Björn Stoltz-brödet rund

Björn, grattis på Fars dag!

Det kom en fråga från en kvinna som hade förbeställt min bok. Gick den att få till Fars dag? Svårt när den trycks i slutet av december och jag kände en styng av besvikelse att inte kunna ordna hennes sons present till sin far. Men då slog det mig en sak, varför inte göra ett bröd till brödälskaren Björn och uppkalla det efter honom? I boken är det bara känt som ’baguetter’ men här, det är här som sanningen kommer fram, för det Björn, det är ditt bröd och ingen annans. Grattis på Fars dag!

Björn Stoltz-baguetterna

Tid: 1 timmes arbete + 1 natts väntan

  1. Blanda ut jästen i det ljumna vattnet och rör i vetemjölet. Låt stå tills det är alldeles bubbligt (brukar ta 1-2 timmar).
  2. Blanda fördeg, vatten, mjöl och salt i en degblandare (eller i en bunke om man vill göra det för hand) och kör cirka 10 minuter på medelhastighet. Nu vill man jobba upp glutentrådarna. Ta en liten bit deg och dra ut den till en kvadrat. Om degen håller ihop även när den är så tunn att man nästan kan se igenom den är den klar. Annars kör man ett par minuter till. För hand kräver det säkert 15 minuter av ihärdigt knådande. Täck degen och låt jäsa 1 timme.
  3. Dela degen i 4 bitar. Ta en bit, dra ut kanterna till en fyrkant och vik därefter in varje sida till mitten. Rulla ihop lite till en boll, täck med bakhandduk och låt glutenet slappna av 20 minuter.
  4. Ta en degbit och vänd på den så skarven kommer mot dig. Ta tag i övre kanten och vik ner till mitten av brödet. Tryck fast hela degkanten med handloven. Gör samma sak med undre kanten, men den ska täcka förra skarven. Ta slutligen tag i övre kanten och dra ner den till den undre kanten, tryck ihop med handlovarna och så har du skapat en liten baguette. Rulla den under händerna till önskad längd.
  5. Lägg en bakhandduk på en plåt och sikta över rikligt med mjöl. Lägg en baguette på plåten, dra upp handduken så den bildar en skiljevägg och lägg den andra baguetten på andra sidan väggen. Upprepa med alla baguetterna. Pudra över lite mjöl och täck allt med en bakhandduk. Ställ in i kylen cirka 8 timmar.
  6. På morgonen tar du ut plåten och låter den stå framme cirka 1 timme i rumstemperatur. Sätt samtidigt på ugnen på 270 grader (eller högsta möjliga värme). Har du ingen baksten i ugnen, stoppa in en plåt som får bli riktigt, riktigt varm.
    Lägg en baguettedeg på en bit bakplåtspapper som ligger på en skärbräda eller degspade (ett tips är att rulla av dem från handduken). Skär några fina snitt i degen och skjutsa därefter in den i ugnen. Ta en sprayflaska med vatten och spraya ett par ordentliga tryck in i ugnen.
    Det tar lite olika lång tid beroende på hur bra drag det är på ugnen men räkna med någonstans runt 15 minuter för att få ordentligt med färg. Ta ut och låt svalna på galler.