Tårtbotten recept

Grunden till allt gott

När det vankas sommar gör också sommartårtorna sitt självklara intåg. Fyllda med mousse, mosade färska bär, ganacher och krämer är det lite som en stor leklåda som öppnas på vid gavel. Det är lite som en blandning av en buffé för fantasin och Pandoras box. Jag vill göra nya varje dag och i mitten av sommaren kan den charmiga leklusten lätt uppfattas som manisk. Jag jobbar på det. Lovar.

Precis som när man bygger hus är det viktigaste med en tårta grunden. En tårtbotten ska vara tacksam att jobba med, hög nog att dela i minst tre delar samtidigt som den ska vara fluffig. Inte för torr, men samtidigt fast så den kan penslas med exempelvis saft för att bli ännu smakrikare.

Se det här som min grundtårtbotten. Den funkar till de flesta tårtor och håller man sig bara till de enkla instruktionerna kan man inte misslyckas med den. Den går att smaksätta på en uppsjö sätt. Lite kanel, kardemumma eller torkad ingefära livar upp den. Eller låt choklad smälta i smöret för en chokladbotten.

Viktigast av allt är att man inte öppnar ugnsluckan under tiden som den gräddas för då faller den garanterat ihop och allt är förstört.


Tårtbotten

Tid: Cirka 1 timme
Mängd: 1 form

  1. Sätt ugnen på 200 C
  2. Klä en springform med bakplåtspapper på insidan. Sätt små klickar av smör på formen så hålls pappret på plats. Ett ark brukar räcka till en bottenplatta samt två bitar för att täcka ’ramen’. Viktigt att rambitarna går högre än kanterna eftersom kakan reser sig en hel del.
  3. Knäck äggen i en kastrull och ha i sockret. Rör med en visp (men vispa inte) på medelvärme tills blandningen påminner om grädde. Den blir mattgul och täcker baksidan av en sked med ett litet lager. Runt 50-55 grader brukar vara en bra riktlinje. Se till att det inte blir för varmt för då stelnar äggen.
  4. Ta av från värmen och vispa med en elvisp tills den blivit något som snarast kan liknas vid lättvispad grädde. Det tar runt 10-12 minuter och gör man det här steget rätt blir kakan perfekt. Vispa hellre för mycket än för lite. När du är klar vispar du en minut till.
  5. Sikta i vetemjölet. Häll inte ner det som en stor klumpa utan sikta verkligen ner det och rör hela tiden med en slickepot.
  6. Ha i smör, finrivet citronskal och den urskrapade vaniljstången. Rör tills alla klumpar är borta och smeten är jämn och fin.
  7. Häll ner den i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Efter 30 minuter bör den vara klar. Stick ner en tandpetare hela vägen och kommer den upp utan kladd är den klar.
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Vill man frysa den är det bästa att dela den, lägga bakplåtspapper mellan varje lager och sen frysa den.