• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Björn Stoltz-baguetterna

november 10, 2013 by Johan Hedberg 3 Comments

Björn Stoltz-brödet rund

Björn, grattis på Fars dag!

Det kom en fråga från en kvinna som hade förbeställt min bok. Gick den att få till Fars dag? Svårt när den trycks i slutet av december och jag kände en styng av besvikelse att inte kunna ordna hennes sons present till sin far. Men då slog det mig en sak, varför inte göra ett bröd till brödälskaren Björn och uppkalla det efter honom? I boken är det bara känt som ’baguetter’ men här, det är här som sanningen kommer fram, för det Björn, det är ditt bröd och ingen annans. Grattis på Fars dag!

Björn Stoltz-baguetterna

Tid: 1 timmes arbete + 1 natts väntan

  • 20 g jäst
  • 60 g ljummet vatten
  • 60 g vetemjöl special
  • 250 g kallt vatten
  • 400 g vetemjöl special
  • 12 g salt
  1. Blanda ut jästen i det ljumna vattnet och rör i vetemjölet. Låt stå tills det är alldeles bubbligt (brukar ta 1-2 timmar).
  2. Blanda fördeg, vatten, mjöl och salt i en degblandare (eller i en bunke om man vill göra det för hand) och kör cirka 10 minuter på medelhastighet. Nu vill man jobba upp glutentrådarna. Ta en liten bit deg och dra ut den till en kvadrat. Om degen håller ihop även när den är så tunn att man nästan kan se igenom den är den klar. Annars kör man ett par minuter till. För hand kräver det säkert 15 minuter av ihärdigt knådande. Täck degen och låt jäsa 1 timme.
  3. Dela degen i 4 bitar. Ta en bit, dra ut kanterna till en fyrkant och vik därefter in varje sida till mitten. Rulla ihop lite till en boll, täck med bakhandduk och låt glutenet slappna av 20 minuter.
  4. Ta en degbit och vänd på den så skarven kommer mot dig. Ta tag i övre kanten och vik ner till mitten av brödet. Tryck fast hela degkanten med handloven. Gör samma sak med undre kanten, men den ska täcka förra skarven. Ta slutligen tag i övre kanten och dra ner den till den undre kanten, tryck ihop med handlovarna och så har du skapat en liten baguette. Rulla den under händerna till önskad längd.
  5. Lägg en bakhandduk på en plåt och sikta över rikligt med mjöl. Lägg en baguette på plåten, dra upp handduken så den bildar en skiljevägg och lägg den andra baguetten på andra sidan väggen. Upprepa med alla baguetterna. Pudra över lite mjöl och täck allt med en bakhandduk. Ställ in i kylen cirka 8 timmar.
  6. På morgonen tar du ut plåten och låter den stå framme cirka 1 timme i rumstemperatur. Sätt samtidigt på ugnen på 270 grader (eller högsta möjliga värme). Har du ingen baksten i ugnen, stoppa in en plåt som får bli riktigt, riktigt varm.
    Lägg en baguettedeg på en bit bakplåtspapper som ligger på en skärbräda eller degspade (ett tips är att rulla av dem från handduken). Skär några fina snitt i degen och skjutsa därefter in den i ugnen. Ta en sprayflaska med vatten och spraya ett par ordentliga tryck in i ugnen.
    Det tar lite olika lång tid beroende på hur bra drag det är på ugnen men räkna med någonstans runt 15 minuter för att få ordentligt med färg. Ta ut och låt svalna på galler.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: Bröd

Previous Post: « När jag skördade druvor i Italien
Next Post: Recept på saftiga lussekatter »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme