• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sirap på granskott

maj 30, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Mer skojigheter när det knoppas i skog och mark!

I snart ett år har jag avundsjukt gått och tittat på Tinas burk med granskottssirap som står i deras köksfönster och jag svär – retas med mig. Men nu är det slut med det för äntligen är den stora granskottssäsongen här!

Granskott är inte bara fantastiskt vackra och mjuka som pyttesmå marsvin. De innehåller även C-vitamin och frågar man de som är frälsta på skogens skafferi får man reda på att de är bra till i princip allt.

Det kan låta vansinnigt nördigt att ge sig ut för att samla in, men är så fantastiskt gott att man släpper alla såna tankar så fort man får dofta på sitt livs första hemmagjorda granskottssirap.

Trots att det är 15 år sen jag tillbringade några nätter på Utö på jakt efter i princip vad som helst som gick att äta (det hela slutade med skogsbrand på 1 hektar, men det är en helt annan historia) minns jag fortfarande med en aning ångest kaveldun-skotten som vi knaprade i oss tillsammans med te på barr.

Det kan vara lite av skälet till att jag inte utforskat granskott tidigare, men nu är det hög tid!

Viktigt att notera innan man ger sig ut i skog och mark är att sitter det fast på trädet faller det inte under allemansrätten. Fråga markägaren om lov och ta aldrig toppskotten.

Jag samlade ihop en påse, gick hem och hällde ut dem på en vit handduk så eventuella kryp fick chansen att smita och sen gjorde jag så här:


Granskottssirap

Tid: 30 minuters plockande, 10 minuters jobb, ett par veckors väntan.

  • 1 påse granskott (eller så mycket du hinner plocka)
  • 1-2 citroner (ekologiska!)
  • Strösocker
  1. Skiva citronen grovt.
  2. Ta fram en helt ren och torr glasburk. Varva lager med citron, socker och granskott.
  3. Ställ på en solig plats och vänd cirka en gång per dygn.
  4. Notera hur sockret suger åt åt sig väskan från granskotten och när allt är löst har man en trög sirap som doftar fantastiskt.
  5. Sila bort barren och ha till exempel på pannkakorna eller smaksatt en riktigt frisk glass med den.

 

Filed Under: Från skogen Tagged With: granskott, granskottssirap, recept, sirap, Sött

Previous Post: « Klassisk rabarbersaft
Next Post: 51 minuter om glass »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme