Gott, men framför allt oerhört snyggt

Man hinner lagom vänja sig vid vårvärme och knoppande träd när nästa högtid slår in lika säkert som midnattssolen vid Treriksröset. För många är de utslagna syrénerna ett tecken på att det nu vankas sommar, medan andra blir stressade eftersom det samtidigt innebär att vi på nåt typiskt svenskt sätt att resonera är några steg närmare vintern.

Jag tror att mitt tidigare ointresse för de här små liven grundar sig i att vi hade en syrénberså hemma i trädgården där jag växte upp och mer eller mindre tog den för givet. Nu är det istället en lyx att få bära in några kvistar som fyller rummen med sin doft.

Men varför inte bevara allt det fina och goda till senare på säsongen?  (japp, det där lät så oerhört krystat)

Att kandera blomblad är inte direkt något nytt, men oftast så är det rosenblad som får den här formen av konserverande behandling. Vad som händer då är att man missar andra ätbara och minst lika vackra blommor som är fantastiska att smycka tårtor med, strö över lite glass eller låta bli kronan på verket på en pannacotta.

 Kan vi bara diskutera några små detaljer innan vi går in på receptet?

Jag gillar mogna äggvitor. De blir bättre av att få stå framme minst tjugofyra timmar och skälet är att det får proteinet att slappna av vilket leder till att man om man så önskar får ett bättre skum om man vispar dem. I det här fallet innebär det att äggvitan blir lättare att pensla på blommorna men är att räkna som överkurs och absolut inget måste.

Blommorna ska täckas av äggvita. De ytor man missar kommer obönhörligen att bli bruna, tråkiga och förstöra hela intrycket. Men samtidigt vill man ha ett tunt lager äggvita eftersom klumpar drar till sig klumpar av socker och det är inte fint det heller.

Glöm att försöka doppa blommorna i äggvitan. Använd istället en mjuk liten rund pensel och känn dig som en konstnär för en kväll.

Strösocker ger grova kristaller över blommorna vilket är fint. Florsocker ger som ett damm vilket också är fint. Ett mellanting är att köra strösocker i en mixer någon sekund. Då får man ett mellanting som självklart även det är fint.

Slutligen, det här tar tid. Det är också lite av charmen med det.

 

Kanderade syrénblommor

Tid: Helt beroende på hur många blommor du kanderar

  1. Plocka av blommorna från klasen och se till att det inte är något grönt kvar.
  2. Lägg dem på ett vitt papper en stund vilket får eventuella småkryp att avlägsna sig.
  3. Rör några varv med en gaffel i äggvitan, men vispa den inte.
  4. Pensla äggvita på en blomma.
  5. Lägg blomman i en skål med socker och ös lite över den så den täck helt.
  6. Släpp blomman på ett bakplåtspapper så överflödigt socker slås av.
  7. Upprepa med samtliga blommor och ställ sen in i en avstängd ugn med enbart lampan på. Sätt något mellan luckan och ugnen så det bildas en glipa. Låt stå minst över natten tills de är helt torra.
  8. Förvara i en burk med tätslutande lock.