fukt (mitt olivoljepulver är ett sånt typexempel). Butikshallonen (jag vet, de kommer från andra sidan jordklotet, men bortse från det i vetenskapens namn) som i vanliga fall blir till mos efter ett dygn i kylen klarade sig nu utan problem tre. Det hade jag ärligt talat inte räknat med. Dock inte självklart att man behöver dem. Se det snarare som ett lämpligt komplement.

Kan du försöka sammanfatta dig lite?
Inte helt lätt, men så här då. Bra maskin som man hanterar efter en snabb blick i manualen. Den gör vad den lovar och jag uppskattar att påsarna går att fritt anpassa längdmässigt.
Den tar tacksamt lite plats (sladdfacket är dock som vanligt precis på håret storlekmässigt) och ger ett gediget intryck. Nåt säger mig att den kommer att hålla länge.

Några direkta minus är svåra att komma på eftersom den har en funktion att fylla och gör det med bravur. Skulle vara då att jag kan uppleva de lösa rullarna med påsar som något dyra och att när man stänger igen maskinen krävs det ganska mycket kraft för att få spärrarna att hopp i.

Nu var det här ett testexemplar från OBH Nordica, men faktum är att jag skulle betalat de dryga tusen kronorna för den och skrivit exakt samma sak.

 (Bilden är pressbild från OBH Nordica. Ni kan själva prova att fota en sån här pjäs och få det att se snyggt ut så förstår ni varför jag valde att använda en proffsbild)

 

Filed Under: Matgeek testar Tagged With: obh nordica, sous vide, vakuum

Previous Post: « Hemgjord dragonvinäger
Next Post: Mini-cheesecakes med hallon »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme