• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Matsalens nya tema lockar till tweets

september 2, 2013 by Johan Hedberg Leave a Comment

Mathias Dahlgren fågel rund

Hösten lockar med fågeltema

Det känns som igår när jag var och provade Mathias Dahlgrens tidigare tema i Matsalen – Vatten. När sommaren definitivt är över är det dags för nästa tema.

Den här gången har han och personalen tagit ett ordentligt häv runt en resurs vi alltför sällan utforskar. På menyn står leklust, fördjupning och allvarliga tankar runt Fågel.

Jag kan inte låta bli att fundera kring hur det är att vara leverantör till en sån som Dahlgren? Han ger ett förbaskat trevligt, näst intill mysigt intryck när man pratar med honom, men samtidigt ser man att det finns en kompromisslös inköpare i honom. Hans engagerade tal kring hur svårt det är att få tag i annat än de absolut vanligaste styckdetaljerna är något som borde spelats in och visats för alla inom branschen.

För det faktum att vi idag har ett så stort ekologiskt utbud, att det på köttsidan finns allt mer detaljer även i den lokala ICA-butiken och att ingen längre förknippar exempelvis griskinder med uteslutande übersvåra storstadsrestauranger är till stor del krögarnas förtjänst. Om vi inte hade serverats detta gång på gång hade vi heller inte stått där i delikatessdisken och ackompanjerat av ett Chrusjtjevsk skodunkade krävt av vår handlare att ta hem ankfett.

Jag kan inte förstå hur vi kan vara så dåliga på att äta fågel i det här landet. När jag var ute på landet för ett par dagar sen och fotade inför boken såg jag ett helt fält med änder som åt sig fetare på säden som skördetröskan råkat spotta ut. Det var som ett helt skafferi bara några meter från mitt älgpass. Att jag inte bara hämtade rätt bössa och plockade ett par stycken kommer förfölja mig varje gång jag i framtiden står och petar på en vattenfylld, sönderstressad kyckling som ingen höjer på ögonbrynen över.

Det är klart att vi ska läras upp i konsten att äta fågel och vem är då bättre lämpad än Dahlgren?

Dahlgren ägg

Vi fick testa tre olika rätter från menyn och först ut var en skål med tre sorters ägg. Fascinerande vaktelägg marinerad i Worcestershiresås tillsammans med ankägg, stekt rågbröd, gräslök, kaviar, citronskal och rökt smör. Jag kan lämna såna självklarheter som hur man kastas mellan salt, sött, syrligt därhän. Eller det faktum att Dahlgren på en så pass liten yta fått in mängder med upplevelser. Det marinerade ägget ger sojavibbar och tillsammans med skummet på toppen blir det till en len men samtidigt kittlande tugga.

Dahlgren lever

Rätt nummer två var något som egentligen förtjänar ett eget kapitel. Rå anklever och stekta ankhjärtan på en tunn skiva grönt äpple med svart sesam och friterad salvia. Allt vilandes på en bit perfekt friterad kycklingskinn. Ögonen tårades av lycka runt mig och från bordet bredvid där En Foodie-Rasmus huserade kom små tjut av glädje. Finger food när den görs av gudabenådade hantverkare.

Dahlgren sjöfågel

Slutligen frestades vi med rökt grillat sjöandsbröst med pitabröd bakat på andfett med havssalt. Bröstet var mört, lagom rökigt i tonen men lättades upp av några orientaliska kryddor, lite yoghurt och lime. Pitabrödet, som var penslat med extra andfett var krispet som behövdes till och vore det inte för att övriga sällskapet bestod av Stockholm matelit hade jag rest mig upp och slow-clappat (det hade sett ut typ så här).

Sist av allt kom kaffet och oron inom mig var stor att det inte skulle serveras några klassiska Madeleines med lönnsirap. Tack och lov ställdes det in en frikostig laddning och eftersom Bianca (som jag skulle dela den med) inte ville ha fler än en blev det tillräckligt många över för att stilla mitt skriande behov.

Sammanfattningsvis var det här så klart riktigt bra. Konstigt vore ju annars. Men ärligt talat är det inte lika slå-mig-i-huvudet-så-jag-vaknar-gott som Vatten-menyn men ändå, utan tvekan väl värt sina pengar. Jag letar nu bara ett datum i kalendern för att kunna återvända och äta mig igenom hela menyn.

Läs även vad Bianca tyckte om sin upplevelse.

Filed Under: Matgeek testar Tagged With: dahlgren, matsalen

Previous Post: « Hjälp mig komma på vad min bok ska heta
Next Post: 10 goda recept för nyplockade svenska äpplen »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme