• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Recept på en riktigt mustig älgbuljong

oktober 21, 2013 by Johan Hedberg 1 Comment

Moose head

Den bästa veckan under oktober är till ända.

Mitt trogna muskedunder står på sin plats i vapenskåpet och kängorna är återigen rengjorda och putsade.

Älgjakten levde som vanligt upp till mina högt ställda förväntningar. Faktum är att jag direkt efter att semestern är slut börjar drömmande fippla med utrustningen, grunna kring lämplig mat att ta med till passet och längtande titta bort mot skogen.

I år fällde vi totalt 10 älgar och 1 hjort på 16 man. Idag grovstyckas allt och sen kommer kvällen och morgondagen ägnas åt att finstycka, mala och viktigast av allt – koka buljong.

Alldeles för många missar att ta hand om de goda märgbenen. De förpassas ner i en kompostpåse likt avskräde och så missar man att rädda det som faktiskt innehåller mest smak av allt på älgen.

Så, för att ni inte ska kunna ursäkta er med att ’Men jag har ju inget bra recept på älgbuljong’ kommer här mitt favoritrecept.

Tips:
– Kött som är kvar på benen ger bara mer smak. Har du skavt bort slamsor och liknande från övrig styckning lägger du i även det.
– Jag brukar inte salta min buljong. Skälet är att man inte vet vad den ska användas till framöver och det är lättare att salta den då.
– Prova att stjälpa i en flaska äppelmust i grytan.

 (bilden är på en älg som Anders i jaktlaget fällde – 18 taggar och det största vi nedlagt på förmodligen 30 år)

Älgbuljong

Tid: Tid: 24-48 timmar

  • 2-3 kg märg-, hals- eller revben av älg – så att din största gryta blir halvfull
  • 2-3 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 selleri
  • 2 stora gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 knippe färsk dragon
  • 1 msk enbär
  • 1 knippe persilja
  • 6 korn vitpeppar
  • 2 korn kryddpeppar
  • 2 kryddnejlikor
  1. Sätt ugnen på 200 grader och rosta benen på ett galler. De ska få ordentligt med färg. Ha en djup plåt under för att samla upp saft som droppar ner.
  2. Lägg ben och saften i en stor kastrull.
  3. Ha i lagerblad och tomatpuré. Grovstycka purjolök, selleri, lök, morot och palsternacka. Ha sen i även det i grytan. Stoppa ner timjan, dragon, enbär och persilja. Avsluta med peppar och nejlikor.
  4. Täck allt med vatten och koka upp. Låt sjuda så länge du klarar att vänta. Krisar det så räcker det över natten, men jag vill helst se att man inte tar av grytan förrän efter 24 timmar. Kan man ha den på i 48 timmar kommer det hända underverk.
  5. Blir det ont om vatten i grytan fyller man på med mer. Skumma löpande av.
  6. Sila sen buljonen och återför till en kastrull. Reducera ner till lämplig styrka och låt svalna. Ska den frysas är det bra om man tar bort fettlagret som bildas på toppen. Jag häller den i iskubslådor för att lätta kunna ta fram en lämplig mängd när jag ska använda den.

Filed Under: Från skogen Tagged With: älg, buljong, fond, jakt, recept, vilt

Previous Post: « Världens godaste chokladfrosting till tårtor
Next Post: När jag skördade druvor i Italien »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme