Mer skojigheter när det knoppas i skog och mark!

I snart ett år har jag avundsjukt gått och tittat på Tinas burk med granskottssirap som står i deras köksfönster och jag svär – retas med mig. Men nu är det slut med det för äntligen är den stora granskottssäsongen här!

Granskott är inte bara fantastiskt vackra och mjuka som pyttesmå marsvin. De innehåller även C-vitamin och frågar man de som är frälsta på skogens skafferi får man reda på att de är bra till i princip allt.

Det kan låta vansinnigt nördigt att ge sig ut för att samla in, men är så fantastiskt gott att man släpper alla såna tankar så fort man får dofta på sitt livs första hemmagjorda granskottssirap.

Trots att det är 15 år sen jag tillbringade några nätter på Utö på jakt efter i princip vad som helst som gick att äta (det hela slutade med skogsbrand på 1 hektar, men det är en helt annan historia) minns jag fortfarande med en aning ångest kaveldun-skotten som vi knaprade i oss tillsammans med te på barr.

Det kan vara lite av skälet till att jag inte utforskat granskott tidigare, men nu är det hög tid!

Viktigt att notera innan man ger sig ut i skog och mark är att sitter det fast på trädet faller det inte under allemansrätten. Fråga markägaren om lov och ta aldrig toppskotten.

Jag samlade ihop en påse, gick hem och hällde ut dem på en vit handduk så eventuella kryp fick chansen att smita och sen gjorde jag så här:


Granskottssirap

Tid: 30 minuters plockande, 10 minuters jobb, ett par veckors väntan.

  1. Skiva citronen grovt.
  2. Ta fram en helt ren och torr glasburk. Varva lager med citron, socker och granskott.
  3. Ställ på en solig plats och vänd cirka en gång per dygn.
  4. Notera hur sockret suger åt åt sig väskan från granskotten och när allt är löst har man en trög sirap som doftar fantastiskt.
  5. Sila bort barren och ha till exempel på pannkakorna eller smaksatt en riktigt frisk glass med den.