• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kanderade syrénblommor

maj 23, 2013 by Johan Hedberg 2 Comments

Gott, men framför allt oerhört snyggt

Man hinner lagom vänja sig vid vårvärme och knoppande träd när nästa högtid slår in lika säkert som midnattssolen vid Treriksröset. För många är de utslagna syrénerna ett tecken på att det nu vankas sommar, medan andra blir stressade eftersom det samtidigt innebär att vi på nåt typiskt svenskt sätt att resonera är några steg närmare vintern.

Jag tror att mitt tidigare ointresse för de här små liven grundar sig i att vi hade en syrénberså hemma i trädgården där jag växte upp och mer eller mindre tog den för givet. Nu är det istället en lyx att få bära in några kvistar som fyller rummen med sin doft.

Men varför inte bevara allt det fina och goda till senare på säsongen?  (japp, det där lät så oerhört krystat)

Att kandera blomblad är inte direkt något nytt, men oftast så är det rosenblad som får den här formen av konserverande behandling. Vad som händer då är att man missar andra ätbara och minst lika vackra blommor som är fantastiska att smycka tårtor med, strö över lite glass eller låta bli kronan på verket på en pannacotta.

 Kan vi bara diskutera några små detaljer innan vi går in på receptet?

Jag gillar mogna äggvitor. De blir bättre av att få stå framme minst tjugofyra timmar och skälet är att det får proteinet att slappna av vilket leder till att man om man så önskar får ett bättre skum om man vispar dem. I det här fallet innebär det att äggvitan blir lättare att pensla på blommorna men är att räkna som överkurs och absolut inget måste.

Blommorna ska täckas av äggvita. De ytor man missar kommer obönhörligen att bli bruna, tråkiga och förstöra hela intrycket. Men samtidigt vill man ha ett tunt lager äggvita eftersom klumpar drar till sig klumpar av socker och det är inte fint det heller.

Glöm att försöka doppa blommorna i äggvitan. Använd istället en mjuk liten rund pensel och känn dig som en konstnär för en kväll.

Strösocker ger grova kristaller över blommorna vilket är fint. Florsocker ger som ett damm vilket också är fint. Ett mellanting är att köra strösocker i en mixer någon sekund. Då får man ett mellanting som självklart även det är fint.

Slutligen, det här tar tid. Det är också lite av charmen med det.

 

Kanderade syrénblommor

Tid: Helt beroende på hur många blommor du kanderar

  • Syrénblommor
  • Äggvita
  • Socker (strö- eller florsocker)
  • En liten, oerhört mjuk pensel
  1. Plocka av blommorna från klasen och se till att det inte är något grönt kvar.
  2. Lägg dem på ett vitt papper en stund vilket får eventuella småkryp att avlägsna sig.
  3. Rör några varv med en gaffel i äggvitan, men vispa den inte.
  4. Pensla äggvita på en blomma.
  5. Lägg blomman i en skål med socker och ös lite över den så den täck helt.
  6. Släpp blomman på ett bakplåtspapper så överflödigt socker slås av.
  7. Upprepa med samtliga blommor och ställ sen in i en avstängd ugn med enbart lampan på. Sätt något mellan luckan och ugnen så det bildas en glipa. Låt stå minst över natten tills de är helt torra.
  8. Förvara i en burk med tätslutande lock.

 

 

Filed Under: Från skogen, Sylta, safta, konservera Tagged With: blommor, kandera, recept, syrén

Previous Post: « Kompromisslös sockerkaka med rabarber
Next Post: 5 goda saker att göra med syrénblommor »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme