Johan Hedberg Matgeek

Deras tama försök att smutsa ner sökresultaten får inte lyckas

För några dagar sen kom det ett mail till mig och flera andra av Sveriges matbloggare med information om att Matklubben drar igång en topplista. Där kan vi som skriver om mat dels se statistik kring sin egen blogg, jämföra den med andra matbloggar men framför allt så lockar man med mer trafik. Självklart är det något som de flesta spontant känner är väldigt lockande.

Problemet är bara att det är en intrikat blåsning.

Matklubben har samma ägare som HittaRecept – 203 Web Group – och nu genomför man exakt samma sak som sedan en längre tid tillbaka finns på HittaRecept och något jag tidigare menat är skäl till att bojkotta siten.

Upplägget för topplistan är enkelt – jag placerar en bit kod på min sida och de kan då mäta antalet besökare. Det du skriver på din blogg kommer även på ett ännu oklart sätt att visas på deras hemsida.

Det är vad de får som är det ruttna med äpplet. För eftersom du som matbloggare lägger knappen på varje undersida så ger du dem vad vi kallar för länkkärlek. Kortfattat kan man beskriva det som att genom att du länkar till dem betyder det att du tycker de är relevanta och då kommer de högre upp i sökresultaten hos exempelvis Google.

I vanliga fall funkar det så att om jag länkar till dig länkar du till mig och vi tjänar båda på det. Precis så fungerar det här också. Du länkar till Matklubben (men från alla dina sidor) och Matklubben länkar till dig från sin bloggtopplista. Med enda skillnaden att Matklubben har lagt in en No Follow-tag i sina utgående länkar vilket gör att de säger åt Googles spindlar att bry dig inte i den här länken.

Det här betyder praktiskt att du ser till att öka värdet på Matklubbens sidor med enda resultatet att de hamnar högre upp i sökresultaten och alla matbloggare kommer längre ner. På sikt leder det till att sökresultaten för recept inte bara är översvämmade med HittaRecepts spam utan även Matklubbens.

För varje recept som du publicerar skapar du en länkning till Matklubben men du får aldrig någon kärlek tillbaka från dem. Du ger dem men de ger ingenting tillbaka. Är det statistik du vill ha rekommenderar jag Google Analytics.

Jag säger precis som jag gjorde när jag uppmanade till bojkott av HittaRecept:
Det här är ett helt oacceptabelt beteende. Jag uppmanar alla som registrerat sig på Matklubben att ta bort sig därifrån och sluta länka till dem tills de tagit bort NoFollow från sina utgående länkar ty vi håller på att knuffas ut ur boet av en gökunge vi själva matar.

Enda sättet att få stopp på den här typen av otyg är att bojkotta dem och att sprida ordet till alla berörda. Den 5 augusti är det tänkt att deras topplista ska invigas och då hoppas jag den gapar helt tom.

Lästips:
– Min uppmaning att bojkotta HittaRecept och mer ingående fakta i ämnet hittar du här.
Dansk kampanj mot HittaRecept vilket gjorde att jag uppmärksammade problemet i Sverige.
– Google berättar om hur de ser på NoFollow här för den som vill förkovra sig i ämnet.
– Engelsk Wikipedia-artikel om NoFollow hittar du här.

Update: Matklubben skriver i mailkonversation att NoFollow-taggarna inte kommer att ligga i själva topplistan utan bara i de bloggposter som de publicerar. Det gör smärtan mindre, men det är fortfarande åt helvete. De får tonvis med länkkärlek, men ger ytterst lite tillbaka.