Jordgubb glass recept

Nu, nu är det sommar på riktigt

Det har varit en magnifikt stressig vecka. Efter att ha sålt lägenheten (när grannarna sålde sin blev det spekulanter över och vi kunde bara inte säga nej) och gett oss ut på husjakt för ett par månader sen insåg vi att tiden höll på att rinna ut. I avvaktan på att drömhuset ska uppenbara sig köpte vi därför en större lägenhet (större kök!), hyfsat nyproducerad (golvvärme i badrummen!) och med två balkonger varav en inglasad (sambon säger mysbalkong, jag säger vinterträdgård) men problemet var att mellan utflytt och inflytt var det två månader.

Perfekt tillfälle att flytta ut till släktgården och istället för att bo i den ombyggda kvarnen där vi brukar husera så barrikaderade vi oss i en stuga nere vid sjön. Diska och titta ut på en spirande åker eller stå vid den stora bänken (japp, satte upp en IKEA Stenstorp i samma sekund som jag klev innanför dörren) och ha utsikt över sjön.

Nästan löjligt avkopplande och jag vet att ALLA som lämnar stan för landet säger precis det. Men faktum är att känslan av att kunna öppna dörren och tjugo steg senare vara nere på vår lilla sandstrand är mer eller mindre oslagbar. För att inte tala om Leon Leonbergers stora tacksamhet över möjligheten att bada så fort lusten faller på.

Det är med andra ord sommar på riktigt nu. Då finns det ett rutiner som måste påbörjas varav en är glassmakandet. Varje dag ska man äta glass, annars kommer trollen och stjäl solen från himlen enligt gammal svensk sägen. Eller nja, enligt nyss påhittad sägen.

Samtidigt har de första svenska jordgubbarna börjat visa sig på torgen och eftersom det varit förhållandevis torrt några dagar är de fina och fasta i köttet, med rikligt med smak. Det finns en charm med de första jordgubbarna för säsongen även om det smakmässigt är milsvida jämfört med höstens läckerheter som Malvina.

Efter att ha frossat i några liter tillsammans med mjölk och socker och gjort en flaska saft var det så dags för årets första jordgubbsglass. Det här receptet är ett bra grundrecept om man vill smaksätta med något annat.

Ett par tips på vägen:
– Jag vill gärna ha citron i. Syran behövs för att balansera det feta och söta plus att skalet ger så oerhört god smak.
– Använd så fasta jordgubbar som möjligt.
– Vaniljstång är kanske den bästa investeringen du kan göra i det här för att maximera smaken.
– Låt för allt smör i Småland inte smeten koka när du värmer den. Då stelnar äggen och det blir bara en grynig massa av alltihopa.


Jordgubbsglass

Tid: 1 timme plus några timmars väntan

  1. Skölj och rensa jordgubbarna. Om du du vill ha bitar i glassen hackar du tre-fyra stycken och strör på en liten gnutta socker.
  2. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur den och lägg både stång och urskrap i kastrullen. Värm upp tills det börjar sjuda och ställ därefter åt sidan så det får svalna. Plocka ur vaniljstången.
  3. Vispa socker, ägg och salt ordentligt. Det ska bli rejält fluffigt. Riv därefter i citronskalet (absolut endast det yttersta av skalet, ordentligt finrivet). Spara citronen, saften ska användas senare.
  4. Häll med en fin stråle ner gräddblandningen i socker/ägg-vispet. Rör hela tiden. Genom att göra så värms äggen sakta upp istället för att chockas och stelna om man häller i allt på en gång.
  5. Häll allt genom en finmaskig sil ner i en kastrull och ställ den på medelvärme. Vispa sakta hela tiden. När den når cirka 80-85 grader är det en tjockare kräm, lite som väldigt lätt vispad grädde. Ta då av från plattan och ställ gärna i ett litet isbad. Vispa tills den svalnat.
  6. Häll jordgubbarna i en mixer tillsammans med saften från citronen och kör till önskad konsistens tillsammans med ett par matskedar socker. Blanda ner i glassmeten.
  7. Kyl ner minst ett par timmar, men helst över natten innan man häller den i glassmaskinen.
  8. Vill du hellre ha en ripplad glass tillsätter du en del av jordgubbarna när den gått färdigt i glassmaskinen. Ringla det över glassen, rör ett par varv och ställ sen in i frysen.