• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Min bästa tårtbotten, fluffig och hög

juni 16, 2013 by Johan Hedberg 8 Comments

Tårtbotten recept

Grunden till allt gott

När det vankas sommar gör också sommartårtorna sitt självklara intåg. Fyllda med mousse, mosade färska bär, ganacher och krämer är det lite som en stor leklåda som öppnas på vid gavel. Det är lite som en blandning av en buffé för fantasin och Pandoras box. Jag vill göra nya varje dag och i mitten av sommaren kan den charmiga leklusten lätt uppfattas som manisk. Jag jobbar på det. Lovar.

Precis som när man bygger hus är det viktigaste med en tårta grunden. En tårtbotten ska vara tacksam att jobba med, hög nog att dela i minst tre delar samtidigt som den ska vara fluffig. Inte för torr, men samtidigt fast så den kan penslas med exempelvis saft för att bli ännu smakrikare.

Se det här som min grundtårtbotten. Den funkar till de flesta tårtor och håller man sig bara till de enkla instruktionerna kan man inte misslyckas med den. Den går att smaksätta på en uppsjö sätt. Lite kanel, kardemumma eller torkad ingefära livar upp den. Eller låt choklad smälta i smöret för en chokladbotten.

Viktigast av allt är att man inte öppnar ugnsluckan under tiden som den gräddas för då faller den garanterat ihop och allt är förstört.


Tårtbotten

Tid: Cirka 1 timme
Mängd: 1 form

  • 90 g smält smör (1 dl, ta bort 2 tsk)
  • 6 st ägg (medelstora)
  • 2.5 dl strösocker
  • 3.75 dl vetemjöl
  • Skal av 0.5 citroner (valfritt)
  • 1/2 vaniljstång (valfritt, kan bytas ut mot 1 tsk vaniljpulver)
  1. Sätt ugnen på 200 C
  2. Klä en springform med bakplåtspapper på insidan. Sätt små klickar av smör på formen så hålls pappret på plats. Ett ark brukar räcka till en bottenplatta samt två bitar för att täcka ’ramen’. Viktigt att rambitarna går högre än kanterna eftersom kakan reser sig en hel del.
  3. Knäck äggen i en kastrull och ha i sockret. Rör med en visp (men vispa inte) på medelvärme tills blandningen påminner om grädde. Den blir mattgul och täcker baksidan av en sked med ett litet lager. Runt 50-55 grader brukar vara en bra riktlinje. Se till att det inte blir för varmt för då stelnar äggen.
  4. Ta av från värmen och vispa med en elvisp tills den blivit något som snarast kan liknas vid lättvispad grädde. Det tar runt 10-12 minuter och gör man det här steget rätt blir kakan perfekt. Vispa hellre för mycket än för lite. När du är klar vispar du en minut till.
  5. Sikta i vetemjölet. Häll inte ner det som en stor klumpa utan sikta verkligen ner det och rör hela tiden med en slickepot.
  6. Ha i smör, finrivet citronskal och den urskrapade vaniljstången. Rör tills alla klumpar är borta och smeten är jämn och fin.
  7. Häll ner den i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Efter 30 minuter bör den vara klar. Stick ner en tandpetare hela vägen och kommer den upp utan kladd är den klar.
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Vill man frysa den är det bästa att dela den, lägga bakplåtspapper mellan varje lager och sen frysa den.

 

Filed Under: Desserter, Finfika, Från ugnen, Tårta Tagged With: recept, sommar, tårta, tårtbotten

Previous Post: « Hemkokt ketchup är den godaste ketchupen
Next Post: Sommartårta 1: Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousse »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme